TMK 14, kimlerin fiil ehliyetinin bulunmadığını belirlemektedir. TMK madde 14'e göre ayırt etme gücü olmayanların, küçüklerin ve kısıtlıların fiil ehliyeti yoktur. Yazıda, TMK 14 madde gerekçesi ve fiil ehliyetsizliği ile ilgili emsal Yargıtay kararlarına yer verilmiştir.
Her iki gözde santral skotom olanlar, hiçbir sınıf sürücü belgesi alamaz. Tek gözde santral skotom olanlar ve ikinci fıkranın (c) bendindeki görme derecesine sahip olanlar monoküler sürücü belgesi alabilir. b) Periferik görme alanı; yatay düzlemde her iki gözde ayrı ayrı görme alanı 120 dereceden daha az olamaz.
D1 sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Ehliyet D1 sınıfı süresi doldu ne yapmalıyım diye düşünenler ehliyet yenileme işlemlerini gerçekleştirmelidir. Ayrıca yenileme işlemini gerektiren farklı durumlar da olabilir.
Ehliyet yenilemek için öncelikle internet üzerinden randevu almanız gerekiyor. Bu iş için oluşturulan https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevunuzu aldıktan sonra, seçtiğiniz il/ilçe trafik tescil bürosundan yeni ehliyet başvurunuzu yapabilirsiniz. Yeni ehliyetlerde 17 sınıf var ve 5 veya 10 sene için geçerliler.
İlgili 32 soru bulundu
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bildirilen 104 numaralı kod, sürücü belgesinin 12 numaralı yatay hanesine ilgili kod numarası eklenecektir.
Uyuşturucu ile araç kullanan kişinin ehliyetine yani sürücü belgesine 5 yıl boyunca el konulmaktadır. Uyuşturucunun tespiti için kolluk görevlilerinin teknik cihaz kullanmasına izin verilmemesi halinde ise 2 yıl süreyle sürücünün sürücü belgesine el konulmaktadır.
Yani sürücü belgenizin geçerliği 10 yıl olacak. 10 yıl sonra tekrar sağlık raporu alıp, harç ve değerli kağıt ücretlerini ödeyerek sürücü belgenizi değiştirmeniz gerekecektir.
YENİLEMEYENLERE PARA CEZASI VAR
Belirtilen tarihe kadar ehliyetini yenilmeyip trafik uygulamasında eski tip ehliyeti olduğu belirlenen sürücülerin sınıfına uygun olmayan ehliyet kullanmaktan ceza alacağı ifade ediliyor. Mevcut durumda bu ceza 4 bin 64 TL olurken 2024 yılından sonra bu tutarın artması bekleniyor.
Ehliyeti; mahkeme veya savcılık tarafından yahut başka şekilde geçici olarak veya tedbiren alınan kişinin araç kullanması 2023 yılında ehliyeti; mahkeme veya savcılık tarafından yahut başka şekilde geçici olarak veya tedbiren alınan kişinin araç kullanmasının cezası 8 bin 190 Türk lirasıdır.
sorusuna cevap verelim. Ehliyet yenileme başvurusu yapmak ve ehliyetini yenilemek için atman gereken ilk adım; “Sürücü olur” sağlık raporu almaktır. Ardından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden online olarak ya da ALO 199 hattını arayarak yeni sürücü belgesi için randevu alabilirsin.
B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler.
Minibüs kullanmak için B sınıfı sürücü belgesi yeterli değildir fakat ön şart olarak istenmektedir. D1 sınıfı ehliyet başvurularında B sınıfı ehliyet tecrübe şartı ilk koşul olarak sunulmaktadır. Sürücü adayları B sınıfı ehliyete sahip olmadan D1 için başvuru dahi yapamazlar.
ç) Monoküler kişiler; 1) A1, A2, B ve F sınıfı sürücü belgesi alabilir. 2) Ticari araç kullanamaz. 3) Kendileri açısından konulan kurallara uyup uymadıklarının denetlenebilmesi için sürücü belgelerine monoküler ibaresi yazılır.
Benzer bir durum, “Gözlük/lens kullanıyorum” şıkkı işaretlendiği takdirde de yaşanabiliyor. İlk defa ehliyet alacak ya da var olan ehliyetini yenilemek isteyenler, sağlık raporu için doktora başvurduklarında kullandıkları gözlüğü/lensi mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekiyor.
Güneş gözlüğü takmak her ne kadar çok sık yapılan bir hata olmasa da aksesuar amaçlı takılan numarasız gözlükler fotoğrafınızın reddedilmesine neden olmaktadır. Doktor tarafından gözlük kullanmanız gerektiğine dair verilmiş bir reçeteniz yoksa yeni ehliyet fotoğrafı çekerken de gözlük takmamanız gerekir.
Vatandaşlar gerekli evrakları hazırlar ve ehliyet yenileme ücretini yatırır. Vatandaşlar 31 Aralık 2024 tarihine kadar eski ehliyetlerini yenileme süresi verildi. Eski tip ehliyetin değiştirilmesi için 15 TL. 31 Aralık'a kadar ehliyetlerini yenilemeyen sürücülere ise 4 bin 64 TL cezası kesilecek.
B ehliyet yalnızca otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücüler tarafından alınıyor. 2016 yılından önce minibüs de kullanabilen B grubu ehliyet sahiplerinin artık D1 sınıfına da başvurması gerekiyor.
Böylece ehliyet yenileme için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024 oldu. Buna göre; Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret 15 TL. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret 769 TL.
Ulaştırma Bakanlığı, karayolu taşımacılık faaliyetleri mesleki yeterlik eğitimi yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeyle, sürücülerin 63 yaşını doldurmaları halinde mesleki yeterlilik belgeleri iptal edilecek.
Eski tip sürücü belgelerinin değiştirilme süresi İçişleri Bakanlığı tarafından uzatıldı. Eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi için verilen süre 31 Aralık 2022'de sona erecekti. Yıl sonuna kadar yenilenmeyen eski tip ehliyetler geçersiz sayılacaktı.
D sınıfı ehliyetle minibüs ve otobüs kullanılabiliyor. D sınıfı ehliyette yükün en fazla 750 kg olması şartı aranıyor. D1 ehliyet hangi araçları kullanır sorusu da yaygın olarak merak edilen sorular arasında bulunuyor. D1 ehliyet sahipleri minibüs kullanabiliyor.
Alkolden Alınan Ehliyet Nereden Geri Alınır 2023? Alkolden alınan ehliyet bulunduğunuz yer trafik tescil şube müdürlüğünden 2023 yılında geri alınır.
[1] Türk Ceza Kanunu m.53/6, belli bir meslek veya sanatın ya da trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlenen taksirli suçtan mahkumiyet halinde sürücü belgesinin geri alınabileceğini düzenlemektedir.
İlk kez ehliyetine el konulan kişi 6 ayın sonunda para cezasını ödeyerek ehliyetini geri alabilir. İkinci kez ehliyetine el konulan kişi 2 yıl sürenin sonunda idari para cezasını ödediğini gösteren belgeyi ibraz ettikten sonra ehliyetini geri alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri