Bunlar da 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ek 6. maddesi kapsamında 4/a (SSK) sigortalısı sayılmakla birlikte, primlerini kendileri ödüyorlar.
Ticari Taksi - Dolmuş Şoförlerinin Sigortalılığı (Ek-6)
İsteğe bağlı sigortalar, genel olarak 4/B kapsamındadır. Bazı durumlarda ise 4/A kapsamına dâhil edilebilir. 4/A'lılar, 1261 günden fazla sigorta primi ödedikleri anda 4/B statüsüne geçer. Böylece Bağ-Kur kapsamında emekli olur.
Ek-6 Formu / Ek6 Formu – Sosyal Güvenlik Kurumu Şehir İçi Toplu Taşıma Araçlarında Kısmi Süreli Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi (5510 sayılı Kanunun ek 6 ncı maddesi kapsamındaki sigortalılar için)
2011 yılında, 6111 sayılı Kanunun 51 inci maddesiyle Kanuna eklenen ek 6 ıncı madde ile Sanatçı Sigortalılığı uygulanmaya başlanmıştır. Bu kapsamda bir iş yerinde 10 günden az çalışan sanatçılar EK 6'dan yararlanabilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
9. Ek 6 kapsamında kişi en fazla ne kadar prim gün sayısı kazanabilir? Kanunun Ek 6' ıncı maddesine göre çalışanlar için ay 30 gün, yıl ise 360 gün olarak dikkate alınmaktadır.
aynı Kanunun ek 6. maddesi kapsamındaki sigortalılar ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20. maddesinde açıklanan sandıklara tabi olan sigortalılar, işsizlik sigortasından yararlanabilecek sigortalıları oluşturmaktadır9.
engel bir durumu olmadığını bildirir hekim kanaat raporudur.
Her ay için ödenmesi gereken prim borçları, prim borcunun ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar Kurumun anlaşmalı olduğu Banka, Kredi kuruluşu, PTT vasıtasıyla ve internet üzerinden e-SGK aracılığıyla ödenebilmektedir.
Posta gazetesinin haberine göre; İsteğe bağlı sigortalılar 1 Ekim 2008 sonrası 4B (Bağkur) kapsamında değerlendiriliyor. Bağkur kapsamında SSK'lılara göre daha uzun süre prim ödeyerek emekliliğe hak kazanılıyor.
Kanunun 50 nci maddesi ile ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar isteğe bağlı sigortaya müracaat etmeleri halinde kalan sürelerini isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek 30 güne tamamlama hakkına sahiptir.
4B sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4B sisteminine esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkar veya serbest meslek grupları dahil olabilir.
ŞİRKET KURMA KAPATMA BİLDİRİMİ
Bilgilerinize arz ederim. 1. 5737 sayılı Vakıflar Kanununun 26. maddesi ile Vakıflar Yönetmeliğinin 37. maddesi gereğince vakıflar, açılan ya da kapatılan veya ortak olunan iktisadi işletme veya şirketlerini bir ay içinde ilgili Bölge Müdürlüğüne bildirmek zorundadırlar.
Ek 5 tarım sigortası, süreksiz çalışan yani gündelik işçilerle mevsimlik işçilerin sigortalı olabilmeleri için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası'na 2011 yılında eklenen sigortadır. Tarım ve orman işçilerinin isteğe bağlı olarak prim ödeyip emekli olmalarını sağlar.
1/3/2011 tarihinden itibaren uygulamaya giren Ek 5 inci madde ile kamu idarelerinde tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar hariç olmak üzere tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar SSK kapsamında sigortalı sayılmıştır.
KARAR: Yukarıda bilgileri bulunan şahsın düzenlemiş olduğu bilgi formu ve fizik muayenesi sonucunda tarihinde yapılan engel bir durumu olmadığını bildirir hekim kanaat raporudur. fizik muayenesi sonucunda ileri tetkik için üst basamak bir sağlık kuruluşunda değerlendirilmesi uygundur.
Ek-2 sağlık raporu, işçinin sağlık durumunu değerlendiren bir dizi tetkik ve testi içerir. Bu tetkikler arasında kan tahlilleri, idrar tahlilleri, röntgen çekimleri, elektrokardiyogram (EKG) testi, işitme testi, görme testi, akciğer fonksiyon testi gibi testler yer alabilir.
1 yıl sonunda yenilenmelidir.
Poliçenin yürürlüğü sırasında meydana gelen değişikliği belirten poliçenin ayrılmaz bir parçası olarak düşünülen ek sigorta sözleşmesidir.
Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2023 yılı temmuz ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 402,44 TL'dir.
2023 yılında da prime esas alt gelir sınırı belirlendikten sonra 4B sigorta primi için oranlar açıklandı. Bu bağlamda 2023 yılı Temmuz zammı ile Bağ-Kur primini asgari ücret üzerinden düzenli olarak ödeyenler için tutar 3.957 TL oldu. Primlerini düzenli olarak ödemeyen 4B sigorta primlileri için tutar 4.628 TL oldu.
Özetle; pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteğini suiistimal eden (fazla ve yersiz ödeme alan) işverenler tarafından primi ödenmeyen çalışanların eksik primleri işverenler tarafından ödenecek. Bu şekilde çalıştırılanlar için bu iyi bir haber.
Maaşın süresi yatırılan prime göre değişiyor. Buna göre; son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay ve 3 yılın tamamında, yani bin 80 gün primi olanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor. İşsizlik maaşı hesaplanırken son 4 aydaki brüt maaşınızın ortalaması alınıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri