Ekonomi, mal ve hizmet üretiminin ve bu üretimin bölüşülmesi sonucunda ulaşılan toplumsal tatminin en üst düzeyde gerçekleşmesinin toplumsal kanunlarını saptamaya çalışan bir bilimdir.
Ekonomi, üretim, ticaret, dağıtım ve tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan insan etkinliğidir. İnsanın ihtiyaçlarını karşılamada yapılan her türlü faaliyeti içerir. Ekonomi belli bir bölge içindeki ekonomik sistemden oluşur.
Ekonomi Kavramı
Ekonomi, toplum halinde yaşayan insanların davranışlarını konu alan sosyal bir bilimdir. İnsanların sınırsız kabul edilen maddi ihtiyaçlarının karşılanması amacına yöneliktir. İnsanların maddi ihtiyaçlarını karşılayan mal ve hizmetler, sınırlı durumdaki üretim kaynakları ile üretilir.
Ekonomi veya İktisat, mal ve hizmetlerin üretim, dağıtım ve tüketimini inceleyen sosyal bilimdir. Ekonomi, ekonomik aktörlerin davranış ve etkileşimlerine ve ekonomilerin nasıl işlediğine odaklanır.
Ekonomi nedir dediğimizde sınırı olmayan insan ihtiyaçlarını, kıt kaynaklarla karşılama faaliyetlerini inceleyen sosyal bir bilim olarak tanımlanır. Toplum genelinde; tüketim, üretim, paylaşım, gelir, kalkınma, büyüme gibi önemli toplumsal konuları inceler.
İlgili 45 soru bulundu
Ekonomi ve Finans bölümü, ekonomik ve finansal olayları inceleyen, analiz eden, değerlendiren ve yorumlayan, ekonomik teoriler ve finansal yöntemler kullanarak işletmeler, kurumlar ve hükümetler için çözümler üreten bir bölümdür.
Bunlar üretim, tüketim ve bölüşümdür.
Ekonomi, insan davranışlarının iktisadi yönünü inceleyerek, kıt kaynaklarla ihtiyaçlar arasında dengeyi bulmaya ve böylece toplumsal refahı artırmaya yönelik kuralları ortaya koymaya çalışmaktadır. Hemen her alanda ve sektördeki faaliyetlerin bir ekonomik yönü bulunmaktadır.
Ekonomik faaliyetlerin değişmeyen temel amacı; insanların refah düzeyini artırmak, yaşam kalitesini yükseltmek ve geleceğe olan güven duygusunu beslemektir.
Öncelikle, ekonominin temel olarak iki ayrıma tabi tutulduğunun bilinmelidir: mikroekonomi ve makroekonomi.
Ekonomini Önemlidir Çünkü İnsanların Mutluluğunu Arttırmayı Amaçlar. Ekonominin temel amaçlarının başında insanların mutluluğunu ve refah seviyelerini arttırmak gelmektedir. İnsanlar hayatlarını devam ettirebilmek için hem üretim hem de tüketim yapmak zorundadır. Bu nedenle ekonomiyi çok iyi bilmeleri gerekmektedir.
Bireylerin mal ve hizmet tüketmeleri sonucu elde ettikleri haz ve tatmin duygusuna fayda denir. Bir başka tanım ise, malların insan ihtiyaçlarını karşılama özelliğidir. İnsan ihtiyaçlarını karşılayan bütün mallar faydalıdır.
Dünyada ekonomiye yön veren temel sektörler; tarım, sanayi ve hizmet sektörleridir. Son yıllarda dünya ülkelerinde tarım ve sanayi sektöründen çok, hizmet sektörü önemli bir üstünlük arz etmektedir.
İktisadın temel ilkeleri, insanoğlunun kıtlığı önlemek amacıyla yürüttüğü faaliyetleri kapsar. Yani kıt kaynakların üretimi ve bölüşümüne dair tartışmalar neticesinde ekonomi bilimi doğmuştur. Ardından ekonominin temel ilkeleri arasındaki ihtiyaç, değer, fayda ve fiyat gibi kavramlar ortaya çıkmıştır.
İktisat; ekonominin işleyişini, piyasa süreçlerini, devletin ekonomiye etkilerini ve piyasaya müdahalelerini inceleyen hem sosyal, hem de teknik bir bilimdir.
Ekonomik Faaliyetlerin Sınıflandırılması: Birincil ekonomik faaliyetler (tarım,hayvancılık,madencilik,balıkçılık,ormancılık),İkincil ekonomik faaliyetler(tarıma dayalı sanayi, kimya sanayi,makine sanayi, metalurji sanayi,inşaat,bayındırlık, enerji üretimi vb.)
İktisadi hayat, toplumun, milletin varlığı, güvenliği ve bekası için, sahip bulunduğu kaynakların etkin ve verimli şekilde kullanılması ve bir güç oluşturacak biçimde yönlendirilmesi çabaları, çalışmaları ve faaliyetleridir.
Milli Eğitim Bakanlığı yeni eğitim modeli çerçevesinde lise son sınıflara seçmeli ders olarak davranışsal ekonomi ve finansal matematik derslerini getiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı yeni eğitim modeli çerçevesinde lise son sınıflara seçmeli ders olarak davranışsal ekonomi ve finansal matematik derslerini getiriyor.
Ekonomi biliminin tanımından da anlaşılabileceği gibi ekonominin 3 temel sorunu şunlardır: 1- Hangi mal ve hizmet, ne kadar üretilecek? 2- Nasıl üretilecek (üretimde kullanılacak metot)? 3- Kim için üretilecek (üretilen ürünün bireyler arasında nasıl paylaşılacağı)?
Pozitif ekonomi, ekonomi çalışmalarında nesnel analiz kullanır. Çoğu ekonomist, geleceğe yönelik tahminlerinin temelini oluşturmak için belirli bir ekonomide neler olup bittiğine ve şu anda neler olduğuna bakar. Bu araştırma süreci pozitif ekonomidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri