Eklem Ağrıları Neden Olur? Eklem ağrısının yaygın nedenleri artrit, bursit ve kas ağrısı gibi aşınma, yıpranma ve sıvı keselerinin iltihaplanması yanı sıra gut hastalığı, yoğun egzersiz, burkulma ve yaralanmalardır.
Kemik ağrılarının en büyük oluşma sebebi, hareketsizlik, yetersiz beslenme, obezite ve kemik kırıklıklarıdır. Kemik ağrısını hafifletmek için olabildiğince kalsiyum ve D vitamini oranı yüksek besinler tüketmek, kilo vermek, egzersiz yapmak ve kilo vermek gerekir.
Bu vitamin ve mineraller arasında eklemler için vazgeçilmez olan D vitamini, kalsiyum, magnezyum ve fosfor yer alır. Bor, D vitaminin vücudumuzda daha uzun süre tutulmasını sağlar. Böylece D vitamini, kemikler tarafından maksimum fayda ile emilir. Bor aynı zamanda osteoporoz kaynaklı kemik kaybını da engeller.
İlgili 39 soru bulundu
Kişilerin bağışıklık sistemleri eski fonksiyonlarını yerine getiremez. Yağ değil kas kitle endeksinde azaldığı olduğu için kemiklerde ve eklemlerde ağrı ortaya çıkabilir.
D vitamini eksikliğinin belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte, eklem ağrısı, yorgunluk, kas ağrısı ve zayıflığı, kemik ağrısı, uyuşma ve düşkün ruh hali en tipik belirtilerdir. D vitamininin özellikle eklem ağrısı ve osteoartirit (kireçlenme) ile ilişkisi olduğuna dair araştırmalar bulunduğunu belirten Prof.
Eklem ağrısına ve inflamasyona etki eden bitkisel takviyeler arasında; Zerdeçal, şeytan pençesi, ısırgan otu, meyan kökü, ashwaganda, kedi pençesi, bromelain, arnica, kırmızı biber, söğüt kabuğu sayılabilir.
Bunlar hepimizin bildiği vermidon, minoset, parol gibi ilaçlar olup günde 2–3 kez alınabilir. Parasetamolun etkili olmadığı veya eklemde şişlik ve ısı artışının olduğu durumlarda ise voltaren, naprosyn, brufen gibi iltihabı baskılayan steroid olmayan ilaçlar kullanılır.
Başta Osteoporoz ve Raşitizm olmak üzere birçok hastalık, kemik ağrısına neden olabilir. Bu hastalıkların ortak semptomları arasında halsizlik ve yorgunluk da vardır. Bunun dışında fiziksel bir darbeye maruz kalmak ve D vitamini eksikliği de hem kemik hem de eklem ağrılarına neden olur.
Genellikle travma, enfeksiyon hastalıkları ve inflamasyon (yangı) kas iskelet sistemi ağrısına neden olur. Yaşın ilerlemesi, genetik sebepler, kilo alımı veya yaralanmalardan sonra gelişen kireçlenmeler sonucu da bu ağrılar sıklıkla ortaya çıkar. Bazen de ağrı sinir dokularındaki hastalıklar sebebiyle ortaya çıkabilir.
Kas spazmı olarak da adlandırılan bu durum, kas yorgunluğuna, vücudun susuz kalmasına ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra bel fıtığı nedeniyle de bacak ağrısı hissedilebilir. Bacak ağrısı nedenleri arasında travma, gebelik ve çocukluk döneminde görülen büyüme atakları da bulunur.
Artrit (eklem iltihabı); eklem üzerinde ağrı, ısı artışı, şişlik, kızarıklık, fonksiyon kaybı gibi iltihap bulgularından birkaçının bulunmasıdır. Artritin yeni geliştiği akut dönemde ısı artışı ve kızarıklık ön plandayken kronik durumlarda şişlik, ağrı, fonksiyon kaybı öne çıkar.
Kol ağrısının yaygın nedenleri sinir sıkışması, boyun fıtığı, tenisçi dirseği, patolojik sorunlar, stres yaralanması, karpal tünel sendromu, tiroid sorunları, diyabet, romatoid artrit veya fibromiyaljidir (doku romatizması).
Diz ağrısının birçok farklı nedeni olabilir. Diz ağrısı nedenleri genellikle şunlardır: Eklem kireçlenmesi (osteoartrit) Düşme, burkulma, zorlanma veya yaralanmaya bağlı oluşan travmatik diz ağrısı; kırıklar, diz kapak çıkıkları, eklem kıkırdak hasarları, menisküs yırtığı, bağ yırtılmaları, tendinit, bursit.
İltihaplı romatizmal eklem hastalıklarında Omega-3 yağ asidi yüksek olan besinler önerilir. Güçlü omega-3 yağ asidi kaynağı olan balık türleri arasında hamsi, orkinos, sardalya, istavrit ve somon sayılabilir.
Kemiklerin yapısında %90 oranında bulunan tip 1 kolajen, kemik mineral yoğunluğuna katkı sağlıyor ve kemik ile eklemlerin sağlıklı formunu korumasına yardımcı oluyor. Dolayısıyla kemik ağrılarını da azaltıyor. Bu nedenle, özellikle 25 yaşından itibaren tip 1 kolajen takviyesi kullanımına başlamak gerekiyor.
Yaralanma, kaza veya eklemin zorlanması ile oluşan ağrılar geçicidir ve ağrılar şiddetli olmadığı takdirde herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden iyileşebilir. Osteoartrit veya eklemde ağrıya neden olabilecek bir hastalıktan dolayı gelişen ağrılar ise kalıcı ve kroniktir.
Opioidler (narkotik analzezikler): En güçlü ağrı kesiciler bu gruba dahil olmaktadır. Kodein, tramadol ve morfin bu gruptandır. Bu tür ağrı kesiciler beyindeki ağrı mesajlarını değiştirme etkisine sahiptir.
D vitaminin eksikliği kemik erimesi gibi ciddi sorunlara sebebiyet verebileceği gibi, gün boyu yorgun hissetme, baş ağrısı ve kas ağrıları ile de hayatı zorlaştıran belirtiler yaşanmasına neden olur.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri