Yumurta: Yumurta anne sütünden sonra en önemli protein kaynağıdır. Yumurtadaki proteinlerin tamamı vücut tarafından emilmektedir. Dolayısıyla tam protein adı verilen bütün aminoasitleri içeren bir protein kaynağıdır. Bu proteinlerin de serotonin salınımına katkısı vardır.
Yağlı balıklar ve karides, ton balığı, somon, morina, yengeç, uskumru, sardalye gibi deniz ürünleri ve hatta balık yağı takviyeleri, serotonin düzeylerini artırmak için mükemmel seçeneklerdir.
Serotonin eksikliği yaşamamak yani mutsuz olmamak için egzersiz yapmak, güneş ışığından D vitamini almak, stresten uzak durmaya çalışmak gerekiyor. Mutluluk veren besinleri tüketmek de vücuttaki serotonin miktarının artmasını sağlıyor.
Serotonin Artıran Besinler Hangileridir? Güneş ışığı ve egzersiz yanı sıra, fındık, yumurta, peynir, ananas, muz, avokado, çekirdek, çikolata ve kırmızı et gibi aminoasit türü olan triptofan yanı sıra B12 başta olmak üzere B vitaminleri, magnezyum ve demir içeren besinler serotonini artırmada etkilidir.
Serotonin hormonunu sağlayan madde, amino asit olan triptofandır. Bu nedenle triptofandan zengin yiyecekler tüketilmelidir. Triptofan açısından zengin besinler; hindi eti, kırmızı et, yumurta gibi hayvansal besinler; süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri; soya fasülyesi, badem gibi kuruyemişlerdir.
İlgili 32 soru bulundu
Serotonin İçeren Besinler Tüketin
Bunun için sabah kahvaltılarında daha çok yumurta ve peynir tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca; muz, ananas, kivi gibi meyveler ve fındık, badem, ceviz ve fıstık gibi kuruyemişler de serotonin miktarını arttırmaya yardımcı olan besinler arasında yer alıyor.
Baklagiller; Mercimek, maş fasulyesi, nohut, bezelye, lima fasülyesi ve diğer fasülye çeşitleri vb. Humus, mercimek çorbası ve bu ürünler ile yapılmış besinler serotoninin iyi kaynaklarıdır. Kakao; Yüksek oranda fenilalanin içerir , depresyon tedavisinde kullanıldığı çalışmalar mevcut. Serotonin üretimini arttırır .
Vitaminleri ihmal etmeyin
Çünkü B6 vitamini serotonin seviyesine etki etmektedir. Bunun yanı sıra B9 ve B12 vitaminleri de serotonin seviyelerini etkilemektedir. Peynir, keten tohumu, kırmızı et ve karaciğer gibi besinler bu vitaminler açısından zengin besinlerdir.
Dopamin size zevk veren duygularınız, hafızanız, öğrenme seviyeniz ve vücudunuzdaki diğer motor sistemlerle ilgili hormondur. "İyi hissetme" hormonu olarak da bilinen dopamin hormonu, ruh halinizi anında yükselterek hızlı bir şekilde mutlu hissetmenize yardımcı olur.
Normal seviyelerde mutluluk hormonuna sahip kişiler odaklamış, duygusal olarak dengeli, mutlu ve sakin olurlar. Bu kişilerde ani duygudurum değişiklikleri ya da psikolojik ataklar genellikle görülmez. Serotonin eksikliğinde ise kişilerde depresyon, anksiyete ve diğer birçok duygudurum bozukluğu görülür.
Yüksek Serotonin Düzeyi
Örneğin, yüksek serotonin düzeyleri baş ağrısı, bulantı, kusma, kalp atışının hızlanması gibi fiziksel belirtilere neden olabilir. Ayrıca, yüksek serotonin düzeyleri agresif davranışlar, düşünce bozuklukları ve halüsinasyonlar gibi ruhsal belirtilere de neden olabilir.
Çikolataların hormon üzerinde yarattığı etkiler mutlu olmanızı sağlar. Kakaonun içerisinde bulunan biyoaktif besin bileşenleri ve magnezyum vücuttaki serotonin adlı mutluluk hormonunun artmasını sağlar. Bu durum size mutluluk olarak geri döner.
Serotonin üretimini destekleyen diğer ürünler:
Ton balığı, tere, tavuk, susam, maydanoz, mercimek, portakal, sardalya, mango, kuşburnu, kuru fasulye, kivi, kiraz, kırmızı et, incir, ısırgan otu, ıspanak, karnabahar, kale, enginar, elma, çilek, greyfurt, brokoli, domates, bezelye, bitter çikolata.
Elma, muz, çilek, karpuz, peynir, yoğurt, yumurta, enginar, kırmızı pancar, brokoli, ıspanak, lahana turşusu, zerdeçal, badem, yulaf ezmesi, yeşil çay, deniz ürünleri, tavuk gibi besinler ile E ve C vitaminleri dopamin düzeylerini arttırır.
Kadınların cinsel isteğini artıranlar, testesteron hormonu ve her ay yumurtalıklar ve böbreküstü bezleri tarafından salgılanan testesteron (erkeklik) hormonu. Testesteron seviyeleri yumurtalama sürecinde yükselirken, araştırmalar bu dönemde kadınların cinsel isteğinin arttığını gösteriyor.
Libidonun düşmesine neden olan sebepler
Testosteron erkeklik hormonu, östrojen ise kadınlık hormonudur. Bu hormonların bir şekilde insanda eksik olması libidoyu düşürür. Eğer sizde libidoyu arttıran hazırlayan ortaya çıkaran hormon eksikse cinsel istek kamçılanmayacaktır.
Aşık olduğumuzda beynimizde dopamin denilen mutluluk hormonu salgılanır. Dopamin, aşık olduğumuz kişiyle aramızdaki o özel bağı oluşturur. Bu nedenle pek çok kişinin yer aldığı bir ortamda bizi heyecanlandıran tek kişi 'aşık olduğumuz kişi' olur ve kendimizi mutsuz hissettiğimizde onun sesini duymak yüzümüzü güldürür.
Sebzeler: Sarımsak, havuç, kabak, kuşkonmaz, brokoli, mısır, ıspanak, yeşil fasulye, patates, lahana, pancar, marul, soğan ve domateste bol miktarda serotonin yapı taşı bulunur.
Domates ve avokadoda beyinde serotonini optimal düzeye getirmek için gerekli besin öğelerinden zengindir. Meyveler içinde en fazla serotonin salgılatan ise muzdur.
Serotonin Nasıl Ölçülür ? Serotonin ölçümü için genellikle kanda veya idrarda serotonin seviyesini belirlemek için testler kullanılır. Bu testler, serotonin seviyesini doğrudan ölçer ve klinik olarak serotonin düzeyinin normal olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
Cilt için bolca su ve bol oksijen gerekli. Bu arada mutluluk hormonu olan serotonini unutmayalım, mutluyken kan akışı dengelenir, cilt pembeleşir ve güzelleşir. Cilt için yemeği unutmayın; Antioksidanları kullanın, cildi ve damarları korur.
Kan pıhtılaşması ve yara iyileşmesi: Kanda trombositlerde serotonin depolanır ve vücutta herhangi bir yaralanma meydana geldiğinde bu serotonin trombositler tarafından salınır.
Serotonin, vücutta bulunan dopamin ile birlikte uykunuzun kalitesini etkiler. Beyninizin uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen melatonin hormonunu yapmak için serotonine ihtiyacı vardır. Serotonin, yaraların iyileşmesine yardımcı olmak için kanınızdaki trombositler tarafından salınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri