10 saat uyumak mı, kısa kestirmeler mi? Uykunun beyin için ne kadar yararlı olduğunu biliyoruz. Einstein bunu çok ciddiye alıyordu. Günde 10 saat uyuduğu biliniyor.
Örneğin "deha" denince akla gelen ilk isim olan Albert Einstein'ın her gün 10 saat kesintisiz olarak uyuduğu bilinmektedir. Hatta gün içinde de kısa süreler boyunca, ek olarak kestirdiği de bilinmektedir. Dolayısıyla kısa uyku düzeni, büyük bir deha olmanın şartlarından birisi değildir.
Zeki insanlar yani 125 ve üzeri IQ'ya sahip olan insanlar, haftaiçi gece 00:29'da uyuyup, sabah 07:52 uyanırken, haftasonu yatağa girme saati 01:44'ü buluyor. IQ seviyesi 75 ve altı olan insanlar, haftaiçi gece 23:41 ile sabah 07:20 arası, haftasonu ise gece 00:35 ile sabah 10:09 arası uyuyorlar.
Bilim dünyasına damgasını vurmuş kişilerden biri olarak kabul gören Nikola Tesla ise günde sadece 2 saat uyuyordu. Tesla'nın bu uyku düzeni 25 yaşındayken ağır sinir bozukluğu yaşamasına neden olmuştu. Edison da Tesla gibi uykunun zaman kaybı olduğunu düşünenlerdendi ve günde sadece 3 saat uyuyordu.
Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk günde 5 saat uyuyordu.
İlgili 19 soru bulundu
EN AZ 6 SAAT UYUYOR
Musk, "6 saatten az uyursam başım çok kötü ağrıyor. Daha fazla uyanık olmama rağmen daha az iş yapıyorum" dedi. Çalışma takıntısıyla daha önce gündem olan 51 yaşındaki Musk, The Guardian'ın haberine göre 2018 yılında haftada 120 saat çalıştığını söylemişti.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Ancak düzenli uyku sayesinde sağlığına tekrar kavuşmuş. Bir diğer başarılı ve ünlü isim Bill Gates de uykuya çok önem veren isimlerden. Günde 7 saat uyuyor. Sigmund Freud günde 6 saat uykuyu tercih ederken, Thomas Edison uykuyu zaman kaybı olarak gördüğü için, gün içinde kısa şekerlemeler yapmayı tercih ediyordu.
Thomas Edison (Ampulün mucidi), 4-5 saat uyuyordu. Jeff Bezos (Amazon'un kurucusu), günde 8 saat uyuyor.
SIGMUND FREUD
Freud gece 12:30'dan 06.30'a kadar yalnızca 6 saat uyuyordu.
Uzmanlar gecede 7-8 saat uyumak gerektiğini söylüyor. Peki başarılı insanlar kaç saat uyuyor? İşte cevabı... Amerikalı komedyen ve sunucu Ellen DeGeneres günde 8 saat uyuyor.
'Zeki insan geç uyur' tezinin en önemli dayanağı şu: Zeki insanlar daha çok kas gücüne dayalı işler yapmadığı için vücutları diri kalıyor ve uykuya erkenden ihtiyaç duymuyor.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Uykusu daha hafif kişilerin de daha iyimser ve zinde olduğu açığa çıktı ABD Başkanı Donald Trump, İngiliz iş adamı Richard Branson ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel gibi kişilerin hepsi, her gün sadece 4 saat uyuyarak hayatlarını sürdürebiliyor. Bilim insanları bunun nedenini keşfetmiş olabilir.
İnsanların ne kadar uykuya gereksinimi olduğunu ölçmek için beyin dalgalarını incelemeye çalışan Albert Einstein, günde tam 10 saat uyurmuş.
Dahilik. Bilim maksimum çalışma süresinin yaklaşık 4 saat olduğunu gösteriyor olabilir, ancak üstün yeteneklere sahip insanlarda bu durum onların sezgilerine dayalıdır. Burkeman araştırmasında şu örneklere yer veriyor: '' Charles Darwin sabahları 2 defa 90 dakikalık periyotlarla çalışıp ardından 1 saat daha çalışırdı.
Milyonerler uykularından da fedakarlıkta bulunuyorlar. Uzmanlar iyi bir uyku için 8 saat önerirken Tesla CEO'su Elon Musk, gece 1'de yatıyor ve sabah 7'de kalkıyor, böylece günde sadece altı saat uyuyor.
Takvim gazetesi de 31 Mayıs 2019 tarihinde Jeff Bezos'un saatte 4,5 milyar dolar kazandığı haberini vermiş.
- BIll Gates: Microsoft'un kurucusu, saat 24.00'da yatıyor, sabah 07.00'da kalkıyor ve günde 7 saat uyumaya dikkat ediyor.
Leonardo Da Vinci, Uberman uyku döngüsü olarak bilinen süper adam uyku sistemini takip ediyordu. Bu uyku sistemine göre her 4 saatte bir 20 dakika kestiriyordu. Da Vinci bu yöntem ile günde sadece 2 saat uyuyordu.
Tarihçi A. Roger Ekirch'in kitabı Günün Kapanışı: Eskilerde Gece'de, o zamanki ev halkının akşam karanlığından birkaç saat sonra uyumaya gittiği, birkaç saat sonra bir iki saatliğine uyandığı ve sonra şafağa kadar ikinci kez uyuduğu anlatılıyor.
Bir insanın yıllık ortalama üç bin saat uyuduğunu belirten uzmanlar, vücudun yenilenmesi için uykunun şart olduğunu söyledi. İnsan hayatının yaklaşık 3'te birinin uykuda geçtiğini dile getiren Dr.
Çünkü mümin için gece ve gündüz programlarını tanıtan diğer bazı rivayetlerde gece ve gündüzün dörtte biri ve bir takım diğer rivayetlerde de gece ve gündüzün üçte biri insanın dinlenmesine ayrılmıştır.[7] Bunun miktarı da gece ve gündüz 6 ila 8 saat olmaktadır.
İkindiden sonra uyumak günah değildir; fakat bu saatlerde uyumak hoş karşılanmamıştır. İkindi namazından sonra güneş tamamen batıncaya kadar geçen zaman dilimi, keza birçok iş kolu için en verimli zaman dilimidir. Bu saatte uyumak rızkı da, ömrü de noksanlaştırır.
Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış – keza ikindi ile akşam arası da öyle-. Öğle namazından sonra ise kaylule yaparmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri