Meyve Dönemleri Buda genelde ilk hasat sezonu olan haziran – temmuz aylarında 500 adet, ikinci hasat dönemi olan ağustos – eylül aylarında 1.000 civarı, üçüncü hasat dönemi olan eylül – ekim aylarında 1.500 civarı ve son hasat dönemi olan kasım – aralık ayında yaklaşık 1.000 adet civarı meyve hasat edilmektedir.
Ejder Meyvesi verimi
Pitaya bitkileri ekimden 12-15 ay sonra meyve üretmeye başlayabilir. Çeşitliliğe, çevre koşullarına ve yetiştirme uygulamalarına ve bitkinin yaşına bağlı olarak tek bir asma 20-35 kg arasında üretim yapabilir.
Ejder meyvesi, genellikle her yıl ya da 1,5 yılda bir meyve verir. Ejder meyvesi, tropikal iklim bitkisi olduğu için kumlu topraklarda yetiştirildiği zaman daha çok verim alınabilir. Aynı zamanda saksıda yetiştirilecekse saksının altı fazla suyun dışarı atılması ve meyveyi çürütmemesi için delik olması gerekir.
Ejder meyvesi fidanının meyve vermeye başlaması genellikle dikimden itibaren 1-2 yıl sürer. Ancak, bitkinin tam olarak olgunlaşması ve düzenli olarak meyve vermesi 4-6 yıl alabilir.
Tohumdan dikilen bir ejder meyvesinin 3-4 yıldan önce meyve vermesi beklenemez. Diğer yandan dal olarak yapılan dikimlerde ejder meyvesinin yetişme süresi 2-3 yıl gibi bir zaman almaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Islak ve kirli toprakları sevmeyen ejder meyvesi, suyu geçiren ve gevşek yapılı toprakları çok sever.
Pitaya ejder meyvesi fidanı - 241,13 TL.
Dikim şekline göre dekara 1.000–1.600 adet fidan dikimi yapılabilir. Dikimde farklı türlere ait çeşitlerle bahçe kurulması, meyve tutumunu ve iriliğini arttırmaktadır.
Ejder meyveleri, bitki çiçek açtıktan yaklaşık 30 gün sonra olgunlaşır. Bu süre zarfında meyveleri toplayıp hasat edebilirsiniz. İlkbahar döneminde, şubat, mart veya nisan aylarında yapılan dikimlerde, yaz aylarına kadar 4-5 yavru fidan elde edebilirsiniz.
İlk meyvesini birinci yılında veren pitaya toprağını, hava şartlarını beğenirse ve bakımıda iyi olursa 25-35 yıla kadar ömrü vardır. Belirli bir süre sonunda gövdesi tahtalaşır gövdesinden fidan vermez sadece meyve dallarını büyütür.
Pitayanızın her daim bol güneş almasına özen gösterin. Kökler gölgede olabilir ama bitkinin uçlarının çiçek açması için güneşte olması gerekir. Uzun, ılık mevsimlere sahip sıcak bir bölgede yaşıyorsanız, pitayanızı her mevsim balkonda bırakabilirsiniz.
Üç farklı çeşidi bulunan ejder meyvesi kabukları soyularak türetilebilir. Dış yüzeyi pembe içi beyaz ya da kırmızı olan çeşitlerinin yanı sıra sarı ejder meyvesi de bulunur. Bu çeşitler lezzet açısından farklıdır. Dış kısmı pembe ve iç kısmı beyaz olan türü ejder meyvesi fidanları arasında en yaygın olanıdır.
Bakım içinde en başta budama ve bitki besleme gelir. Bitki besleme ne kadar önemli ise budama daha da önemlidir. Yıllar geçtikçe köklere binen aşırı yük hafifletilmeli bitki rahatlatılmalıdır. Bunun en güzel zamanlaması meyve döneminden hemen önceki son zaman aralığıdır.
Becos Pitahaya (Ejder Meyvesi) 1 kg (4 Adet) Kırmızı Aydıncık-Mersin Fiyatı - Trendyol.
Ortalama bir fiyat belirlemek gerekirse 1 dönüm için 7.500 TL ile 15.000 TL aralığında bir bütçe ayırmak gerekebilir.
Meyve beyaz cinslerde daha iri olur, 300gr üzerindekiler ticari olarak değerlendirilebilir. 1kg gelen meyve aldık ama ortalaması 400gr civarındadır. Kırmızıda ise 200gr üzerindekiler ticari olarak değerlendirilir, ortalaması da 250gr civarındadır.
Yapılan araştırmalar, toprak gübrelerine ilave olarak yapılan yapraktan gübrelemelerle, ürünlerde %12-25 arası verim artışı sağlandığını göstermektedir. Kumlu topraklarda, yaprak gübrelerinin, toprak gübrelerine oranla 20 kat daha etkili olduğu bilinmektedir.
Yani meyvenin tam verim döneminde 20-25 bin lira gibi ortalama maliyet ile oldukça karlı bir iş yapabiliyorsunuz. Ayrıca ejder meyvesi, muzdan çok daha kolay yetişiyor, gideri az, zirai masrafları yok. Bakımı kolay olan bu meyveyi yetiştirmek oldukça karlı.
Ejder Meyvesi, Cactaceae familyasına ait tropikal, çok yıllık, epifitik, asma benzeri kaktüs bir meyve ağacıdır. Bu asma kaktüsü üçgen, yeşil gövdelere (6 m veya 20 fit uzunluğa kadar) sahiptir ve esas olarak çelikleme ile çoğaltılır, ancak tohumlar da kullanılabilir.
Özellikle soğuktan bitkinizi sürekli korumalı, onu 10 derecenin altında kalacak alanlarda tutmamalısınız. 28 santigrat derece ise bitkinin meyve vermesi için ideal sıcaklık olarak belirlenmiştir, bizden söylemesi.
Ejder meyvesi bitkisi kaktüsgillerden olduğu için çok sık sulamaya ihtiyaç duymaz. yalnızca toprağı tamamıyla kuruduğunda sulama yapılması yeterlidir. Sulama esnasında bitkinin doğrudan toprağını hedef almaya dikkat edilmelidir. Bitkinin gövdesine suyun gelmemesi önemlidir.
Bitkinin yetiştirildiği lokasyon sıcak-havadar bir noktada ve 3-4 yaşında ise çiçeklenme mart-nisan-mayıs aylarında olur ve meyve haziran ayından itibaren yenmeye hazır hale gelir fakat Ejder Meyvesi (Pitaya) 1-2 yaşlarında ise çiçeklenmesi haziran-temmuz aylarına kadar uzayabilir ve ağustos ayından itibaren meyve ...
Türkiye'de ilk olarak 2014 yılında ekimi yapılan ejder meyvesi çiftçinin alternatif ürünleri arasına girdi. Bir dönüm araziden 30-40 bin lira kazandıran meyve, işçiliği az, getirisi yüksek olduğu için üretim açısından yoğun talep görüyor.
Ejder meyvesindeki C vitamini ve karotenoidler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Beyaz kan hücrelerini hasardan korur vücutta oluşabilecek çeşitli enfeksiyonu önler. Ejder meyvesinin faydalarından bir diğeri de vücuttaki yaraların hızlı iyileşmesini sağlamasıdır.
-Tohumun çimlenme süresi 14-28 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri