Veraset İlamının Noterden Alınması İlgili nüfus kayıtlarının yeterince açık olmadığı, bundan dolayı miras bırakan ile soy bağının veya yasal mirasçılığın sistemdeki nüfus kayıtları aracılığıyla tespit edilemediği durumlarda da, belge noter tarafından düzenlenemez.
MİRAS SORGULAMA KAYIT BULUNAMADI NE DEMEK? Veraset ilamı sorgulama uygulamasında, tarafınıza miras kalıp kalmadığını öğrenebilirsiniz. Sorgulamayı yaptıktan sonra eğer miras sorgulama kayıt bulunamadı ifadesi çıkıyorsa bu durum sorgulattığınız kişiden şahsınız için bir miras kalmadı demektir.
Noterden Mirasçılık Belgesi Alınmasına Engel Durumlar
Miras bırakan ile Mirasçılık Belgesi talep eden kişinin soybağının tespit edilememesi durumu. Soybağının olması ancak yasal mirasçısı olmaması durumu.
TMK m. 598 hükmü ile veraset ilamı (mirasçılık belgesi) sulh hukuk mahkemeleri veya noterliklere alınır. Veraset ilamı almak için mirasçılardan birinin başvuru yapması gerekir. Hâkim yahut noterin başvuru olmaksızın re' sen veraset ilamı düzenleme yetkisi yoktur.
Vatandaşlar, e-devlet üzerinden miras kalıp kalmadığını sorgulayabilecek. Mirasçılık Belgesi hizmeti, 6 Mart 2018 tarihi itibariyle hizmete girdi.
İlgili 37 soru bulundu
-Yakınınızdan miras kalıp kalmadığını öğrenmek için ilk olarak 'www.turkiye.gov.tr' internet sitesine girmeniz gerekiyor. -Sonra kullanıcı bölümünden kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak giriş yapın. -Ana sayfada bulunan arama butonuna 'veraset ilami sorgulama' yazmanız yeterli.
e-DEVLET MİRASÇILIK BELGESİ SORGULAMA
İlk olarak mirasçının UYAP'a kayıtlı olunması gerekiyor. Daha sonra e-Devlet'e giriş yapılarak arama kısmına 'veraset ilami sorgulama' yazılır. Böylece mirasçısı olduğunuz dosyalar varsa sorgulanabilir, mirasçılık belgesini görüntülenebilir.
Veraset ilamı noterden alınır notere veraset ilamı dilekçesi ya da vekâletname ile başvuru yapılır. Noter tarafından verilecek başvuru formunun da doldurulup notere ibraz edilmesi istenebilir. Bu belgenin alınabilmesi için mirasçılık talebinde bulunan ile miras bırakan arasında bir soy bağının bulunması gerekir.
- Noterden alınabilir. Veraset ilamının noterden alabilmek için, notere başvuran kişi ile vefat eden kişi (muris) arasında mutlaka akrabalık ilişkisinin bulunması gerekir. Şayet bu bağ bulunmuyorsa o zaman veraset ilamı almak için bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapılması gerekir.
Veraset ilamı verilmezse cezası mevcut değildir. Fakat veraset ilamının çıkarılmaması ve dolayısıyla emlak beyanında bulunulmaması durumunda uygulanan bir ceza mevcuttur. Bu gibi durumlarda uygulanan veraset ilamı cezası ise, veraset ve intikal vergisi cezası olarak uygulanmaktadır.
Ancak soybağının veya yasal mirasçılığın tespit edilememesi, nüfus kayıtlarında çelişkiler bulunması veya açık olmaması, vasiyetname düzenlenmesi veya mirasçılık belgesi için başvuran kişinin yabancı olması, mirasçılardan birinin gaip olması veya evlatlık olması gibi hallerde Noterler mirasçılık belgesi verememektedir.
Başvuru olmadan mirasçılık belgesi düzenlenmez ve bir mirasçının başvurusu ile alınan veraset ilamını diğer mirasçılar da kullanabilir. Her mirasçının tek tek başvurması gerekmez. Noterlikçe düzenlenen mirasçılık belgesine yapılacak itiraz sulh hukuk mahkemesine yapılmalıdır.
Veraset ilamında yetki Medeni Kanun uyarınca Sulh Hukuk Mahkemelerine ve notere tanınmış olup, veraset ilamın talebinde bulunacak kimsenin gerekli belgeleri Sulh Hukuk Mahkemesine veyahut notere ibraz etmesi şarttır. Ancak kimi durumlarda noterin mirasçılık belgesi düzenleme yetkisi bulunmaz.
Reddi miras davası, kişinin ölümünden 3 ay sonrasına kadar gerçekleştirilebilmektedir. Mirasçının, ilgili kişinin ölümünden haberinin olmadığı kanıtlanır ise 3 aylık süre uzatılabilir. Vefat eden kişinin borçları, mal varlığından fazla ise başvurmaya gerek kalmadan miras reddi gerçekleştirilir.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Muris Adına Tapu Bilgileri Sorgulama hizmeti e-Devlet Kapısı'nda açıldı. Söz konusu hizmet ile vatandaşlarımız miras bırakan kişinin tapu bilgilerini listeleyebilecekler.
Veraset ilamının noterlikçe düzenlenmesi halinde talep edenin ödeyeceği harç miktarı 2021 yılı itibariyle 136,00 TL'dir. Miras sorgulama günümüzde e-devlet şifreleriyle yapılabilmektedir.
Mirasçı, kalan mirastan haberi olmaz ise ve veraset ilamını almazsa, mirası kabul etmiş sayılıyor. Yasal olarak kendisine hak görülen miras, otomatik olarak mirasçısına devrediliyor.
Sulh Hukuk Mahkemesine yapılan başvurularda veraset ilamı kesinleşme süresi genellikle 1 ayı bulmaktadır. Buna karşılık noter aracılığıyla çok daha hızlı bir şekilde veraset ilamı almak mümkündür.
2023 Yılı Veraset İlamı Ücreti
Mirasçılık belgesinin, sulh hukuk mahkemesinden veya noterlerden alınması mümkündür. Veraset ilamı ücreti de belgenin nereden alındığına göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda veraset ilamının noterden alınması durumunda ücreti yaklaşık olarak 1200-TL'dir.
Mirasçılık belgesi talebi yalnızca noterliklerden ve sulh hukuk mahkemelerinden, talep etme yetkisi olan kişiler tarafından yapılabilir. İnternet üzerinden, sanal ortamda, e-Devlet hesabı üzerinden mirasçılık belgesi temin edilemez. e-Devlet mirasçılık sorgulaması yapılabilir ancak mirasçılık belgesi alınamaz.
Kişinin ölümünün ardından miras üzerinde hak sahibi olan kimselerin belirlenmesi için Sulh Hukuk Hakim'inden yahut noterlerden alınan belgeye veraset ilamı yani mirasçılık belgesi denir.
“NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümü seçildiğinde sadece bir üst soyunuz olan; anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşiniz adına kayıtlı taşınmazları görebileceksiniz. NVİ Bilgileriniz ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Bilgilerinizdir.
Veraset ilamı talebi, kanun koyucu tarafından herhangi bir zamanaşımı ya da hak düşürücü süreye tabi kılınmamıştır. Bu nedenle, miras bırakanın ölmesi ve bu durumun Nüfus Müdürlüğü tarafından kayıt altına alınmasını takiben her zaman mirasçılık belgesi istenebilir.
Mirasçıların tapuda miras intikal işlemi başlatabilmesi için önce söz konusu taşınmaz üzerinde pay sahibi olduğunu gösteren veraset ilamı yani “mirasçılık belgesi” sunması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri