· Tohumlar ekildikten sonra sürekli yağmurlardan dolayı toprak içinde çürümüşlerdir. · Tohumlar ekildikten sonra sürekli yağmurlardan toprağın üst tabakası kaymak bağlamışsa, çimlenen bazı sebze tohumları bu yüzden toprağı delip yüzüne çıkamazlar.
TOHUM NE KADAR SÜREDE ÇİMLENİR? Tohumlarınızı çimlendirmeniz uygun koşullar altında en az 3 gün sürer. Ancak tohumun cinsine göre bu süre 5 günü de bulabilir. Tüm aşamalara dikkat etmeniz ve uygun bir ortamda muhafaza etmeniz çimlenme süresi üzerinde son derece etkilidir.
Tohum çimlenmesi için su, nem ve sıcaklığın ideal seviyede olması gerekir. Aksi halde tohum uyku halinde kalır yani çimlenmez.
Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı bulabilir.
kadar fazla olursa o kadar iyidir. günde bir sulanmalıdır, toprağı daima nemli olmalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Sıcak ve soğuk katlama, tohumların sabit bir ısıda belirli bir süre bekletilmesidir. Tohumlar belirli bir süre bazik suda veya ılık suda bekletilebilir. Böylelikle tohumları şişirip dış kabuklarını yumuşatarak çimlenmelerini hızlandırmış oluruz. Islatma işlemini nemli bir bez içinde bekleterek de yapabiliriz.
Kuru tarım alanlarında kışlık ekimlerde tohumun, çim kını uzunluğuna bağlı olarak, mümkün olduğu kadar derine ekilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu şekilde, çim köklerinin toprağın alt tabakalarında bulunan nemli tabakaya daha kısa sürede ulaşması sağlanmaktadır.
Çimlenmenin olabilmesi için; Tohum canlı ve çimlenme yeteneğine sahip olmalı, • Tohum uygun çevre koşullarına konulmalıdır (alınabilir su, uygun sıcaklık rejimi, oksijen ve bazen ışık temini), • Tohum içsel dinlenme durumundan çıkmış olmalıdır.
Dikim büyüklüğüne gelen fideler sökülmeden bir gün önce bol su ile sulanmalıdır. Bu sulama, söküm sırasında kökte meydana gelebilecek hasarları azaltır. Normal şartlarda tohum ekiminden 45-50 gün sonra fideler dikim büyüklüğüne ulaşırlar.
Yapmanız gereken şey bir bardağa su koymak. Çimlendirmek istediğiniz tohumları bu suya koymak. Birkaç saat sonra dibe çöken tohumlar kaliteli, yüzen tohumlar eski, çürük veya boştur.
Bazı bitkilerin tohumlarında dormansi (çimlenme engeli) bulunmakta ve tohumlar elverişli ortama (su, oksijen, sıcaklık ve bazı durumlarda ışık) rağmen çimlenememektedirler. Özellikle ılıman kuşaktaki ağaç türlerinin tohumlarında dormansi daha sıklıkta görülmektedir.
Tohumlar çimlenirken nemli ve serin bir ortamda beklemelidir. Bu yüzden ıslatılmış bir kağıt havlunun içinde buzdolabına koyularak bekletilebilir. Buzdolabının serinliği tohumun nemini korur ve çimlenmesine yardımcı olur.
Kurumamış olan tohumu iyi bir yerde kurutmanız gerekir. Tohumun bu süre içerisinde kesinlikle ıslanmaması gerekmektedir. Aynı zamanda tohumun nem alacak ve aşırı sıcak ortamlarda tutulmaması gerekmektedir. Tohumları iyi bir şekilde muhafaza edebilmeniz için hava geçirmeyen kapları tercih edebilirsiniz.
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
En hızlı çimlenen tohumlar , lahana ailesindeki her şeyi içerir; bok choi, brokoli, lahana, karnabahar vb. ve marul. En yavaş çimlenen tohumlar biber, patlıcan, rezene, kereviz olup 5 gün sürebilir. Domates, pancar, pazı, kabak, soğan gibi geri kalanı yaklaşık 3 gün sürecektir.
– Yeni ay ve ilk dördün arası dönem, tohum ekimi önerilenler (enerjinin yapraklara doğru hareket süreci): Yapraklı bitkiler (ıspanak, marul, maydanoz, vb) ve buğday, tahıl. – İlk dördün ve Dolunay arası dönem, tohum ekimi önerilenler: Domates, kabak, patlıcan, vb.
Bu işlemler toprağa ekildikten sonra da uygulanması gereken işlemler olarak bilinir. Fide ekildikten sonra yapılması gereken en önemli şey bunu sulamak olarak bilinir. Haftada 1 ila 2 gün sulama işlemi yapılması gerekir.
Marul gibi bazı tohumlar çimlenmek için ışığa ihtiyaç duyar ve toprak yüzeyinde durmalıdır, ancak yine de nemli toprakla iyi temas halinde olmalıdır. Tohumlarınızı ektikten sonra toprağı tekrar ıslatmak için bir sprey şişesi kullanın.
Şaşırtma zamanı ilk yaprakların tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel duruma geldikleri zaman en uygun zamandır. Bu dönem çimlenmeden 10-14 gün sonradır.
Dormant tohumlar çimlenme için gerekli şartlar yeterli olmadığından çimlenemez. Dormant olmayan tohumlar eğer çimlenme için gerekli şartlar sağlanırsa çimlenirler. Bazı bitki türlerinin tohumları için su yeterlidir. Diğer bazı türlerde ışık, toprak şartları, sıcaklık dalgalanmaları gibi ilave faktörlerde önemlidir.
Cevap. gereklidir. Çimlenme olayında ışığa ve karbondioksite ihtiyaç yoktur.
OKSİJEN: Çimlenme için, tane yüzeyinin %20'sinin hava ile temas etmesi gerekir.
Tohumlar düşük sıcaklık ve düşük oransal nemde 2-2.5 sene saklanabilmektedir. Tohum nemi: Tohum nemindeki %5-14 arasındaki her %1'lik artış tohum depolama ömrünü 2 katı kadar azaltır.
tohumları rutubet içeriklerini muhafaza etmek şartıyla, soğuk saklama yöntemiyle iki yıl veya daha fazla saklanabilmektedir. kadar depolanabilirler. kılmak için tohum veya meyveler kum, turba gibi materyalde saklanmalıdır.
Fazla su verilirse çürür, sıcaklık verirse de kavrulur. Tohumun çimlenmek için güneş ışığına ve toprağa ihtiyacı yoktur çünkü embriyonun çimlenmesini sağlayacak besin tohum içerisinde besin dokusunda saklıdır. Ancak daha sonra besine ihtiyaç duyar, güneş ve besin desteği gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri