Nefes darlığı; sigara, enfeksiyonlar, alerjenler, reflü ve stres gibi tetikleyici faktörler sonrası da ortaya çıkabiliyor. Sabaha karşı artan öksürük ve nefes darlığına hırıltılı solunumun eşlik etmesinin astım habercisi olduğu belirtiliyor.
Astım, özellikle gece veya sabahın erken saatlerinde meydana gelen tekrarlayan, hırıltılı solunum, öksürük (genellikle kuru vasıfta), nefes darlığı ve göğüste baskı hissi ataklarına neden olan havayolu aşırı duyarlılığı ile beraberdir.
Nefes almakta zorlanıyorsa ya da hırıltı boğucu bir hal aldıysa hemen doktora götürmelisiniz. Çünkü bu ciddi bir astım krizinin ya da anafilaksi gibi ciddi bir alerjinin belirtisi olabilir. Hırıltı aniden başladıysa ve köpüklü açık pembe veya beyaz balgam varsa bu bir kalp yetmezliği belirtisi olabilir.
Göğüste hırıltı veya hırıltılı veya hışırtılı solunum, birçok enfeksiyon hastalığında görülebilir. Ama bunlar solunum sistemi enfeksiyonlarıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında daha seyrek, alt solunum yolu enfeksiyonlarında daha sık ortaya çıkabilir.
Sigara, enfeksiyonlar, alerjenler, reflü, stres gibi tetikleyici faktörler sonrası nefes darlığı ortaya çıkar ve sabaha karşı artan öksürük ve hırıltılı solunumun eşlik etmesi nefes darlığı tanısının astım nedenli olduğunun habercileridir.
İlgili 35 soru bulundu
Öksürük, göğüs, sırt ve omuzda oluşan ağrılar, hırıltılı solunum, balgam, horlama, öksürük ile birlikte görülen kan, hâlsizlik, sadece geceleri görülen terlemeler, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi pek çok şikayete yol açan hastalıklar, göğüs hastalıkları bölümü tarafınca takip ve tedavi edilir.
Aile hekiminiz astımınız olduğundan şüphelenirse, daha ileri değerlendirme ve tedavi için sizi bir göğüs hastalıkları uzmanına sevk edebilir. Astımınız alerjiler veya altta yatan bir bağışıklık sistemi bozukluğu tarafından tetikleniyorsa, ihtiyacınız olan uzman bir alerji uzmanı/immünolog olabilir.
Birçok çocuktaki sorunlardan birisi de akciğerlerde duyulan hırıltıdır. Hırıltı kelimesi bazen hışıltı olarak bilinir. Hırıltılı solunum akciğerlerde bronşların daralması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. En sık neden gribe bağlı bronşiolittir.
Larenjit Nedir? Ses, akciğerlerden çıkan havanın ses telleri tarafından titreşime dönüştürülmesiyle oluşur. Larenjit, halk arasında gırtlak ya da ses kutusu adı verilen larinksin iltihaplanması ya da tahrişini sonucunda meydana gelir.
"Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?" sorusunun cevabı kapsamında bol su içmek, sıcak duş almak, tuzlu su gargarası yapmak, boğaz pastili kullanmak ve bitki çayları içmek yer alır cevabı verilebilir. Doğal yöntemler en keskin balgam söktürücü olarak nitelenebilir. Ancak doktor tavsiyesiyle ilaç takviyesi alınabilir.
Bol bol su içmek, havanın nemlendirilmesi, buharlı odada bir süre kalmak ve evi düzenli olarak havalandırmak gibi etkiler önemli bir katkı sağlar. Ancak bunlar genel olarak uzman doktorun tedavi yöntemi kapsamında katkı şeklinde değerlendirilmelidir.
Hışıltılı solunum tiz, ıslık sesi şeklinde solumaktır ve solunum yolları daraldığında bebeğin solumasını güçleştirir. Solunum yollarının boyutlarındaki farklılık nedeniyle genellikle bebeklerde ve çocuklarda yetişkinlere göre daha sık görülür.
Yine enfeksiyon hastalıkları sırasında da hırıltı ve öksürük bir arada bulunur. Zaten hırıltılı solunumu olan hastaların birçoğunda, bununla birlikte öksürük de görülür. Çünkü her ikisi de bronş duvarında bulunan sinir liflerinin uyarılmasıyla ortaya çıkan hastalık bulgularıdır.
Sabaha karşı artan öksürük ve hırıltılı solunum nefes darlığı tanısının astım nedenli olabileceğine işaret ediyor. Diğer önemli nefes darlığı nedeninin de KOAH hastalığı olduğu belirtiliyor. Bu sorun sigara, enfeksiyonlar, alerjenler, reflü ve stres gibi tetikleyici faktörler sonrası da ortaya çıkabiliyor.
Ronküs (Ronflan)
Hem inspirasyon sırasında hem de ekspirasyon sırasında duyulabilen, horlama tarsızda duyulan müzikal ve kaba seslerdir. Daralan alt hava yollarından geçen havanın bronş duvarına çarpması ile oluşurlar.
Adaçayı, zencefil, karabiber çayı ya da limonlu su gibi birçok doğal bitki kaynağı nefes darlığına iyi gelir. Soğan ve bal uygulaması gibi farklı karışımlar hazırlayarak da nefes darlığını azaltmak ya da tamamen yok etmek mümkün.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Belirtiler hastalığın şiddetine göre değişir. Genellikle ani başlayan ve şiddetli göğüs ağrısı ile birlikte nefes darlığı görülür. Eğer kaçak büyük ve akciğer sönmüşse hastada ani tansiyon düşüklüğü ve şok gelişebilir. Eşlik eden diğer belirtiler öksürük, nabızda hızlanma ve dudaklarda morarma olabilir.
Özellikle çocuklarınız nefes alırken hışıltılı ya da ıslık sesine benzer sesler çıkarıyorlarsa mutlaka bir hekime gitmelisiniz. Hışıltı veya bilimsel adıyla "vizing", akciğerlere bağlanan orta ve küçük soluk borularının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum.
Yabancı cisim, tümöral oluşumlar ve mukus plakları gibi durumlarda lokalize vizing duyulabilir. Ciddi obstrüksiyon durumlarında (örneğin ciddi astım atağında) vizing hiç duyulamayadabilir ki bu durum 'sessiz akciğer' olarak adlandırılır (1).
Bunun için de nefes egzersizleri yapmanız gerekmektedir. Sabah uyanır uyanmaz su içmek ve gün içerisinde de devam etmek gerekir. Trans yağ ya da doymuş yağ yerine doymamış yağları tercih etmelisiniz. Folat yönünden zengin olan mercimek ile siyah fasulye gibi yiyeceklerin de bol bol tüketilmesi gerekmektedir.
Nefes darlığı; nefesin yetmemesi, hava açlığı çekme, nefes nefese kalma gibi yakınmaların yanı sıra, önceden rahatlıkla çıkılabilen merdivenleri çıkarken soluksuz kalma, düz bir zeminde yürürken diğerleri kadar hızlı olamama, sık sık dinlenme ve soluklanma ihtiyacı hissetme gibi belirtiler ile kendini gösterir.
KOAH, astım, bronş aşırı duyarlılığı, sigara kullanımı, nefes borusunu tıkayan tümörler, akciğer zarında çeşitli nedenlerle oluşan sıvı birikmeleri, diyafragmayı etkileyen karın içi durumlar ve fazla kilo nefes darlığına neden olan faktörler arasında gösteriliyor.
Hasta derin bir nefes aldıktan sonra küçük bir ağızlıklı boru yardımıyla tüm nefesini sonuna dek cihaza üfler. Nefes bittikten sonra çok derin bir nefes alıp bırakır. Daha sonra gerekirse nefes açıcı ilaçlar verilerek tekrarlanır. Değişik solunum manevraları ile akciğerlere giren-çıkan hava ve akımlar ölçülmüş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri