Protein içeriği yüksek, sığır eti, tavuk, karaciğer ve (özellikle) hindi gibi etler triptofanın harika kaynaklarıdır. Yumurtada bol miktarda bulunan protein triptofan seviyenizi önemli ölçüde artırabilir.
Triptofan takviyesi, yatmadan 45 dakika önce, öğünlerle birlikte alınmalıdır. Kilo yönetimi: Triptofanın kilo yönetimi etkilerinden yararlanmak için, günlük 250 mg alınması gerekir. Bu takviye, yemeklerden 30 dakika önce alınmalıdır.
Bu temel amino asidi içeren gıdalar tüketildiğinde karaciğer tarafından B3 vitaminine (niasin) dönüştürülür. Niasinin triptofana dönüşümü bu vitaminin kandaki seviyesini dengeler. Ayrıca kolesterolü düşürür, kan dolaşımını arttırır ve hafızayı geliştirmeye yardımcı olur.
Triptofan, kümes hayvanları, kırmızı et, süt, yumurta, fındık, mercimek, kepekli ekmek, tahıl ve makarnaların yanı sıra soya ürünleri ve çikolatada oldukça fazladır.
Triptofan: Nitrojen dengesinin sürdürülmesinde, mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin nörotransmitterinin üretiminde yer alır. Serotonin duygu durumunun, iştahın ve uykunun düzenleyicisidir. Hindi eti, muz ve soya fasulyesi, triptofan içeriği yüksek besinlerdir.
İlgili 31 soru bulundu
Çünkü tükettiğimiz besinlerde karbonhidrat ve triptofan birlikte bulunuyorsa, karbonhidratlar triptofanın beyne ulaşmasını kolaylaştırdığı için, karşı konulmaz bir uyku isteğine sebep olabilir.
Ayrıca yoğurt, uyku için önem arz eden triptofan adlı aminoasit kaynağı.
Ortalama 1 porsiyon (15gr - 1 tam ceviz) ceviz içinde 0.9gr protein, 0.7gr karbonhidrat, 5,6mg kalsiyum, 35mg potasyum, 4,9mcg folik asit ve 8.4mg triptofan bulunuyor.
Muz: Potasyum kaynağı olan muz, tam anlamıyla bir triptofan kaynağıdır.
Elma, muz, çilek, karpuz, peynir, yoğurt, yumurta, enginar, kırmızı pancar, brokoli, ıspanak, lahana turşusu, zerdeçal, badem, yulaf ezmesi, yeşil çay, deniz ürünleri, tavuk gibi besinler ile E ve C vitaminleri dopamin düzeylerini arttırır.
Serotonin eksikliği yaşamamak yani mutsuz olmamak için egzersiz yapmak, güneş ışığından D vitamini almak, stresten uzak durmaya çalışmak gerekiyor. Mutluluk veren besinleri tüketmek de vücuttaki serotonin miktarının artmasını sağlıyor.
Serotonin İçeren Besinler Tüketin
Bunun için sabah kahvaltılarında daha çok yumurta ve peynir tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca; muz, ananas, kivi gibi meyveler ve fındık, badem, ceviz ve fıstık gibi kuruyemişler de serotonin miktarını arttırmaya yardımcı olan besinler arasında yer alıyor.
Doğal yollarla serotonin düzeyini arttırmak
Triptofan miktarı fazla olan besinlerden olan et, süt, yumurta, peynir, kuruyemiş tüketimi; B6 B9 ve B12 vitaminleri içeren muz, avokado, tam tahıllı yiyecekler, ay çekirdeği gibi besinler serotonin düzeyinin arttırılmasına yardımcı olur.
Pellegra, vücutta B3 vitamini (niasin) veya triptofan* eksikliğine bağlı ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu rahatsızlığa sahip hastalarda cilt problemleri ve sindirim problemleri oldukça sık görülür[1]. 8 adet B vitamini formundan biri olan niasin, suda çözünebilen bir vitamindir. İki farklı kimyasal yapıya sahiptir.
Triptofanın uyku üzerine olumlu etkisi dışında besin olarak alımının, vücutta ilaç benzeri hastalıklara karşı aktif bir işlevine rastlanmamıştır. Bununla birlikte triptofan destekleri, özellikle depresyon, bazı kognitif bozukluklar, kronik ağrı ve uyku bozukluklarında uzun süredir kullanılmaktadır.
Magnezyum, çinko ve omega 3 içeren yiyecekler mutluluk hormonu için önemlidir. Hindi eti, yumurta, süt, kefir, muz, kakao, domates, portakal, mandalina, ananas, badem, ceviz, susam, keten tohumu ve fıstık yüksek miktarda triptofan içeriğine sahiptir. Meyveler içinde en fazla serotonin salgılatan ise muzdur.
Serotonin Artıran Besinler Hangileridir? Güneş ışığı ve egzersiz yanı sıra, fındık, yumurta, peynir, ananas, muz, avokado, çekirdek, çikolata ve kırmızı et gibi aminoasit türü olan triptofan yanı sıra B12 başta olmak üzere B vitaminleri, magnezyum ve demir içeren besinler serotonini artırmada etkilidir.
Vitaminleri ihmal etmeyin
Çünkü B6 vitamini serotonin seviyesine etki etmektedir. Bunun yanı sıra B9 ve B12 vitaminleri de serotonin seviyelerini etkilemektedir. Peynir, keten tohumu, kırmızı et ve karaciğer gibi besinler bu vitaminler açısından zengin besinlerdir.
Muz tüketimi, kalp sağlığının korunmasında önemli bir etkendir. Beslenme düzenine yeterli miktarda muz eklenmesi, insülin direncinin artmasında yardımcı olur. Lifli yapısında dolayı muz tüketimi, sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkisi yapabilmektedir. Böbrek sağlığında olumlu etkisi vardır.
Triptofan amino asidi, esansiyel olan ve insan vücudunda sentezlenemeyen bir amino asittir. Bu sebeple dışardan besinlerle alınması gereklidir. Sıradan beslenme düzenine sahip kişiler günlük yaklaşık olarak 900 mg ila 1000 mg triptofan almaktadır.
Et: Somon, sardalya, ton balığı, hindi ve tavuk gibi kümes hayvanları, sığır ve kuzu eti amino asitler bakımından zengin gıdalardır ve serotonin üretilmesini etkiler. Süt ve süt ürünleri: Süt ve ayran, çökelek, peynir gibi süt ürünleri serotonin içeren besinler arasındadır.
Serotonin beyin ve bağırsaklarda üretilir. Bağırsaklarda üretilen serotonin, tüm vücutta üretilen serotoninin %90'ını oluşturur. Gastrointestinal sistemi (sindirim sistemini) kaplayan hücrelerde serotonin bulunur.
Melatonin için karanlıkta uyuyun
Başta kızılcık olmak üzere vişne, papatya, anason, ceviz, badem ve fındıkta yüksek miktarda melatonin bulunur. Oreksin isimli beyinde bulunan bir madde de uyku, açlık gibi zihinsel aktivitelerin düzenlenmesinde önem taşır. Karbonhidrat alımının artması durumunda oreksin düzeyi azalır.
Bu test, mikroorganizmaların bir aminoasit olan triptofanı ayrıştırarak indol meydana getirebilme yeteneğini belirlemek için kullanılır.
Süzme peynir, çedar ve gravyer peyniri, süt ve yoğurtta serotonin seviyelerini arttırmak ve korumak için iyi besinler. Meyveler; Muz , kivi , ananas , erik, greyfurt, mango, tatlı ve sulu ve kavunda yüksek serum konsantrasyonu var , bu da serotonin üretiminde kullanışlı hale getiriyor .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri