6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununda yer alan 4. Maddenin 1. fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen, iş makinalarının ehliyetle kullanılmasına yönelik kuralları ve yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene, her bir yükümlülük için ayrı ayrı 2000 TL para cezası verilmelidir.
Forklift kullanabilmek için bu araca özel olarak eğitimi ve belgesine sahip olduğunu belirten ehliyete sahip olmak gerekmektedir. Fabrika ve depolarda genellikle yükleme, kaldırma ve istifleme gibi alanlarda kullanılan forkliftleri kullanacak olan kişiler mutlaka G sınıfı ehliyete sahip olmalıdır.
Forklift iş makinesini kullanmak isteyen kişinin ehliyet için başvurması gerekiyor. Bu ehliyet ise beş tür operatörlük belgesi olarak biliniyor. Bu belgeye sahip olmak ve forklift kullanmak isteyen kişilerin milli eğitim bakanlığı tarafından kurulmuş olan sürücü eğitim kursları tarafından bu belge veriliyor.
Forklift operatörlük belgenizi 5000 TL ye alabilirsiniz. Operatörlük belgenizi ehliyete çevirmek istiyorsanız. Ödeyeceğiniz ücret ise şu şekildedir: Ehliyet Harcı 2203 TL.
Yeni çıkan İş Sağlığı ve Kanun kapsamında Kaldırma Yükleme (Personel ve Yük Yükseltici) Kullanıcıları Kaldırma Yükleme (Personel ve Yük Yükseltici) Tipi İş Makinesi Operatörlük Belgesi almak zorundadır.
İlgili 29 soru bulundu
Forklift Ehliyeti Maliyeti
✅ Forklift Kurs Ücreti: 4500 TL. ✅ 2023 Sınav Harcı : 260 TL.
Not: İş Makinesi Kullanma yetki belgelerinde(Operatörlük Belgesi) herhangi bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Yürürlükte olan mevzuatlara göre İş Makinesi Kullanma yetki belgeleri (Operatörlük Belgesi) ömür boyu geçerlidir.
Sağlık raporu, biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı ve sabıka kaydı gibi evraklar tamamlandıktan sonra sınava girebilmek için gerekli olan harç parasının da ödenmesi gerekiyor. Sınavlar genellikle 15 günde bir yapılmaktadır. Bu durumda ortalama olarak 30 gün içerisinde operatörlük belgesini almak mümkündür.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
Forklift ehliyeti almak için 18 yaşını doldurmuş ve en az İlkokul mezunu olmalıdır. İlgili kanunun 41 inci maddesinde sayılan T.C.K maddelerinden mahkûmiyeti olmayanlar alabilir. İş makinesi kullanmasına sağlık problemleri olmayanlar başvurabilir.
SRC sertifikası için başvuranların başvuru tarihinde 66 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir. 66 yaş üzeri kişilerin başvuruları kabul edilmemektedir. Sıkça soruların arasında yer alan forklift ehliyeti sahibi olanlar src belgesi alıyor mu oluyor. Forklift kullananlar src belgesi almasına gerek bulunmamaktadır.
Bu nedenle seçeceğiniz kursa göre farklı ödemelerde bulunmanız mümkündür. Sürücü kursu haricinde G sınıfı ehliyet fiyatları için 2022 senesinde belirlenen miktar 2.208.70 TL'yi bulmaktadır. Harç ücreti, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı da bu tutarın içerisinde yer almaktadır.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Uzmanlar İş Makinaları ve Operatörlük Kursundan sizlere teslim edilecek dosyayı bulunduğunuz yerdeki Emniyet Genel Müdürlüğü'ne müracaat ettiğiniz zaman Operatörlük Belgesini sürücü belgesine "G" sınıfı olarak işletebilirsiniz.
C ve CE sınıfı ehliyet alabilmek için 21 yaşını bitirmiş olup, 22 yaşından gün almış olmak gerekiyor. Direksiyon sınavında ise sizden otomobil ehliyeti alanlardan istenilenlerin aynılarını Römorklu bir Çekici (TIR) ile yapmanız isteniyor.
e-Devlet uygulaması içinde Millî Eğitim Bakanlığı sayfasında yer alan 'Yaygın Eğitim Sertifika Belgesi Sorgulama' ekranından belgeye ulaşılabilmektedir. Bu belge ile tüm vatandaşlarımız hayat boyu öğrenme kurumlarından aldıkları kurs bitirme belgelerine e-Devlet Kapısı uygulaması sayesinde ulaşabileceklerdir.
Forklift kullanmak, araba kullanmaktan çok daha zordur – devrilmesi çok daha kolaydır ve forkliftin ön tarafında genellikle bir yük vardır. Bununla birlikte, bazı çalışanlar yalnızca forklift sürüşünde ustalaşmakla kalmayıp, forklift üzerinde bazı akıl almaz numaralar yapmayı da başarır.
Forklift sınavı; Forklift ehliyeti alacak kişiler için yapılan sınavda 2 metre yüksekliğindeki raftan 4 adet palet çatallar vasıtasıyla alınır. Arka arkaya dizilmiş olan ve aralarında 3 metre mesafe olan trafik konilerinin aralarından slalom yaparak (8 çizerek) önce geri geri sonra ileri doğru manevra yapılır.
Çok sayıda kişi E sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir veya E ehliyet hangi araçları kullanır sorularına cevap arıyor. E sınıfı ehliyet sahipleri, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanabiliyor.
Ehliyet Almak İçin Yaş Şartları
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21.
Forklift ehliyeti ile sadece forklift kullanabilirsiniz. İş makinelerinin ruhsatlarında kullandığınız makinenin adı ve özellikleri yazmaktadır. Bu kontrolleri yapmadan ilgili makineyi kullanmayın. Forklift ehliyeti olan çalışanlar elektrikli transpalet kullanamaz.
Motor, araba ve otobüs gibi farklı taşıma araçlarını ehliyet sertifikası ile kullanamazsınız. Sertifika ile trafiğe çıkarsanız ve trafik kontrolünde bu belirlenir ise, 2021 yılı için 1339 TL ceza kesiliyor.
G sınıfı ehliyet almak isteyen her birey 18 yaşını bitirmiş olup 19 yaşından gün almış olmak ve 18 üstü yaş grubunda olunduğunda hiçbir sakınca olmadan ehliyet alıp iş makinesi kullanabilmektedir. 18 yaş altı olan kişiler kesinlikle bu ehliyeti alamamaktadır.
Deneyim şartı olarak en az C1 grubu ehliyet olması gerekmektedir. M, B1, B, BE, C1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri