6. sınıf Matematik konuları arasında Ebob ve Ekok konusu oldukça önemlidir.
6. sınıfta bir doğal sayının bölenleri ve katları nasıl bulunur öğrenmiştiniz. Bu konuyla birlikte ortak bölenler ve katları konuları da işlenmişti. Bu dersimizde iki veya daha fazlı sayının en küçük ortak katını (EKOK), en büyük ortak bölenini (EBOB) bulmayı öğreneceksiniz.
9. Sınıf Matematik - EBOB – EKOK -1 | 2022 - YouTube.
En azı bir tanesi 0 sayısından farklı olmak şartıyla iki ya da daha fazla tam sayının pozitif ortak katlarının en küçüğüne bu sayıların en küçük ortak katı ya da ekok adı verilmektedir. İki tam sayının en küçük ortak katı EKOK(a,b) şeklinde gösterilmektedir.
İki veya daha fazla sayıyı birlikte bölebilen en büyük doğal sayıya bu sayıların en büyük ortak böleni (EBOB) denir. İki veya daha fazla sayının hepsinin birden katı olan en küçük doğal sayıya bu sayıların en küçük ortak katı (EKOK) denir. Bu değerler günlük hayattaki tekrar eden hesaplamalarda kullanılır.
İlgili 44 soru bulundu
Yaptığımız işlemi kısaca anlatacak olursak. Ekok sorularında sayıların katları yazılır, ortak kat bulunur ve bu ortak katlar arasında en küçük olanı alınır. İki veya ikiden fazla sayının ortak bölenlerinin en büyüğüne ün büyük ortak bölen yani Ebob ismi verilir.
John Forbes Nash Jr.
EKOK, en küçük ortak kat anlamına gelmektedir. İki veya daha fazla sayının ortak katlarının en küçüğüne, o sayıların EKOK'u yani en küçük ortak katı denmektedir. Bu sayıların en az birinin 0'dan farklı olması gerekir. İki sayının EKOK'u şu şekilde gösterilir: EKOK(a , b) veya (a , b)EKOK.
Matematikte, sıfır olmayan iki veya daha fazla pozitif tam sayının en büyük ortak böleni, tam sayıların hepsini de bölen en büyük pozitif tam sayıdır. Örneğin; 8 ve 12'nin ebob'u 4'tür. En büyük ortak bölen aynı zamanda en büyük ortak faktör (ebof), en yüksek ortak faktör (eyof) ile de isimlendirilir.
Matematik ders konuları sınıflara göre farklılık gösterir. 9. sınıf matematik konuları 2022-2023 yılında 1. dönem ve 2. dönem olmak üzere toplamda 15 tanedir. 5 ünite vardır.
İki dönemde de toplamda 5 konu bulunmaktadır. Konular sırasıyla mantık, kümeler, denklemler ve eşitsizlikler, üçgenler ve verilerdir. Denklemler ve eşitsizlikler iki dönemde yer almaktadır. Fakat konu başlığının alt başlıkları farklı içeriklerden oluşmaktadır.
Pozitif tam sayılar kümesinde bu şekilde kendisinden ve 1'den başka böleni olmayan birçok sayı vardır. Bu özellikteki sayılara “asal sayı” denir. İlk on asal sayı 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29 biçiminde sıralanır.
EBOB(a/d, b/d) = 1 ise d = EBOB(a, b) olur. EBOB(a, b) = 1 ise a ve b'ye aralarında asal veya birbirine asal sayılar denir.
OBEB açılımı ortak bölenlerin en büyüğü şeklindedir. EBOB'un farklı şekilde yazılmış halidir. OBEB ve EBOB aynı şeyi ifade etmektedir. Örneğin 6 ile 8 sayılarının EBOB'u bulunmak istendiğinde bu iki sayı ortak olarak yalnızca 2'ye bölünmektedir.
EBOB= en büyük ortak BÖLEN EKOK= En Küçük ortak KAT Yoğunlaşmamız gereken nokta BÖLEN VE KAT kelimeleri.
İki sayının EKOK'u sayıların ortak çarpanları ( ) ile ortak olmayan çarpanlarının ( ve ) çarpımının mutlak değerine eşittir. İki sayının EKOK'u sayıların ortak çarpanlarını bir kez içerir.
Ekok, En küçük ortak kat ifadesinin kısaltılmasıdır. Bir sayının katlarının bulunabilmesi için Ekok'dan faydalanılmaktadır.
En büyük ortak bölen bulmak için, sayıların ikiye bölünmesi gerekiyor. Sayıların sürekli olarak ikiye bölünmesi ve çıkan sonuçlarında ikiye bölünebilir olması, EBOB için önemli bir konudur. Sayılar kaç kere tam olarak ikiye bölünebiliyorsa, çıkan adetler birbirleriyle çarpılır ve EBOB değeri bulunur.
EBOB - EKOK Konu Anlatımı ve Formülleri 📘 8. Sınıf Matematik #2023LGS - YouTube.
A3: EBOB, iki ya da daha fazla sayının ortak bölenlerinden en büyük olanıdır. Ortak bölen ise her iki sayıyı da bölebilen sayılardır. Aynı Ģekilde iki ya da daha fazla sayının ortak katlarından en küçüğü de EKOK‟dur. Ġki sayının bir katını aldığımızda aynı sonuca ulaĢıyorsak bu sonuç iki sayının ortak katıdır.
10.sınıf matematik dersinin ilk ünitesi Sayma ve Olasılık'a giriş yapıyoruz.
Yeni ve güncel Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfredatına göre, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Lise 11. sınıf Matematik dersi müfredatı, toplamda 7 ünite ve 15 konudan oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri