Hindicilik yapılacak kümesin kapalı, aydınlatması, ışıklandırılması, ısıtılması yeterli olmalıdır. Kümes tabanlarının l00-l50 hindi palazını alacak şekilde bölünmesi, altlarına 8-10 cm kalın çam talaşı serilmesi gerekmektedir.
Anaç hindiler, ticari yetiştirmede metrekareye 2-3 adet konabilir. Damızlık sürülerde metrekareye 1-1,5 hindi hesaplanır. Mera beslenmesi hem kolay hem de karlıdır.
Hindiler açık alanda bakılırsa, genellikle bahçelerdeki zararlılarla yani böceklerle beslenir, taze otları yemeyi severler. Kepek hamuru, arpa, buğday ve mısır en sevdikleri besinlerdir.
erkekleri 22 haftada 53.5 kg, dişileri ise 16. haftada 24 kg yem tüketmektedirler. Küçük boy hindilerde aynı dönemlerde erkekler 6-7 kg, dişiler ise 3-4 kg canlı ağırlığa ulaşmaktadırlar. Kültür ırkı broiler hindilerde 2.4-2.6 kg lık yem tüketimi ile 1 kg canlı ağırlık artışı sağlanabilmektedir.
Üreme dönemi ilkbahardır. En geç 20 gün içinde sayısı 15'i geçmeyen sayıdaki yumurtalarını yumurtlar ve peşinden kuluçkaya yatarlar. Kuluçka süresi tam 4 haftadır (28 gün). Fakat insanların beslediği hindiler pek gurk olmaz ve bahar boyunca yumurtlamaya devam ederler.
İlgili 18 soru bulundu
Çok küçük yumurtalar olmaz. Tavus kuşu, hindi gibi hayvanların yumurtaları uygundur.
Hindilerin otlamaya gittikleri alanlarda su ihtiyaçları karşılanmalıdır. 6-14. haftalar arasında hindiler meradan geldiklerinde %18-20 proteinli, 2900-3000 Kcal/Kg enerjili büyüme yemi ile beslenmelidir. Bu dönemde buğday-mısır kırmasıyla da beslenebilir.
Palazlar rahatsız oldukları sıcaklık derecelerinde (çok sıcak veya soğuk) seslerini yükseltirler ve belli yerlerde toplanma, soluk alıp vermede güçlükler gösterirler.
Hindi, kapalı alanda besleniyorsa, arpa, mısır, buğday, kepek hamuru yer. Açık alana çıkabiliyorsa; taze otlar ve böcekleri yer. Bu nedenle hem bahçelerdeki zararlılar ve böceklerle protein gereksinimi sağlamaktadır. Hindi güçlü ve uzun ömürlü bir hayvandır.
Dişi hindi 5 kilogram civarında geliyor, erkek hindi ise 8-10 kilogram civarında geliyor. Canlı hindi de 125 lira ile 250 lira arasında değişiyor.
15 kişi için 7 kiloluk bir hindi, 12 – 13 kişi için 6 kiloluk bir hindi uygun olur. Eğer 6 kişi için hazırlayacaksanız, bulabileceğiniz en küçük hindiyi tercih edin.
Sosta kullanacağınız sütte bulunan enzimler ve süt asitleri hindi etinin sert dokusunu parçalayarak yumuşamasını sağlayacak ve lezzet katacaktır. Hindi etini bu karışımla harmanlayarak üzeri kapalı bir şekilde buzdolabında en az 2 saat bekletin.
Çiğ tavuk ve hindi 1 yıl saklanabilir. Bundan daha uzun süre bekletilmesi sağlık açısından risk taşır. Etleri çözdürürken dondurucudan buzdolabına indirerek çözülmesini beklemek gerekir.
Dişiler 16–18. haftalar, erkekler 22–24. haftalar arasında kesilir.
Hindi diğer kanatlıların değerlendiremeyeceği gıdaları değerlendirir. Eti daha ucuza mal edilir. 1,5-2 aylık olduktan sonra meraya çıkabilir, her türlü ot ve böcekle beslenebilir. Kanatlı etin en kaliteli kısmı olan göğüs ve butlardaki et miktarı diğer kanatlılardan daha fazladır.
Hindilerim kuluçka süreleri 28 gündür. İlk 24 günlük kısım gelişim süreci, son günler ise çıkım süreci olarak nitelendirilir. Hindi civcivleri çok dayanıksız olduğundan dolayı bakımlarına özen gösterilmelidir.
Dişileri 5, erkekler ise 11-12 kilo et yapar. Canlı olarak erkekleri 80-100 lira, dişileri ise 60 lira civarında alıcı buluyor.
HİNDİ FİYATLARI NE KADAR? Bolu, Türkiye'nin hindi üretiminde yüzde 30'unu karşılıyor. Yılbaşı için üretilen hindiler, 20 Aralık 2021 itibarıyla raflardaki yerini almaya başlayacak. Bu yıl hindilerin 40-50 TL'den satılacağı belirtiliyor.
"İLK ETAPTA 700 HİNDİ GETİRDİM"
Elazığ'dan 700 hindi getirttiğini ifade eden Sönmezsoy, “Bunlar 1 yaşına girdiğinde dişileri ortalama 16 ile 20 kilogram, erkekler ise 35 ile 40 kilogram ağırlığına ulaşabiliyor.
Soğuğun içeri girmesini önlemek için kümesin sızdırmazlığına ek olarak, vücut ısısını içeride daha iyi tutmak için ekstra yalıtım ve termal kütle ekleyin. Kümesin zeminine saman veya çam talaşı gibi kalın yatak malzemesi katmanları ekleyin.
Hindiler yumurtlayarak ürerler. Gelişmiş yapılı bir canlı olduğu için eşeyli üreme yoluyla çoğalırlar. Yumurtalarından yavruları çıkana kadar kuluçkaya yatarlar.Gebelikleri 26 - 29 gün kadar sürer.
Bir adet hindi yumurtası için 4 veya 5 TL ödeyebilirsiniz.
Eşit apırlıktaki hindi eti ile tavuk etini karşılaştırdığınızda hindi göğsü daha az kalori içerir. Bunun nedeni hindinin daha az yağ içeren bir et türü olasıdır. Hindi bunun yanında daha düşük bir doymuş yap oranı ile daha sağlıklı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.
Sık beslenerek (günde 5-6 kez) öğün aralarında düşük hacimli, yüksek enerjili besinler (fındık, badem, fıstık, kuru meyveler gibi) tercih edilmeli. Yüksek kalorili ancak katkı maddelerini fazla içeren paketli, işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı. Yeterli miktarda protein almak (kg başına ortalama 1 g) gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri