Ek tercih dönemi, üniversite bölüm tercihleri ve kayıt döneminden sonra boş kalan kontenjanlar için adaylara ek bir tercih hakkının tanındığı dönemdir. Üniversite sınavında başarılı olan, ancak tercih listesinde yer alan bölümlere yerleşemeyen adayların boştaki kontenjanları tercih etmesi için ek tercih hakkı verilir.
Okul birinciliğine ek tercih döneminde ayrıca yerleştirme yapılmayacak. Öte yandan ek yerleştirmede okul birinciliği gibi bir uygulama ile öğrenci yerleştirilmeyeceği için o kontenjanlar da doğrudan genel boş kontenjana eklenir.
Toplam 162 bin 980 ek kontenjan için tercih yapılabilecek
Bu kontenjanlar dahil edildiğinde YKS için adaylar, verilen ikinci şans döneminde toplam 162 bin 980 ek kontenjan için tercihte bulunabilecek.
Ek yerleştirmede tercihler puanlara göre yapılmalı!
Fakat ek yerleştirmede bu mümkün değil. Puana bakıyoruz. Çünkü kendi puanımıza denk ya da kendi puanımızdan daha düşük yerleri tercih etmemize ancak sistem izin verebiliyor.
Ek yerleştirme tercihlerinden birinci tercihlerde tercih yapmayan veya birinci tercihlerde tercih yapmasına rağmen herhangi bir programa yerleşemeyen öğrenciler yararlanabilecek. Ancak birinci tercihlerde herhangi bir programa kayıt hakkı kazanan adayların ek tercihlerde tekrardan tercih hakkı bulunmamaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Ek tercih dönemi, üniversite bölüm tercihleri ve kayıt döneminden sonra boş kalan kontenjanlar için adaylara ek bir tercih hakkının tanındığı dönemdir. Üniversite sınavında başarılı olan, ancak tercih listesinde yer alan bölümlere yerleşemeyen adayların boştaki kontenjanları tercih etmesi için ek tercih hakkı verilir.
Kontenjanlar Nasıl Belirleniyor? Ek yerleştirme kontenjanlarını, 2020-YKS merkezi yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar ile 2020-YKS merkezi yerleştirme ile kayıt hakkı kazanan adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan kontenjanlar oluşturmaktadır.
Ek tercih yapacak aday öğrencinin kontenjan açığı daha fazla sayıda olan bölümleri yazması yerleşme olasılığının daha yüksek olması anlamına gelmektedir.
Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2023-YKS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.
11) TEK TERCİH ÇOK RİSKLİ: Bazı adaylar ya özgüvenle ya da başka gerekçelerle tek tercih yapıp süreci noktalamak isteyebiliyor. Bu yöntem yerleşme şansını riske atan bir tercih tutumu. Her tercih döneminde adayların olağan dışı sürprizlerle karşılaşması muhtemel.
YKS 3. ek tercih işlemleri son olarak 2021 yılında yapılmıştı. Öte yandan 2023 YKS ek yerleştirme ardından açıklanan sayısal verilere göre, lisans ve ön lisans düzeyinde toplamda 71 bin 943 öğrenci üniversitelere yerleşirken, 47 bin 999 boş kontenjan da açıkta kaldı.
PUAN MI YOKSA BAŞARI SIRALAMASI MI? Genel yerleştirmede başarı sıraları, ek yerleştirmede ise kesinlikle puan kullanılmalı.
Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir. 2022 Ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2022-YKS'de ilk yerleştirmede hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar yararlanabilmektedir.
Hayır, 2022 yılında baraj puan uygulaması kaldırıldı. TYT ve AYT puanı hesaplanan tüm adaylar tercih yapabilecek.
Yani ilk tercihte yerleşen ancak kayıt yaptırmayan adaylar ek yerleştirmeden faydalanamayacak. 2023 yılında tercih yapmayan adaylar da ek tercihlerden yararlanamayacak. Ancak tercih yapan ve herhangi bir üniversiteye kayıt hakkı kazanamayan aday ek yerleştirmeden yararlanabilir.
1- Ek tercih yapabilmek için 2023 genel yerleştirmede bir programa yerleşmemiş olmak gerekiyor. Şayet bir programa puanla yerleşmişseniz ek yerleştirme trafiği sizin için kapalı. 2- Ek yerleştirme tercihlerini genel yerleştirmenin aksine sıralarla değil doğrudan puanlarla yapacaksınız.
2023-YKS merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip olmayacak. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için 2023-YKS merkezi yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekecek.
“Boş kalan kontenjanlar için ilave bir tercih fırsatı tanınarak” TYT Puanı 140 ve üzerinde olan adaylar ile AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar için ikinci ek yerleştirme işlemleri esnasında tercihte bulunma imkânı verilmiştir.
KAÇ TANE EK TERCİH HAKKI OLACAK? Adayların ilk tercih yaptığı dönemle aynı tercih hakkı olacak. Adaylar, ek yerleştirme sürecinde en fazla 24 tercih yapabilecekler.
Yükseköğretim Kurumu (YÖK), depremden etkilenen illerde ikamet eden üniversite adaylarına, bulundukları illerde bulunan üniversitelere yerleşirken, genel kontenjanlarda herhangi bir eksiltmeye gitmeden yüzde 25 ek “Depremzede Kontenjanı” ayrılmasını kararlaştırdı.
EK YERLEŞTİRME İLE GELENLER OKULA NE ZAMAN BAŞLAYACAK? Ek yerleştirme sürecini tamamlayan ve evrakları kayıt altına alan öğrenciler, öğrenci kimlik kartlarını aldıktan sonra sınıflarına dahil olabilecek. Bunun için son tarih ise 3 Ekim 2023 olacak.
Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamaz. Adaylar tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesini alarak saklamalıdır.
Adaylar, 2023-YKS Ek Yerleştirme için tercihlerini, 12-17 Eylül 2023 tarihleri arasında T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak yapacaktır.
1-E-DEVLET ÜZERİNDEN KAYIT
Üniversitemize yerleşen adaylar e-Devlet şifreleri ile https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak 27-29 Eylül 2023 tarihleri arasında kesin kayıt işlemlerini yapabileceklerdir. (e-Devlet şifresi bulunmayan adaylar tüm PTT şubelerinden şifrelerini temin edebilirler.)
Yükseköğretim programlarının 2023-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri