Her çeşit sulu ev yemeğinde, et yemeklerinde, kuru dolma gibi geleneksel Türk yemeklerinde evde hazırladığınız biber salçasını kullanabilirsiniz.
türk yemeklerinde domates salçası ile 1/3 oranı ile kullanıldığında lezzete lezzet katan muhteşem gıda ürünü ayrıca gerektiğinde mantı gibi yoğurtlu yemeklerin üzerine dökmek için zeytinyağında ezilip kullanılabilir.
Salça, Türk mutfağındaki yemeklerin vazgeçilmezidir. Hemen hemen tüm yemeklere eklediğimiz, yerini kimselere kaptırmayan hem biber hem de domates seçenekleri olan enfes bir lezzet. Sıcak yemeklerin temel taşlarından biri olan salçayı en önemli kılan şey kıvamıdır.
Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Bunun için en uygun ortam, buzdolabıdır.
Yemeklerde domates sosu veya domatesin kendisini kullanacaksanız önce bu malzemeyi ekleyin. Ardından salçayı ekleyin. Mümkünse domates kullandığınız yemeklere biber salçası kullanın. 2. bir tat yemeğinize lezzet katacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Ya da kış için hazırlanmış domates pürelerini tercih edebilirsiniz. Domates yerine zeytinyağlı bir yemeğe asla salça koyulmamalıdır! Kimi zeytinyağlıya taze kimisine kuru soğan ilave edilir. Taze soğanın durumu ana malzemeye göre değişebilir.
Et Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır? Önce etleri tavada suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Sonra ayrı bir tencerede zeytinyağı ve soğanı kavuruyoruz.Soğanlar pembeleşince eti, sarımsağı ve baharatları ekliyoruz. Salçaları koyup iyice karıştırıyoruz .
Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri, salçanın üzerine yaklaşık iki parmak kadar zeytinyağı koymaktır. Çünkü zeytinyağı, kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir.
Salçanın Görünümü:
Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz.
Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılan bir besindir. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir.
Hafifliği ile çok sevilen salçalı makarna, hem domates, hem de biber salçası karışımından hazırlanır. İsteğe göre makarnanın üzerine rendelenmiş parmesan veya kaşar peyniri eklenebilir.
Zahmetsizce kışa leziz biberleri saklamayı kim istemez ki! Biber salçasını kimi güneşte kimi ocakta pişirmeyi tercih ediyor. Salçanızı hızlıca hazırlayabilmek için fırın da kullanabilirsiniz.
farkli iki lezzetin gereksiz karsilastirilmasi. domates salcasi daha hafif, daha tatlimsi yiyeceklerle uyumludur. biber salcasiyla ise daha keskin, daha rustic tatlar yakalayabilirsiniz.
Soğuk işleme yönteminde ise püre çiğ olarak hazırlanıyor. Salçayı çiğ ya da pişirerek yapmak tat açısından bir fark yaratmamaktadır.
Ev yapımı biber salçası kaç yıl dayanır
Ev yapımı biber salçası 1 yıl gibi bir süre dayanırken kaynatma salçaların ömrü oldukça kısadır.
Güneşte kurutularak yapılan salçalar, serin ve kuru bir yerde muhafaza edildiğinde 1 yıla kadar bozulmadan dayanabilir. Fakat kaynatılarak yapılan salçalar özellikle açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması gerekir. Dışarıda bırakılırsa küflenme ve kurtlanma görülebilir.
Antioksidan Deposu: Biber Salçası
Yemeklerde ve kahvaltıda kullanılan biber salçası, metabolizmayı hızlandırırken kötü kolesterolü düşürür. Vücuttaki ağrıları da gideren bu besin sayesinde vücut direnci artırar ve bağışıklık sistemi güçlenir.
Öncelikle rengi tam kırmızı olmayacak! Ve salçayı muhafaza için yağ ve türevleri kullanılmayacak. Doğal salça hiç bir katkı maddesi kullanılmadan yapılan salçadır. Tadına bakın, aldığınız salça acı ise ilk olarak size şirin gelecektir. bir kaç saniye sonra acısını hissedeceksiniz.
Sıvı yağı muhafaza ettiğiniz salçanın üzerine bir miktar sıvı yağ aktarın. Sıvı yağ küflenmesini engelleyecektir.
1 kilogram salçayı, 1 su bardağı bitkisel yağ ile bir tencereye koyun, çok kısık ateşte (asla yakmadan, rengini bozmadan) kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra 1 yemek kaşığı turşuluk tuz ilave edin. Soğuyunca steril edilmiş kavanozlara koyun ve buzdolabında saklayın. Rengi biraz koyulaşacaktır, endişe etmeyin.
Salçalarınızı kavanozlara bölüştürdükten sonra üstüne bir parmak kalınlığında sıvı yağ koyun. Böylece salçanız hava ile temas etmez ve bozulmaz. Sıvı yağ yerine erittiğiniz tereyağını da salçanın üzerine dökebilirsiniz. Yağ donduğunda ikinci bir kapak vazifesi görecektir.
- Salça koyduğunuz kavanozların içerisine muhakkak zeytinyağı ekleyin. Eklediğiniz zeytinyağı salçanızın küflenmesini önleyecektir.
Et Sote Nasıl Yapılır? 1- Düdüklü tencereye yağınızı koyun. Üstüne eti, soğanları ve biberi koyup sürekli karıştırarak yüksek ısıda etin rengi değişene kadar kavurun. Etin rengi değiştiğinde üstüne domates ve salçayı ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri