Albert Einstein, zamanın her gözlemci için ayrı ayrı var olduğunu söylüyordu. Uzay ve zamanı birbirine bağlayarak 'uzay-zaman' kavramını yarattı ki, gözlemcinin hareket durumuna göre, esasen zaman ve uzayın yavaşlayabileceğini ve buna bağlı olarak bozulabileceğini belirten şok edici bir teoriyle ortaya çıktı.
ZAMANIN BİLİMSEL TANIMI
Fizikçiler, zamanı geçmişten günümüze geleceğin ilerleyişi olarak tanımlarlar. Temel olarak, bir sistem değişme olmuyorsa, zamanda yoktur. Zaman, üç boyutlu uzayda olayları tanımlamak için kullanılan gerçekliğin dördüncü boyutu olarak düşünülebilir.
Fizikçiler zamanı, geçmişten bugüne geleceğin ilerleyişi şeklinde tanımlarlar; içinde olduğumuz üç boyutlu uzayda, olayları tanımlamak için kullanılan gerçekliğin dördüncü ve soyut olan boyutu olarak kabul edilir. Temel olarak, bir sistemde değişme olmuyorsa, zamanda yoktur, zamansızdır.
Zaman, mekan, hareket, birbirlerinden bağımsız değildirler. Aksine bunların hepsi birbirine bağlı izafî olaylardır. Cisim zamanla, zaman cisimle, mekan hareketle, hareket mekanla ve dolayısıyla hepsi birbiriyle bağımlıdır.
Uzayda daha düz bir uzayzaman, kütle bükülmesine uğramadığı için kütleye yakın alanlara göre daha hızlıdır. Yani insan ya da başka herhangi bir şey için, içinde bulunduğu uzayzaman şartları neyse o zaman akışına tabidir.
İlgili 41 soru bulundu
Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha azdır. Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor.
Dünya'nın kendi ekseni etrafında ve Güneş etrafındaki dönüşünü zamanı ölçmede başarılı bir şekilde kullanıyoruz. Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönüşünün süresini 24'e bölerek saatleri, saatleri 60'a bölerek dakikaları, dakikaları da 60'a bölerek saniyeyi gözlemleyebiliyoruz.
Einstein'ın "Genel Görecelik Teorisi"nin bilimsel olarak ortaya koyduğu bir husus şudur: Zamanın hızı, bir cismin hızına ve çekim merkezine olan uzaklığına göre değişir. Hız arttıkça zaman kısalır, yani daha ağır daha yavaş işleyerek sanki "durma" noktasına gelir.
Zaman da tıpkı hız gibi göreceli bir kavramdır. Bu basit lakin radikal bir kavrayıştır. Mutlak zaman diye bir şeyin olmadığı anlamına gelir. Hareket halindeki tüm referans sistemlerinin kendine özgü zamanları vardır.
Dil âlimleri de zamanın iki-altı ay arasındaki bir müddeti kapsadığını belirtir. Zaman kelimesi bir yılın çeşitli dönemleri ve mevsimleri, bir kimsenin yönetimde kaldığı süre için de kullanılmaktadır. Çoğulu ezmânın “bir insanın yaşadığı ömür” anlamına geldiği de kaydedilir.
“İnsan zamanda değil, zaman insanın içinde yaşar.” Zaman kavramı, tarih boyunca felsefenin ilgi alanlarından biri olmasının yanı sıra matematik ve fizik çalışmalarının da önemli alanlarından biridir. Zaman, tüm var olanların birbirlerinin yerini alarak zincirlendikleri sonsuz süre olarak tanımlanabilir.
Allah'ın zaman ve mekândan münezzeh oluşu, O'nun varlığının hiçbir şekilde zaman ve mekânla sınırlandırılmaması demektir. Zira zaman ve mekân mahlûk yani “yaratılmıştır”. Allah ise yaratıcıdır. Dolayısıyla O, yaratılmışlara has özelliklerden münezzeh yani uzaktır.
1.si Genel görelilik. Genel göreliliğe göre zaman uzay zamanın bir kordinatıdır ve bir yönü olmak zorunda değildir. Lakin herhangi bir yönde giderken diğer yöne dönmeniz mümkün değildir. Zira zamanı geriye saracak olursanız bütün fizik kanunları(termodinamik hariç) aynı şekilde çalışacaktır.
Zaman döngüsel olarak ortaya çıkmaktadır, yani çember çizerek başa dönmektedir.
Zaman genel bir tanımı ile ölçülmüş ya da ölçülebilen bir dönem uzaysal boyutu olmayan bir sürekliliktir. Zaman kavramı felsefenin üzerinde teoriler geliştirdiği son derece derinlikli bir kavramdır. Fakat zaman aynı şekilde günlük yaşamın da göreceli "somut bir unsurudur".
Sonuçları Science dergisinde yayımlanan araştırmada, Hubble ile Avrupa Güney Gözlemevi teleskobundan elde edilen veriler bir araya getirildi. Alman bilim adamı Albert Einstein'ın izafiyet teorisinin, Güneş Sistemi dışında başka bir galakside ispat edildiği açıklandı.
Teoriye göre bütün varlıklar ve varlığın fiziksel olayları görelidir. Zaman, mekan, hareket, birbirlerinden bağımsız değildirler. Aksine bunların hepsi birbirine bağlı, göreli olaylardır. Nesne zamanla, zaman nesneyle, mekan hareketle, hareket mekanla ve dolayısıyla hepsi birbiriyle bağımlıdır.
Mutlak, gerçek ve matematiksel zaman, kendisi ve kendi doğası gereği değişmeyen ve değiştirilmeyen şekilde akar ve diğer bir deyişle 'süre' denir; göreceli, görünür ve genel zaman, hareketle ifade edilen sürenin makul ve dış (ister hassas, ister değiştirilemeyen) ölçüsüdür, ki bu da genellikle 'gerçek zaman' olarak ...
Modern fizikte, ışık evrendeki en hızlı şey olarak kabul edilir ve ışığın uzay boşluğundaki hızı doğanın temel sabit değerlerinden biridir. Işığın boşluktaki hızı saniyede tam olarak 299792458 metre olarak tanımlanmıştır. Bu, insan ırkının bugüne kadar tecrübe ettiği en hızlı şeydir.
Zaman dalgalarının sabit olarak ışık hızında olduğunu düşünürsek; hızımız arttıkça salt zamana ( t=0 ) olan uzaklığımız da azalıyor. Yani hızımız arttıkça zaman yavaşlıyor çünkü zaman, ışık hızında akıyor.
Dünya içinde biz, ışık hızına göre o kadar yavaş ilerliyoruz ki hareketimizin zaman üzerindeki etkisinin algılanması mümkün değil. Ancak hareket hızımızı arttırırsak (örneğin ışık hızına yaklaşırsak) bu durum bariz bir şekilde algılanacaktır. ► Hareket Eden Bir Cismin Zamanı Daha Yavaş Akar.
Kozmonotlara ayrıca görev yılı ve test uçuşları üzerinden ekstra ücret veriliyor. Uzayda geçirdikleri süreye bağlı olarak aldıkları maaş 25000 dolara çıkabiliyor. Bir NASA astronotunun maaşı ise 170000 dolara ulaşabiliyor.
Uzayda vakum ortamı, yüksek enerjili radyasyon, oksijensiz ortam, çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklar gibi farklı zorlayıcı koşullar olsa da bu durumun temel nedeni boğulma. Uzay kıyafeti olmayan bir insan uzayda ancak 15 saniye hayatta kalabilir.
ALPER GEZERAVCI KİMDİR? Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek Alper Gezeravcı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda önemli görevlerde bulunmuştur. Pilot olarak görev yapan Gezeravcı, Hava Harp okulu Elektronik Mühendisliği mezunudur. 2 Aralık 1979 yılında Mersin'de dünyaya gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri