Özel isimlerin sonlarına gelen yapım ekleri bitişik, çekim ekleri ise kesme işareti ile ayrılarak yazılır.
Kural: Özel isimlere gelen yapım ekleri kesme işareti ile ayrılmaz. Örnek: Bu sene Fransızca öğrenmek için yurt dışına gidecekmiş. Ali, babasının Ankaralı, annesinin ise Kayserili olduğunu söyledi.
Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet ...
Özel isimlere getirilen getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri ise kesme işareti ile ayrılır.
Saatler, iki nokta üst üste ile nokta ile yazılır. Örneğin: 14:50 - Yanlış. 14.50. - Doğru. Diğer tüm sayılarda olduğu gibi saatlere getirilen ekler de kesme işaretiyle ayrılır.
İlgili 33 soru bulundu
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
UYARI: Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. 10. Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100'er değil yüzer vb.
Özel isimlerin sonlarına gelen yapım ekleri bitişik, çekim ekleri ise kesme işareti ile ayrılarak yazılır.
Ayşeyle / Ayşe'yle nasıl yazılır:
Bu tür durumlarda "yazılı olmayan kurallar" ortaya çıkar ve bu kurallara göre: Vasıta veya birliktelik eki kullanıldığında bahsi geçen ek, kişi ismi ile kesme işareti (apostrof) olması şartıyla birlikte kullanılabilir. Bu durumda Ayşe'yle yazmak en doğrusu olacaktır.
Cevap; Ahmet'e, Türkiye'ye. Nedeni; Özel isimlere getirilen ekler ayrı yazılır ama sadece bir kural vardır o da isim tamlamasıdıe. İsim tamlaması bulunan kelimeler de özel adlara getirilen ekler ayrı yazılmaz.
Türkçede ekler, yapım eki ve çekim eki olmak üzere ikiye ayrılır.
Doğrulanmış Cevap. Cevabımız Ayşeciğim şeklinde olmalıdır. -cim eki diye bir ek yoktur. ciğim şeklinde yazılır.
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
Kesme işareti cümle içinde; - Özel isimleri diğer sözcüklerden ayırma, - Kısaltma, harf, sayı ve eklere gelen ekleri ayırma, - Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adlarına gelen ekleri ayırma görevinde kullanılır.
Bir ek ya da harften sonra gelen yapım ya da çekim ekleri kesme işareti ile ayrılır.
İsim hal ekleri
Türkçede ismin başlıca beş hâli vardır: yalın hâl (eksiz), belirtme hâli (-i), yönelme hâli (-e), bulunma hâli (-de), ayrılma hâli (-den).
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Konya ilinden olan kimse anlamına gelir. Bu kelime genellikle konyalı, Konya'lı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Konyalı şeklinde olmalıdır.
gibi ifadeler günlük konuşma dilinde "-cim" diye telaffuz edilse da aslında "-ciğim"/"-cığım" şeklindedir ve TDK kurallarına göre öyle yazmak gerekir. Zira bu ifadeler -cik ekinin iyelik eki almış halinden başka bir şey değildir. gibi örneklerde ise sert ünsüz benzeşmesi olduğu için "-çiğim"/"-çığım" şeklinde yazılır.
Soru ekinden sonra gelen ekler, bu eke bitişik olarak yazılır: Verecek misin? Okuyor muyuz? Çocuk muyum?
ANKARA KELİMESİNİN ANLAMI
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle ankara şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ankara şeklinde olmalıdır.
Yirmi bir– inci = 21'inci 21. Otuz iki – nci = 32 'nci 32. 10. Sayılar yazıyla yazıldığında her basamağı ayrı yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri