Kaynaklar. Einstein determinist idi, ancak quantum fiziği, sonsuz olasılıklar evrenini ortaya koydu. Nedensellik ilkesi aslında bizim anladığımız şekilde işlemiyor.
Günümüz bilimi ve teknolojisinin yetersizliğinden kaynaklı belirsizlik bulunmaktadır. Bir gün bilimin ve teknolojinin gelişmesiyle beraber belirsizliğin olmadığı kanıtlanacaktır. Belirsizlik vardır ve evren indeterministiktir.
Determinizm, evrende gerçekleşen tüm olayların bir neden sonuç ilişkisine dayalı olduğunu savunan felsefi akımdır. Deterministlere göre bir bilim insanının ve filozofun asli görevi tüm olay ve olguları neden - sonuç ilişkisi içerisinde incelemektir.
Bilim için sadece determinizm görüşe göre ilerler demek (bence) çok iddialı ama eksik bir tanımlama olmaktadır. Bilimsel gelişmeler (veriler) son okura düzenli bir sıra hâlinde olarak gelmediği için son okurun öncelikli olarak o verileri kategorize etmesi geneliklidir.
Newton'un hareket yasaları, evrenin bir düzen içinde ve deterministik olduğu sonucuna varmış ve sonrasında felsefeyi oldukça etkilemiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Hem Spinoza hem de Kant, olgusal-ampirik dünyanın determinist bir yapıda olduğunu kabul ederler.
Süper determinizm bize sadece evrende yerel olmayan ve asla bilemeyeceğimiz gizli değişkenler olduğunu söyler. Yine de yazılım kodu örneğinde olduğu gibi bu özgür iradeyi ve bilim yapmayı engellemez. Tüm kuantum olasılıklar toplamının hep 1'e eşit olması budur.
İslâm filozoflarının ileri sürdüğü zorunlu varlıktan zorunlu olarak sudûr eden âlemdeki determinizm burada söz konusu değildir. Tabiattaki düzende bir hikmet aranacaksa bu hikmet Allah'ın takdir ve iradesinden bağımsız olarak düşünülemez.
Determinizm, belirlenircilik, gerekircilik veya belirlenimlilik evreninin işleyişinin, evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla, örneğin fizik yasaları ile, belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu öne süren öğretidir.
Determinist görüşe göre evrendeki olay ve olgular önceden belirlenmiştir, onlar öyle olmalarını zorunlu kılan birtakım yasa veya güçlerin etkisiyle meydana gelirler. Buna göre doğada olup biten her şeyde katı bir şekilde belirlenmiş neden-sonuç ilişkisi vardır.
Spinoza, özellikle Etika'sının Tanrı konusuna ayırdığı birinci bölümünde determinizm anlayışının ilkelerini ve ayrıntılarını ortaya koymaktadır. Determinizm anlayışı, doğanın nedensel yasalara tabi olduğu ve evrende hiçbir şeyin nedensiz olmadığı düşüncesine dayanmaktadır.
Deterministik görüş çeşitli dinsel inançları benimsemiş kişilerin de yaşamında önemli bir yer tutar; ancak dinsel alanda determinizm farklı bir bakış açısıyla yorumlanır ve “kadercilik” adı verilen bir yaklaşım ortaya çıkar.
Natüralizm Akımı Özellikleri, Temsilcileri
Determinizm anlayışını romana getiren bu akım 19. asrın ikinci yarısında Fransa'da ortaya çıkmıştır. Determinizme göre tabiat olaylarında aynı sebepler aynı sonucu doğurur. Natüralistler, Determinizmi topluma ve insan uyguladılar.
Stephen Hawking'in ölmeden önce geliştirdiği son teori yayınlandı. Hawking ve Thomas Hertog tarafından tasarlanan yeni teoriye göre evren sonsuz değil. Oysa fizikçi Alan Guth, evrenin nasıl oluştuğunu açıklamak için enflasyon teorisini geliştirerek evrenin sonsuz olduğunu öne sürmüştü.
6)Psişik Determinizm
Freud'a göre her davranışın mutlaka bir sebebi vardır; hiçbir şey sebepsiz değildir. Bazı duygu, düşünce ve davranışların tesadüfmüş gibi görünmesinin sebebi, bu davranışların temelleriyle bağlantısal ilişki kuramamamızdır.
Gözlemlenebilir evren, galaksimizi merkez aldığımızda 46,6 milyar ışık yılı yarıçapında bir dairedir. Yani bildiğimiz evren 93,2 milyar ışık yılı çapında bir küreden ibarettir. Bu kürenin bittiği yer ile göremediğimiz evren arasında bir sınır bulunmaz.
Kâinatta olup biten her hadisenin maddî veya mânevî sebeplerin zorunlu sonucu olduğunu ileri süren felsefî doktrin.
Determinizm de bilimin oluşturduğu olguların bir nedensellik içerisinde olgulara sebep olacağı savunulurken Fatalizmde ise var olan her türlü şeyin bir yazgısı olduğu düşüncesi vardır. Fatalizm de nedensellik beklenmez çünkü her şey kaderin cilvesine uygun ilerler.
Kime, neye ve ne için sorumlu olduğunu kişi kendisi seçer. Dolayısıyla kişi topluma karşı mı yoksa kendi bilincine karşı mı sorumlu olduğunu da kendisi seçer. Bu anlamda logoterapi insanın tamamen koşullandırılmış ve belirlenmiş olduğunu savunan pan-determinizm anlayışına eleştiri getirir.
Eğer bir olayın geçmişteki nedeni biliniyorsa gelecekteki sonucu da bilinebilir olarak ele alınıyordu. Newton fiziğinde, belirli bir anda eğer bir sistemin durumu biliniyorsa gelecekteki durumunun da ne olacağı tespit edilebilir olarak alınır. Nedensellik bu anlamda bir neden-sonuç ilişkisi olarak anlaşılmaktadır.
Determinizm kelimesi ilk defa 1820'li yıllarda Simeon Poisson ve Laplace tarafından önerilmiştir. DETERMİNİZM NEDİR? Determinizm, evrende meydana gelen her şeyin ve insanların yaşadığı her şeyin (buna verilen kararlar ve düşünceler de dahil) önceden belirlenmiş kurallara göre işlediğini savunan bir felsefe akımıdır.
Sert (katı) determinizm: Evren, fiziksel olaylar tarafından bütünüyle belirlenmiştir. Bu durumda insan da dahil hiçbir varlık için özgür iradeden söz etmek mümkün değildir.
Kuantum teorisi, atom ve atom altı seviyedeki maddenin ve enerjinin doğasını ve davranışını açıklayan modern fizik teorik temelidir. Maddenin ve enerjinin bu seviyedeki doğası ve davranışı bazen kuantum fiziği ve kuantum mekaniği olarak adlandırılır.
Determinizm (Nedensellik) : Adının anlamından da anlaşılacağı gibi her şey bir nedene bağlıdır. İnsan karar verirken özgür değildir. Çevresindeki nedenlerden etkilenir ,görüşünü savunur. İndeterminizm : Bu görüşe göre çevredeki şartlar ya da herhangi bir durum seçimlerinizi etkilemez.
1900: Max Planck, kara cisim ışımasını kuantumlanmış enerji yayımı ile açıkladı, kuantum kuramı böylece doğmuş oldu. 1905: Albert Einstein dalga özellikleri olan ışığın aynı zamanda, daha sonra foton diye adlandırılacak olan, belirli büyüklükte enerji paketlerinden oluştuğu düşüncesini ortaya attı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri