3 ay demek bahar aylarında gecen bir üç aysa Ejder Meyvesi (Pitaya) Fidanı için en az 100 – 150 cm arasında boyunun uzaması demektir özellikle 1 Nisan dan itibaren günde 1-2 cm boyu uzamaktadır.
Tohumdan dikilen bir ejder meyvesinin 3-4 yıldan önce meyve vermesi beklenemez. Diğer yandan dal olarak yapılan dikimlerde ejder meyvesinin yetişme süresi 2-3 yıl gibi bir zaman almaktadır.
Buda genelde ilk hasat sezonu olan haziran – temmuz aylarında 500 adet, ikinci hasat dönemi olan ağustos – eylül aylarında 1.000 civarı, üçüncü hasat dönemi olan eylül – ekim aylarında 1.500 civarı ve son hasat dönemi olan kasım – aralık ayında yaklaşık 1.000 adet civarı meyve hasat edilmektedir.
Pitaya Fidanı Hakkında Bilmedikleriniz? -Gönderilecek Pitaya Fidanı Özellikleri Nelerdir? Gönderilecek Pitaya fidanı maksimum boyu 1 metredir.
Ejder meyvesi tropikal bir meyve olduğu için, Akdeniz iklimini sever. Bu yüzden ülkemizde en çok Mersin ve çevresinde yetiştirilir. Evinizde ejder meyvesi yetiştirmek için, kuru, sıcak ve güneş alan bölgeleri tercih edin.
İlgili 31 soru bulundu
Ejder Meyvesinin Toprak Seçimi
Ejder meyvesi ağacı için toprak seçimi çok önemlidir. Bu ağaç bir kaktüs türü olduğu için iyi drenajlı bir kumlu toprak tercih edilmelidir. Islak ve kirli toprakları sevmeyen ejder meyvesi, suyu geçiren ve gevşek yapılı toprakları çok sever.
Ejder meyvelerinin uygun toprağı, milli ve kumlu topraklardır. Kum ve mil oranının yüksek olduğu topraklar ejder meyveleri için en uygun dikim alanını oluşturur. Oldukça lezzetli meyvelere sahip olan ejder meyveleri çekirdekleri, yeterli nem ve suyla buluştuklarında birkaç haftada filizlenir.
Fidanın yaşı, boyu, çeşidi ve genel sağlık durumu ve dikim zamanına bağlı olarak 1 ila 1 buçuk yıl içerisinde meyve vermektedir.
Pitayanızın her daim bol güneş almasına özen gösterin. Kökler gölgede olabilir ama bitkinin uçlarının çiçek açması için güneşte olması gerekir. Uzun, ılık mevsimlere sahip sıcak bir bölgede yaşıyorsanız, pitayanızı her mevsim balkonda bırakabilirsiniz.
Yapılan araştırmalar, toprak gübrelerine ilave olarak yapılan yapraktan gübrelemelerle, ürünlerde %12-25 arası verim artışı sağlandığını göstermektedir. Kumlu topraklarda, yaprak gübrelerinin, toprak gübrelerine oranla 20 kat daha etkili olduğu bilinmektedir.
Pitaya ejder meyvesi fidanı - 241,13 TL.
Tohumların üstünün toprakla çok kapanmamış olmasına da dikkat etmeli ve son olarak sulamasını yaparak çimlenmesini beklemelisiniz. Yaklaşık 20-30 gün içinde çimlenme istenen seviyeye gelecektir.
Özellikle sıcaklığın yüksek olduğu aylarda direk güneş ışığına maruz kaldığında gövde ve dallarda yanıklıklar ve bitki gelişiminde gerilemeler olabilir. Bu yüzden pitaya bitkisi gölgeleme ister. cm arası çift sıra ve sıra aralığı 2 m olmak üzere dikim yapılır.
1-2 saat kadar – eksi derecelere belki dayanabilir fakat uzun süreli eksi dereceler bitkiyi dondurarak öldürecektir. Aşırı su, bataklık alanları ve aşırı yağmur suyu da direk köklerini etkileyerek çürütmekte ve bitkiyi tamamen öldürmektedir.
Bitkinin yetiştirildiği lokasyon sıcak-havadar bir noktada ve 3-4 yaşında ise çiçeklenme mart-nisan-mayıs aylarında olur ve meyve haziran ayından itibaren yenmeye hazır hale gelir fakat Ejder Meyvesi (Pitaya) 1-2 yaşlarında ise çiçeklenmesi haziran-temmuz aylarına kadar uzayabilir ve ağustos ayından itibaren meyve ...
Ejder meyvesi bitkisi kaktüsgillerden olduğu için çok sık sulamaya ihtiyaç duymaz. yalnızca toprağı tamamıyla kuruduğunda sulama yapılması yeterlidir. Sulama esnasında bitkinin doğrudan toprağını hedef almaya dikkat edilmelidir. Bitkinin gövdesine suyun gelmemesi önemlidir.
Ejder Meyvesi Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir? Ejder meyvesi, ilkbahar döneminde Şubat, Mart ve Nisan aylarında dikilmesi gereken ejder meyvesinin fidanları ise, yaz dönemine kadar, 3-5 yavru fidan verir.
Ejder meyvesindeki C vitamini ve karotenoidler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Beyaz kan hücrelerini hasardan korur vücutta oluşabilecek çeşitli enfeksiyonu önler. Ejder meyvesinin faydalarından bir diğeri de vücuttaki yaraların hızlı iyileşmesini sağlamasıdır.
Ejder Meyvesi verimi
Çeşitliliğe, çevre koşullarına ve yetiştirme uygulamalarına ve bitkinin yaşına bağlı olarak tek bir asma 20-35 kg arasında üretim yapabilir. Sonuç olarak, hektar başına ortalama verim (ekim mesafelerine de bağlı olarak), 16.000 ila 27.000 kg (dönüm başına 14275-24090 lb) arasında değişebilir.
Üç farklı çeşidi bulunan ejder meyvesi kabukları soyularak türetilebilir. Dış yüzeyi pembe içi beyaz ya da kırmızı olan çeşitlerinin yanı sıra sarı ejder meyvesi de bulunur. Bu çeşitler lezzet açısından farklıdır. Dış kısmı pembe ve iç kısmı beyaz olan türü ejder meyvesi fidanları arasında en yaygın olanıdır.
Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Ejder Meyvesinin Tadı Nasıldır? Ejderha meyvesi lezzet açısından hafif bir meyvedir. Taze ejderha meyvesinin tadı, kivi ile karıştırılmış armut lezzetini çağrıştırır. Diğer meyvelerle karıştırıldığında harika tadı olan lezzetli bir meyvedir.
Bitki zorlansa bile vegetatif dönem süresince çiçek oluşturamaz. Bitkinin gençlik döneminden çıkabilmesi için belirli bir gelişmeyi kazanmış olması gereklidir. Gençlik dönemini, çiçeklenmenin başladığı, fakat daha tam kapasiteye ulaşmadığı bir geçiş dönemi izlemektedir.
Filiz genelde saçaklı uçları kırmızı cinslerde kırmızı beyaz cinslerde koyu yeşil olur. Tomurcuk ise kırmızılarda da beyaz cinslerde de sarımsı açık yeşil bir renkte ve nohut başı gibi olur biraz daha büyüdüğünde nohutu andırır. Temel olarak tomurcuğun filizden farkı nohut başı gibi bir şekilde gelmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri