Yeni pişmiş bir ekmekte canlı küf sporu yoktur. Fırınlarda, havada yoğun bir şekilde küf sporu bulunmaktadır. Soğuyan bir ürün, bu küf sporlarının etkisine maruz kalır. Takip eden üç gün içersinde gözle görülür bir küflenme oluşur.
Yoğun olarak tüketilmesinden dolayı genellikle ihtiyaçtan fazla alınan ekmekler, uygun olmayan saklama koşullarında kısa süre içinde tazeliklerini kaybeder ve küflenir. Oda sıcaklığı 20 derece civarında olmalıdır. Ekmek kiler veya ekmeklik gibi doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.
Küflü ekmek tüketildiğinde ortaya çıkan yan etkiler: Kusma, karın ağrısı ve çeşitli bölgelerde ödem meydana gelmesi. Durumu ciddiye almalısınız çünkü sadece bağışıklık sistemini çökertmekle kalmıyor kalp ve böbreklerde yağlanma gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor.
Dışarıda iki gün kalan ekmek küflenme eğiliminde olacağından bu süre zarfına kadar pek çok çeşitli faktörlere maruz kalacağından içerisindeki küf mantarlarının büyümelerine elverişli bir hale gelecektir. Nem, sıcaklık ve hava dolaşımı gibi dış unsurlar iki gün dışarıda kalan ekmeğin küflenmesine nende olmaktadır.
Özellikle çok sayıda ekmeğin birlikte saklandığı ve hava almayan ortamlarda aşırı nem ve su damlacıkları oluşabilir. Bu nedenle ekmeklerin muhafaza edildikleri yerlerde nem birikmesinin engellenmesi gerekir. Bunun için ekmeklerin ağzı kapalı poşet gibi hava almayan yerlerde saklanmaması gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
Küflü besinlerde bulunan zehirler karaciğerde çeşitli sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur. Hatta besinlerden bir kısmı bile küflü ise hemen (tamamını) çöpe atmakta fayda var.
Daha yeni aldığınızı düşündüğünüz bir ekmek 2 gün sonra sizleri yeşil bir küf tabakasıyla karşılayabiliyor.
Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli su ile silebiliriz. Sirkeli suyun bakteri ve küflerin erken gelişimini engellediğini unutmayınız.
Ekmeği satın aldıktan sonra taze bir şekilde tüketmeye çalışın. Ekmek ne kadar uzun süre beklerse, küflenme olasılığı o kadar artar. Ekmeğin küflenmesini önlemek için bu önlemleri uygulayarak ekmeğin tazeliğini daha uzun süre koruyabilirsiniz.
Küflenmeyi önlemek için ağzı kapalı olarak oda sıcaklığında veya daha soğuk bir yerde muhafaza edilmelidir. Oda sıcaklığındaki ekmek, ev yapımıysa genellikle 3-4 gün, mağazadan satın alındıysa 7 güne kadar dayanır. Soğutma hem ticari hem de ev yapımı ekmeğin raf ömrünü 3-5 gün artırabilir.
Bununla birlikte, kontamine gıda maddelerinden hastalanma riski daha yüksek olduğundan ve sağlığınız için riske atılmaya değmeyeceğinden, küf bulunduğunda diğer herhangi bir yiyecek türü atılmalıdır. Sonuç olarak, herhangi bir türden küflü yiyecek tüketmek için kendi yolunuzdan çıkmamak en iyisidir.
Ekmeğin üzerinde küf veya beyaz noktalar oluştuysa bu bozulduğunu gösterir.
Dr. Patrick Hickey, küflü kabuk kısmı kesilip atıldıktan ve ekmek kızartıldıktan sonra bir sorun olmayacağını, zira küfün derine inmediğini söylüyor; "Ama ekmeğin üzerinde siyah lekeler oluştuğunda durum tehlikeli" diyor.
Ekmek kutusunun temiz, kuru ve rutubetsiz olduğundan emin olun, bu ekmek kutusunu çok ışık almayan bir alanda tutun. Eğer ekmekleri daha uzun süre saklamak istiyorsanız soğutup bezlerle fazla nemini aldıktan sonra streç filme sarın. Ardından hava almayacak şekilde kilitli poşetlere koyun ve buzluğa kaldırın.
Ekmek aslında buzdolabında oda sıcaklığında olduğundan daha hızlı bayatlayan bir yiyecektir. Ekmeği en iyi şekilde saklamanın yolu, onu bir veya iki gün oda sıcaklığında tutmak, ardından sarmak ve daha uzun süreli saklama için dondurmaktır. Çözüp ısıttığınızda tadı yeniden taze gibi olacaktır.
İşte bu durum da bize, çok daha hızlı bayatlamış, o ilk alındığındaki lezzetini kaybetmiş ekmekler olarak geri dönüyor. Sözün kısası, ekmeği buzdolabında saklamak hiç de iyi bir alternatif sayılmıyor.
Ekmek ürünlerinin ömürlerini uzatmak ve tazeliğini korumak amacıyla buzdolabında veya buzlukta saklanması, aslında oldukça yanlış bir tercihtir. Uzmanlar, bu saklama yönteminin ekmeklerin moleküllerinde kristalize olmaya yol açtığını ve bu durumun ekmeklerin daha çabuk bayatlamasına sebep olduğunu belirtiyor.
Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Bu, ekmek dilimlerinin birbirine yapışmasına ve ekmek yapısının değişmesine neden olabilir. Ancak genel olarak, Derin Dondurucuda Ekmek Saklamak, besin değerini koruma açısından zararlı değildir.
Ekmek hamurunu hazırlarken en basit şekilde un, su, tuz ve maya kullandığınız takdirde en uzun süre dayanan ekmeklerden birini elde etmiş olursunuz. Ekmek hamurunun içerisine tereyağı, yoğurt, süt ya da yumurta gibi malzemeler girdiğinde hamur çok kısa sürede tazeliğini yitirebilen bir ekmeğe dönüşebiliyor.
Ekmek kutularının kapaklı olması gerekmektedir. Aksi takdirde ekmeklerin kurumasının ve bayatlamasının önüne geçebilmesi mümkün değildir. Bunun yanı sıra kapaklı bir yapıda olması kullanıcılar içinde çok pratiktir. Çünkü kapaksız bir ekmeklik seçiminde ekmeğin üzerinin mutlaka bir örtü ile örtülmesi gerekir.
Ekmeği farklı değerlendirme yöntemleri olabilir. Uzun süre muhafaza edecekseniz derin dondurucuya koymak gerekir. Halk arasında buzdolabına koyuyorum bu şekilde saklıyorum diyenler çıkabilir. Ama uzun süreli tazeliğini korumasını istiyorsanız derin dondurucuda saklamak gerekir.”
3 günden fazla süre ekşi mayalı ekmek saklamak için en uygun yöntem buzdolabında saklamaktır. Ekmeğinizi daha uzun süre saklamak için isterseniz derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Ekşi mayalı ekmek, doğal maya kullanılarak yapıldığı için daha yoğun bir yapıya ve daha düşük bir pH seviyesine sahiptir. Bu nedenle ekşi mayalı ekmekler, mantar ve küf oluşumuna karşı daha dirençlidir. Ekmeklerin taze kalma süresini etkileyen faktörler arasında nem, sıcaklık ve saklama koşulları gelir.
Vatandaş şunu iyi bilsin: Marketlerdeki ambalajlı ekmeklerin hepsinde katkı maddesi var. Kesinlikle katkısız olan ekmek günübirliktir. Ertesi güne kalan ekmek bayatlıyor. Katkılı ekmekler bayatlamıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri