Asistol veya halk arasında bilinen adıyla düz çizgi; kan akışı olmaması, miyokardın kasılmaması ve kardiyak etkinliğin olmaması durumudur. Ölüm kriterleri karşılanmıyorsa Kardiyopulmoner resüstasyona başlanır.
EKG'de kalp ritmi kaç olmalı? Normal bir EKG'de kalp hızı dakikada 60 ile 80 arasında ve düzenli bir ritimde olmalıdır. EKG' de bulunan bütün çizgiler uzman kardiyolog tarafından tek tek yorumlanabilir.
Kalp işlevinin değerlendirilmesinde altın standart hâline gelen EKG sayesinde kalp kasının kasılması, ritim ve iletim bozuklukları anlaşılabilir.
Normal bir EKG'de P, QRS ve T diye adlandırılan 3 dalga ve bunlar arasında düz çizgiler vardır. Bu dalgalar; P dalgası kulakçıkların uyarılması ile kasılmasını gösterir. QRS dalgası karıncıklara geçen uyarı ile kasılmayı gösterir.
T dalgası; T ritim dalgasının pozitif olması Elektrokardiyografi(EKG) çekiminin normal değerde olduğunu gösterir. Eğer negatif değeri olursa sol ventrikül ve hipertrofisi ve iskemi gibi rahatsızlıklar görülmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Kalpte oluşan elektriksel aktivitenin, vücut yüzeyine konan elektrotlar yardımıyla elde edilen kaydına elektrokardiyografi (EKG), kayıt yapan cihaza da elektrokardiyograf denir. EKG, kalbin elektriksel haritasının resmidir. EKG ile; Kalbin ritim ve ileti bozuklukları belirlenir.
Elektrokardiyografi, kalbin elektrik aktivitesini gösterir. Kalpte oluşan sorunları tanımamızda bize yardımcıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, ritim bozuklukları, kapaklardaki sorunlar, hipertansiyonun etkileri, elektrolit bozuklukları ve kalp zarı hastalıklarında değerli bilgiler verir.
EKG, kalp damar hastalıkları, kalbin yapısal bozuklukları ve ritim ileti anormallikleri konusunda önemli bir inceleme biçimi. 1900 yılındaki keşfinden beri iyi yorumlandığında hala değerini koruyor. EKG çekimi çok kolay elde edilebiliyor, hızla yorumlanabiliyor.
Tanı yöntemlerinde akciğer filmi, elektrokardiyografi (EKG) ve en birinci olarak görülen kalp ultrasonunda (ekokardiyografi) kalbin kasılma gücü ölçülerek, kasılma zayıfsa kalp yetmezliği tanısı konulabilmektedir.
Koroner anjiyografi ile kalbin yapısının, kalp odacıkları ve büyük damarlardaki basınç değerlerinin, kalp kapakçıklarındaki darlık ve yetersizliklerinin ve özellikle kalp damarlarında daralma veya tıkanıklık olup olmadığının kesin olarak gözlenebilmesini mümkün kılar.
Kalp ritim bozukluğu belirtileri
Çarpıntı, kalbin hızlı atması, arada teklemesi veya düzensiz atışlar şeklinde kendini gösterir. Bayılmalar ise çoğunlukla kalp hızının çok düştüğü durumlarda görülen bilinç kayıplarıdır. Bazen hiç şikayet yokken çekilen bir kalp grafisinde (EKG) ritim bozukluğu tespit edilebilir.
Kalp krizi belirtileri şunları içerebilir:
Dolgunluk, hazımsızlık veya boğulma hissi ( Mide ekşimesi gibi hissedilebilir ) Terleme, bulantı, kusma veya baş dönmesi. Aşırı güçsüzlük, endişe veya nefes darlığı Hızlı veya düzensiz kalp atışları
Normal Sinüs Ritminin Karakteristik Özellikleri
60-100 vuru/dakika hızında düzenli ritim (ya da çocuklarda yaş ile uyumlu).
PR aralığı: 0.12-0.20sn olmalıdır, trase üzerindeki tüm PR aralıkları eşit olmalıdır. ST segmenti: izoelektirik hattan >1mm çökme veya elevasyon göstermemelidir.
Muayene için odanıza yeni giren yetişkin bir hastanın EKG'sine baktınız. Başka hiçbir EKG anormalliği olmasa bile, P dalga aksı > 60 derece ise hastaya sigara içip içmediğini sorun. Cevap sıklıkla "evet" olacaktır. Deneyin, çoğu hastada işe yaradığını göreceksiniz.
Sağlıklı kişilerde de egzersizle elektrokardiyografimizde (EKG) bazı dalga değişiklikleri ortaya çıkabilir. Eforlu EKG yapıldığı sırada uzman doktorun değerlendirmeleri son derece önemlidir.
Ekokardiyografi yani EKO, ses dalgaları aracılığıyla kalbin iç yapısıyla fonksiyonlarının incelenmesi ve değerlendirilmesi işlemine verilen isimdir. Ekokardiyografi kalp ultrasonu olarak da bilinmektedir.
Sadece bir kan testinin kalp ve damar hastalığı riskinizi belirlemediğini söylemek gerekir. Kalp ve damar hastalıkları için en önemli risk faktörleri sigara, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabettir. Kalp krizi sırasında tanı koymak için kandaki bazı enzim ve proteinler ölçülür.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı, his veya güç kaybı, atardamar tıkanıklığında ciltte solukluk, toplardamar tıkanıklığında ciltte kızarıklık, parlama ve ödem, çarpıntı, nefes darlığı, nörolojik bazı belirtiler ve ateş görülebilir.
Kalp damarında tıkanıklık olursa; Göğüs ağrısı:Göğüs ağrısı sıklıkla basınç tarzındadır ve çene, kol, boyun ve sırtın sol tarafına da yansıyan ağrı şeklinde hissedilmektedir. Nefes darlığı Kalp krizi:Damar tamamen tıkandığında kalp kasları beslenemez.
Kalp içi boşluklarda pıhtı (trombüs) araştırılması, Ayrıca kalp romatizması, kapak hastalıkları, kalp yetersizliği, kalp krizi, doğumsal kalp hastalıkları gibi birçok konuda eko ile değerli bilgiler alınır.
Teste aç gelmeyiniz. Testten önce hafif bir şeyler yemelisiniz. Bu test tam dolu bir mideyle de yapılamaz.
Kalpteki elektriksel aktiviteyi ölçmek için öncelikle kişinin kol, bacak ve göğüs bölgelerine elektrotlar yapıştırılır. Kişinin vücudunun üzerine yapıştırılan bu elektrotlar, EKG cihazına bilgi gönderir. Gönderilen bilgi ise EKG cihazı tarafından bir grafik oluşturacak şekilde kâğıda aktarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri