Tıkalı bir mazot filtresi, yabancı maddelerin yakıt yoluyla motora akmasını engelleyemez ve zamanla aracın pompa, enjektör ve motorunda kalıcı hasarlar oluşmasına sebep olur.
Mazot filtresi tıkalıysa aracın motoru normalin dışında ses çıkaracaktır. Filtrenin tıkalı olması aracın motoruna yeterli yakıtın gitmesini engeller. Motor yakıtsız kaldığı zaman ise çalışma konusunda zorluk yaşar. Tıkalı motor filtresinin bir numaları belirtisi motorun sarsıntılı çalışmasıdır.
Yakıt filtresi değişmezse ne olur? Yakıt filtresinin belirli periyodlarda değişmesi gerekmektedir. Bu değişim gerçekleşmez ve uzun süre aynı yakıt filtresi kullanılmaya devam ederse aracınızda ciddi can sıkıcı problemler ortaya çıkacaktır. Aracınız çekişten düşecektir.
yağ filtresi hiç takılı olmazsa, yağ motorun çalışması ile 10-20 dk arasında rolantide komple boşalır ve yağ lambası yanar.
Mazot filtresi arıza belirtileri arasında ilk sırada aracın sarsıntılı çalışması yer alır. Aslında aracın sarsıntılı çalışması, size araçta bir sorun olduğunu işaret eden en önemli sorundur. Aracın çalışma sırasında titremesi gibi bir durum söz konusuysa vakit kaybetmeden teknik servise gitmeniz gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Dizel motorlu taşıtlarda, mazot filtresi değişimi servis yerine bir yakıt su ayırıcı yerine geçer. Yakıt filtrenizi her 30.000 ila 40.000 km veya iki yılda bir değiştirmelisiniz. Ayrıca rutin bakım aralıkları boyunca filtrenizin kontrol edilmesine de özen göstermelisiniz.
Aracınızda kullandığınız yakıtın kalitesi, mazot filtresini ömrünü doğrudan etkileyen bir unsurdur. Mazot Filtrenizi, her 30.000 km. de bir kez yada iki yılda bir kez değiştirin.
Aracın Çekişi Azalır
Aracın çekişinde azalma olması araçta yağ filtresi arızası olduğu anlamına gelebilir. Buna ek olarak araçta yağ pompası arızası da meydana gelmiş olabilir. Çekicin azaldığını hissettiğiniz zaman aracınızı en kısa sürede teknik servise götürmelisiniz.
Motora giden yakıtın kirden ve parçacıklardan arındırılarak temizlenmesinden sorumlu olan yakıt filtresi, motor ömrünü de doğrudan etkiler. Bu nedenle, düzenli aralıklarla temizlenmesi ve değiştirilmesi hem araç performansını arttırır hem de motor ömrünü uzatır.
Yanlış yağ filtresinin kullanılması, filtrenin düzgün bir şekilde sızdırmazlığını engelleyerek yağ basıncı veya sızıntı sorunlarına yol açabilir. Hatta yanlış yağ filtresi takıldığında konulduğu yerden düşebilir.
Mazot filtresinin tıkanması genellikle kirli bir yakıt deposu, düşük kalitede bir yakıt, veya tıkalı yakıt hortumlarından kaynaklanır. Tıkalı bir mazot filtresinde, yakıt sistemi motora yeteri kadar yakıt enjekte edemez. Mazot filtreniz tıkandığında; - Aracınız rolantide gürültülü çalışır.
DPF Filtre boş olduğunda, turbo basıncınız fabrikasyon değerde olmayacak ve ileride turbo şarz problemleri yaşayabileceksiniz. Egr Valfi çalışmadığında veya iptal bypass olduğunda aracınızın çekişi performansı değişecek ve siyah duman atma, stop etme , motorda tekleme gibi problemleri yaşayabileceksiniz.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Mazot pompası arızaları da araçlarınızda meydana gelebilecek arıza türleri arasında yer almaktadır. Mazot pompalarının mazot kaçırması durumunun ana sebebi yakıt filtrelerinizdir.
Yakıt filtresi yakıt tüketimini etkilemektedir. Araç motorunuz temiz bir filtrede daha saf yakıt alacağı için hem performansını hem de cebinizi etkileyecektir. Tıkalı bir filtre kullanmak yakıt sisteminizi gereksiz yere zorlayacaktır.
Filtre Değiştirilmezse Ne Olur
Araç sabahları daha geç çalışabilir. Araç yakıt beslemede yetersiz kalır. Yakıtın temizlenmeyip pis olması enjektörlere zarar verip arıza çıkartabilir. Araçta tekleme ve gürültülü çalışmasına sebep olur.
yakıt filtresi tıkanmış demektir ve bir an önce değiştirilmelidir. Yakıt filtresi, zamanı geldiğinde değiştirilmez ise yakıt pompası arızası oluşmasına sebep olarak motorun gücünü etkiler ve zaman içinde motor çalışamaz duruma gelir.
Su ile kirlenmiş dizel yakıt, yakıt deposundan pompalandığında su gözle görülür yüzen damlacıklar şeklinde depoyu terk eder. Bu suyun kaliteli bir yakıt/su separatörü ile yakıttan uzaklaştırılması nispeten daha kolay olur.
Yakıt filtresi tıkanırsa araç stop edebilir. Rölantideyken sorun yaşanır. Araç tekleme yapabilir.
Optimum dikkat gerektiren bir aracınız var ise daha erken de değişim gerekebilir. Fakat araçlarda yağ filtresi değişimi ortalama olarak 5.000 km'de gerçekleştiriliyor.
Dizel araç yağ değişimi kaç km sorusuna cevap verirken genel olarak 3 yıl ve 5 bin km gibi cevaplar karşımıza çıkar. Bu süreçlere ve ara bakım süreçlerine dikkat eden araç sahipleri genelde araçlarını korumuş olur.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Su, haznenin altındaki bir valfı açarak ve haznenin sadece dizel içerinceye kadar akmasını sağlayarak boşaltılabilir. Pek çok yakıt filtresi, su uyarı seviyesine ulaşırsa, motor kontrol ünitesine veya doğrudan sürücüye (kontrol panelindeki lamba) sinyal göndermek için bir su sensörü içerir.
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir.
Hava filtresinin tıkanması sonucunda aracın çekiç gücü zayıflar. Bunun sonucunda motor zorlanmaya başlar. Bu durumun devam etmesi sonucunda ise motor arızası ortaya çıkar. Aynı zamanda aracın yakıt düzenini bozarak daha fazla yakıt tüketimine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri