Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınan bir puan türüdür. Ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puan türü, yalnızca öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapmasıyla kullandırılır.
Yerleştirmede ek puan uygulamasında, Açıköğretim Kamu Yönetimi programı örgün öğretimdeki Kamu Yönetimi programı gibi işlem görecektir.
AYT puanlarına aynı oranda EK PUAN EKLENİR.
Eski ek puan uygulamasında aday ek puanlı YGS –LYS puanları ile 4 yıllıkları tercih edebiliyordur. Bu uygulama tüm meslek ve imam hatip liseleri ve bölümleri için geçerlidir. Bu uygulamadan eski ve bu yıl ve bundan sonra mezun olacak olan tüm meslek eğitimi almış adaylar faydalanacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
| EK PUANLI BÖLÜM ARAMA MOTORU. EK PUAN NEDİR? Ülkemizde Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarıyla Anadolu Öğretmen Lisesi, Spor Lisesi,ve İmam Hatip Lisesi mezunları adaylar ÖSYM'nin belirlediği 4 yıllık bir çok bölüme ek puan alarak yerleşir.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı
kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak kendileri yapacaktır. Tercih işlemleri, 12 Eylül 2023 tarihinde saat 14.00'te başlayacak, 17 Eylül 2023 tarihinde saat 23.59'da sona erecektir.
Çünkü henüz o bölümlere yeni öğrenci yerleşmemiş ve bu yıla ilişkin bir puan referansı oluşmamıştır. Oysa ek tercihte artık genel yerleşme sonrası oluşmuş bu yıla ait puanlar olduğundan ek yerleştirmede sıralamalar kesinlikle kullanılmamalı, tüm tercihler puana bakılarak yapılmalıdır.
Puan ve sıralama gibi belirleyici unsurların baskın karakterine havlu atıp diğer tüm hususları göz ardı ederek yapılacak bir meslek seçimi öğrenciyi genelde yanlış adreslere götürebilir. PUAN MI YOKSA BAŞARI SIRALAMASI MI? Genel yerleştirmede başarı sıraları, ek yerleştirmede ise kesinlikle puan kullanılmalı.
Buna göre ikinci ek yerleştirme işlemleri sürecindeTYT puanı 140 ve üzerinde olan adaylar “önlisans programlarında”, AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar “lisans programlarında” boş kalan kontenjanlara tercihte bulunabileceklerdir.
yani anadolu fen düz ek puan diye birşey yok... düz lisedede anadolu lisesinde de en fazla 80 puan geliyor.. Düz lise ile Anadolu lisesi arasında fazladan İngilizce dersi, zorunlu 2. yabancı dersi ve sınavla gelen öğretmenler dışında hiçbir fark yoktur.
Buna göre meslek liseli öğrenci önlisans programı tercih ettiğinde önce Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) tüm adaylar gibi önce 0.12 ile ardından da bu kez ek puan 0.06 ile çarpılacak ve yerleştirme puanına ekleniyor.
Bir üniversiteye girebilmek için sadece sınav puanınız etkili değildir. Sınav puanı ham haldedir. Sınav puanına ortaöğretim başarı puanı hesaplanarak eklenir ve ortaya yerleştirme puanı çıkar. Ve tercih yaparken yerleştirme puanınızı kullanarak tercih yaparsınız.
Adayların yapacağı tercih sayısı en fazla 24 olacaktır.
Ek tercih; ön lisans ve lisans programlarına merkezi yerleştirmedeki en küçük puanların altında puanı olan adaylar yerleşemeyecektir. Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır.
Yerleştirme puanının belirlenmesinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) kullanılır.
2023 YKS EK TERCİH YAPIP YERLEŞİRSEM SENEYE PUANIM DÜŞER Mİ? Yerleştirilmiş olan bazı adayların puanı bir sonraki sene düşürülmez. Sınavsız geçiş ile bir yüksek öğretim programına yerleştirilen adayların OBP'lerinin çarpılacağı katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.
Ek Tercihler Neye Göre Yapılır? Ek tercihlere başvuracak üniversiteli adaylarının tercih işlemlerini yaparken üniversitelerin puanlarını göz önünde bulundurması gerekmektedir. Bu kapsaman öğrencilerin tercih edecekleri bölümlerinin taban puanlarına eşit veya bu puandan daha yüksek puana sahip olmaları gerekmektedir.
Ek yerleştirme tercihlerinden birinci tercihlerde tercih yapmayan veya birinci tercihlerde tercih yapmasına rağmen herhangi bir programa yerleşemeyen öğrenciler yararlanabilecek. Ancak birinci tercihlerde herhangi bir programa kayıt hakkı kazanan adayların ek tercihlerde tekrardan tercih hakkı bulunmamaktadır.
YKS YERLEŞTİRME PUANI NEDİR? Yerleştirme puanı; ağırlıklı orta öğretim başarı puanının 0,15 katsayısı (meslek liseli öğrencilerin ek puanla yerleşebildikleri program için AOBP 0,21 katsayısı) ile çarpılarak, ham puana eklenmesiyle oluşur.
Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir. 2022 Ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2022-YKS'de ilk yerleştirmede hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar yararlanabilmektedir.
ÜNİVERSİTE E-KAYIT
Üniversitemize 2023 – YKS Ek yerleştirme ile kayıt hakkı kazanan adaylar; 27-29 Eylül 2023 tarihleri arasında https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden e-kayıt yapabilirler.
Öğrenci kendi bölümü veya benzer bölümde 2 yıllık devam etmek istediğinde sınavdan aldığı puana okul puanı ve ek puan eklenecektir.
Ek puanlı sıralama yalnızca ek puan alabilen öğrenciler arasında yapılan sıralamadır. Yalnızca okuduğu bölümle alakalı yapılacak tercihlerde ekleneceği vurgulanıyor. Tercihler yapılırken lisede okunan bölümden farklı tercihler yapılacaksa, ek puanlı yerleştirme ve öğrencinin başarı sıralamasına aldanmaması gerekir.
Sınav Sonuç Belgesini Okuma
Değişen sınav sistemi ile birlikte; adayların 2 yıllık ön lisans programlarından tercih yapabilmek için ham puanda 150 barajını; 4 yıllık lisans bölümlerinden tercih yapabilmek için ham puanda 180 barajını geçmiş olmaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri