İnsan kaynağı dönüşüm oranı, bir dönem içinde işletme- de oluşan toplam çıkış ya da giriş miktarının, o dönem içinde işletmede bulunan ortalama insan kaynağı sayısına bölünüp yüz rakamı ile çarpılması sonucu elde edilen oran olarak belirlenir. Buna göre ek insan kaynağı ihtiyacı; EİKİ = İDO x GİKİ dir.
Yedek personel ihtiyacı: İşletmede devamsızlık nedeniyle ortaya çıkan insan kaynağı kaybını karşılamak amacıyla belirlenen personel ihtiyacıdır. 3. Ek personel ihtiyacı: Ek personel ihtiyacı çeşitli nedenlerle personelin işten ayrılmasından kaynaklanır.
Toplam işyükü=4.0dk. X 1500 000 ad.= 6000 000 dk. Kişi başı planlanan çalışma süresi=130 gün X 8 saat X 60= 62400 dk. Devamsızlığın yol açtığı işgücü kaybını telafi için gerekli olan işgücü miktarına, “yedek işgücü ihtiyacı” (Yİİ) denir..
Üniversitelerin İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümünden mezun olan kişiler insan kaynakları uzmanı olarak çalışabilir. Ancak Sosyoloji, Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunları da bu mesleği icra edebilir.
İNSAN KAYNAĞI İHTİYACININ (TALEBİNİN) BELİRLENMESİ İnsan kaynakları ihtiyacı (talebi), bir işletmenin gelecekte ihtiyaç duyacağı insan kaynağıdır. İnsan kaynakları ihtiyaç tahmini ise, bir işletmenin kısa ve uzun vade- de ihtiyacı olan insan kaynağının sayı, tür ve nitelik olarak belirlenmesidir.
İlgili 17 soru bulundu
İnsan kaynakları yönetimi kapsamı
İnsan kaynakları yönetimi bir organizasyonda en tepe yöneticiden en alt kademedeki niteliksiz işçiye kadar tüm çalışanları kapsar. Bu terim organizasyon içinde bulunan iş gücü ile potansiyel olarak yararlanılabilecek iş gücünü de ifade etmektedir.
Yasal sıkıntılar yaşamamak, eksik ya da yanlış işlem yapmayı önlemek için İnsan Kaynakları uzmanının varlığı şarttır.
Devamsızlık, kısaca, işgörenlerin planlanan zamanda iş başında bulunmamalarını ifade eder. Devamsızlık, işgücü eksikliğine yol açtığından İK ihtiyacının belirlenmesinde dikkate alınması gereken bir olgudur. Devamsızlığın yol açtığı işgücü kaybını telafi için gerekli işgücü miktarına, “yedek işgücü ihtiyacı” denir.
11 İşgücü Analizleri Yedek İşgören İhtiyacı (Yİİ)= Gİİ X DO
İşgücü devrinin yol açacağı kayıpları telafi için gerekli olan işgücü miktarına “ek işgören ihtiyacı” denir.
İKP, işletmenin hedefleri doğrultusunda ihtiyaç duyulan ve mevcut personelin tanımlanma ve analiz edilmesi sürecidir. İKP'nin en önemli odak noktası ise işletme için gerekli olan personelin doğru sayıda, doğru nitelikte, doğru zamanda ve doğru yerde olduğundan emin olmaktadır.
İnsan kaynakları yönetimi fonksiyonları •planlama, •işe alma, •işe alıştırma (oryantasyon), •eğitim ve geliştirme, •performans yönetimi ve •motivasyon şeklinde sıralanabilir. Bununla birlikte genel olarak işlerin analiz edilmesi, ücretlendirme, endüstriyel ilişkiler, adalet ve hakkaniyetin sağlanması da sayılabilir.
İnsan kaynakları yönetimi açısından aday havuzu oluşturma, işverenlerin gelecekteki işgücü ihtiyaçlarını karşılamak ve yetenekli adayları çekebilmek için stratejik bir adımdır. Aday havuzu, potansiyel adayların kaydedildiği ve takip edildiği bir veritabanıdır.
İşletmelerde personel yönetimi yaklaşımının yerini insan kaynakları yaklaşımına bırakması sürecinde doğru nitelikte personeli doğru yerde ve zamanda sağlama amacına yönelik geleceği öngörme çalışmaları; insan kaynakları planlaması olarak adlandırılmaktadır.
İnsan Kaynakları Yönetimi, insan faktörünün işletme hedefleri doğrultusunda verimliliğini ve etkenliğini artırmak amacı ile en iyi şekilde yönetilmesi, geliştirilmesi ve motive edilmesidir.
Çalışanların ihtiyaçlarını gidererek verimli bir iş ortamı sağlar ve bu da şirketin faaliyetlerini iyileştirir. İnsan kaynakları yönetimi doğru kişiyi işe aldığından şirket içerisindeki çalışan sirkülasyonu azalır. Bu da şirketin istikrarlı bir başarı elde etmesini mümkün kılar.
İK profesyoneli, şirketin içinde bulunduğu sosyal ortamı anlayarak, başarısına katkıda bulunur. Aynı zamanda şirketin nasıl para kazandığını, ki buna şirketin değer zinciri deniliyor, müşterilerinin kim olduğunu, müşterilerin şirketin ürün ve hizmetlerini neden aldıklarını bilir.
Ücret politikasının belirlenmesi konusunda da rol üstlenen insan kaynakları bölümü çalışanları, ücret zamlarının belirlenmesi ve çalışanların bordrolarına yansıtılması amacıyla çalışmalarını sürdürür. Bununla birlikte işe giriş ve işten çıkış işlemlerinin yasal mevzuat doğrultusunda gerçekleşmesini sağlar.
İnsan Kaynakları departmanları, genellikle doğrudan tepe yöneticisine bağlı olarak ve alt fonksiyonları temel alınarak; işe alım, eğitim, performans, yetenek yönetimi, bordro ve özlük yönetimi şeklinde teşkilatlandırılırlar.
Bir işletmede ya da şirkette işe alım süreçlerinin tamamı ile ilgilenerek gerekli pozisyonlardaki insan kaynağını oluşturan departman, İnsan Kaynakları Departmanıdır. Departman, açılan başvurular arasından yüzlercesini değerlendirir, başvuranlarla görüşür ve işe alınmaları halinde onları şirkete adapte eder.
İK departmanı şirketlerin çalışan profilini belirleyen, adaylar arasından şirkete uygun olanları seçen, onlarla tanışan, onları işe alan, şirkete adapte eden ve tüm bu süreçleri titizlikle takip eden, çalışanların taleplerini alan ve karşılayan departmandır.
Örgüt içindeki işgören ilişkilerini düzenleyen birimdir. İnsan Kaynakları Yönetimi, işletme stratejilerinin belirlenmesi uygulanması ve denetlenmesi gibi işlevlerin yanı sıra örgüt dışından işgören bulma, seçme, eğitme, işgörenlerin verimliliğini artırma gibi faaliyetleri yerine getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri