Hamam böceği gün boyunca yuvalarında saklanır ve özellikle ortam karanlık olduğunda geceleri aktif hale gelir. Çok yoğun bir istila varsa gündüz de görülür.
Hamamböceklerini çoğunlukla geceleri görürsünüz çünkü geceleri hareket etmeyi seven haşerelerdir. Fakat bu bilgi yanıltıcı olmasın.. Hamam böceklerinin yoğun istila ettiği alanlarda gündüz vakitlerinde de çok sık olarak bu haşereyi görmek mümkündür.
Buna karşılık hamam böceği (Blattodea) gibi bazı böcekler de ışıktan kaçma eğilimi gösterirler. Peki aynı Insecta sınıfına dâhil olan bu hayvanların, ışık konusunda farklı davranmalarının nedeni nedir?
Havaların ısınmasıyla birlikte gün yüzüne çıkarlar. Yer altı da havanın sıcaklığıyla birlikte ısınarak, böceklerin gün yüzüne çıkmasına neden olur. Bu sebepten dolayı hamam böceklerini yaz aylarında görmek daha mümkündür. Hamam böcekleri caddelerde, evlerde veya iş yerlerinde görülebilir.
Hamam böceklerini anında kaçıran kokular arasında limon ve defne yaprağı bulunuyor. Haşerelerin dayanamadığı bu kokular sayesinde de kimyasal bir ilaçlamaya gerek duymadan kolayca tüm hamam böceklerinden kurtulabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Hamamböcekleri çoğunlukla geceleri gezerken, gün boyunca yarık ve çatlaklarda gizli kalmayı tercih ederler. Çoğunlukla beslenmek için geceleri ortaya çıkarlar. Evinizde bulunan tüm gıda maddeleri hamamböcekleri için çekicidir.
Hamam böceklerini öldürebilen birtakım yemler mevcuttur, farklı çeşitlerde hamam böceği yemleri kullanılmalı böylece hamam böceklerinin yok edilme ihtimali arttırılmalıdır. Çamaşır suyu, konsantre sıvı, sabunlu su, böcek öldürücü sprey ve profesyonel haşere öldürücüler kullanılmalıdır.
Sabunlu su:
Hamam böceklerinden kurtulmak için, sabunlu su oldukça etkilidir. Bir sprey şişesine sıvı sabun veya duş jeli dökün. İçerisine su ekleyerek seyreltin. Hazırladığınız karışımı doğrudan hamam böceğinin üzerine sıkın.
Hamam böceği, nemli ve sıcak ortamlarda yaşamayı seven haşere olması nedeni ile ev ve işyerlerinde en çok görülen böcek türüdür. Yiyeceğin bol olduğu ev, fırın, mutfak, pastane, çöplük ve lokanta gibi alanlarda çok sık görülen bu haşereler, hamam böceği ilaçlama yapılmadığı sürece hızlı şekilde üremeye devam eder.
Hamam böcekleri ölürken bile yumurta bırakabilirler. Zor koşullarda yaşayabildikleri gibi üremeleri de dış koşullardan çok fazla etkilenmeyecek şekilde gerçekleşir. Duvar çatlakları, kenar ve kuytu yerler, mobilyaların arkası, yatak altları gibi yerler hamam böceği yumurtalarının evlerdeki gelişim ortamlarıdır.
Çöpler ve pis bulaşıklar hamam böceklerinin hızlı bir şekilde evinize yerleşmesine neden olabilir. Bunların dışında dışarıdan gelen koliler, poşetler, bacalar, mutfak ve banyolardaki çatlaklar, kapının ya da camın açık kalması evinize hamam böceklerinin girmesine neden olabilir.
Hamam böcekleri kanatları olsa da uçma yetenekleri sınırlıdır. Kanatları, sadece kısa mesafelerde planör gibi süzülmelerini sağlar, ancak gerçek anlamda uçamazlar. Hamam böcekleri genellikle geceleri hareket ederler ve hızlı koşuculardır.
Hamam böceklerinin büyük bir kısmı giderden gelmekte ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Ortama girebilecekleri farklı yerler de olabilir ancak giderden gelen hamam böceklerini yok etmek için böcek ilacı kullanılsa bile bu kısa süreli bir çözüm olacaktır.
Defne yaprağı: Hamam böcekleri defne yaprağı kokusunu sevmezler. Bu yüzden defne yapraklarını ufalayarak hamam böceği yuvalarına serpiştirin.
Hamam böceği insana yaklaşmaz. Evinde hamam böceği görenler gece yatağıma gelir mi, insanı ısırır mı diye korkabilirler. Fakat hamam böcekleri insanlardan kaçarlar.
Kısa cevap: Evet uyurlar! Bitkiler ve mikroplardan farklı olarak böceklerin sinir sistemi vardır ev elbete ki 24 saatlik devirleri.
Hamam böcekleri ahşapların, kağıtların veya çöplerin altına da yuva yapmaktadır. Bu bölümleri kontrol ederek, hamam böceklerinin yuvasını keşfedebilirsiniz. Hamam böceklerinin hızlı bir şekilde yok olması için etrafta yiyecek bırakmamanız gerekmektedir. Aç kalan hamam böcekleri daha hızlı ölmektedir.
Dişi, ömrü boyunca altı ila on dört yumurta kutusu veya ortalama 224 yavru bırakabilir. Doğu hamamböcekleri bir seferde yaklaşık 16 yumurta bırakır ve kuluçka süresi yaklaşık 60 gündür. Dişi, ömrü boyunca yaklaşık sekiz oothecae veya ortalama olarak yaklaşık 128 yavru bırakabilir.
Oturduğunuz bina içerisinde yarık çatlaklar, evinizde banyo ve tuvalet gibi yerlerdeki çatlak, yarıklar, boru giriş çıkışlarının yanındaki boşluklar var ise hamam böcekleri buralarda yuvalanıp hızlıca üreyebilirler.Açık bırakılan kapı, pencereler, dış kapı altının boş olması hamam böceklerinin evinize girmesini ...
En çok merak edilen konular içerisinde çamaşır suyu hamam böceklerini öldürmek için kullanabilir mi sorusu geliyor. Bu soruya evet cevabını vermek mümkün. Özellikle hamam böceklerinin yuva yaptığı ve ürediği bölgeye çamaşır suyu dökmek suretiyle bu zararlıdan kurtulma şansı elde edilir.
Bu canlılar yoğun olarak, mutfak, banyo ve tuvalet borularında, diğer su borularında, evdeki su giderlerinde, havalandırmalarda, çamaşır ve bulaşık makinesi giderlerinde, lavabo giderlerinde yuva yapar.
Böcekler ve Çekirgeler
Hamam böcekleri kedileri etkileyebilecek parazitler taşıyabilmektedir. Bu nedenle kedilerin parazit aşılarının asla atlanmaması gerekmektedir.
Özellikle de atılmamış olan çöpler, kurumuş bulaşıklar, düzenli bir şekilde silinip süpürülemeyen evler, yere düşen yemek parçaları hamam böceklerinin evin içerisine girme riskini oluşturan temel faktörlerdir. Hamam böcekleri özellikle apartman boşluklarının içerisinde sık sık görülebilmektedir.
Hamam böcekleri ise kulağınızdan içeriye girip sıkışıp kalma eğilimindedir ve ön ayakları ile kulak zarını kaşırlar" dedi. Bir üniversitede öğretim görevlisi ve omurgasız hayvan uzmanı olan Michael Sweet, Daily Star'a "Bu canlılar sıcak yerleri sever ve gündüzleri saklanırlar.
Bazı insanlar çürük meyve kokusunun bu böcekleri kaçıracağını düşünmektedir. Lavanta yağını da hamam böceklerini yok etmek için kullanabilirsiniz. Narenciyeler, sarımsak, kırmızı biber, biberiye yağı gibi keskin kokular kalorifer böceklerinin en haz etmediği kokulardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri