Kanunun ek 9 uncu maddesi kapsaminda ayda 10 gün ve daha fazla süre ile sigortaliligi olanlarin % 34,5 oranindaki primleri gerçek kisi isverenler tarafindan ödenir. Bu primin % 20'si uzun vadeli sigorta kollari, % 12,5'i genel saglik sigortasi, % 2'si is kazasi ve meslek hastaliklari sigortasi primidir.
Ev içerisinde yaşayanlar tarafından yapılabilecek temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır, bulaşık yıkama, alışveriş ve bahçe işleri ile çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerinin ev halkı dışındaki bireyler tarafından yapılması ev hizmeti sayılmaktadır.
Ev hizmetlerinde ayda 10 günden fazla çalışan sigortalıların primlerinin, en geç çalışmanın geçtiği ayı takip eden ayın sonuna kadar banka kanalıyla veya e-Devlet sistemi üzerinden Kart ile Prim ödeneği seçeneğinden “EK-9 10 GÜNDEN FAZLA TAHSİLATI” seçeneği vasıtasıyla ödenmesi gerekmektedir.
Ev hizmetlerinde çalışanların sosyal sigortalılığına yönelik düzenlemelere ek madde 9'da yer verilmiştir43. Bununla birlikte, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda ev hizmeti kavramı tanımlanmamıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Bugün için ayda 10 günden fazla çalışan için ödenecek tutar günlük 80.88 lira, aylık da 2.426 lira. 2023 başından itibaren ise günlük ödenecek tutar 125 lira, aylık ise 3.753 lira, yıllık da 45 bin lira.
Kanunun ek 9 uncu maddesi kapsamında ayda 10 gün ve daha fazla süre ile sigortalılığı olanların % 34,5 oranındaki primleri gerçek kişi işverenler tarafından ödenir. Bu primin % 20'si uzun vadeli sigorta kolları, % 12,5'i genel sağlık sigortası, % 2'si iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası primidir.
Yani; çocuk bakıcılığı, hasta bakıcılığı, şoförlük, temizlik işçiliği, bahçıvanlık, hizmetçilik, bekçilik, aşçılık, özel öğretmenlik, hayvan bakıcılığı gibi başlıklarla, kendi geçimlerine ve gelirlerine katkı sağlamak amacıyla, bu işleri görenler “ev hizmetlerinde çalışanlar” kapsamda değerlendirilir.
Sosyal güvenliğin tekliği ilkesine göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir.
Ev hanımı isteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücret üzerinden belirlenir. Brüt asgari ücret miktarı, 2023 yılı için 10.008 TL'dir. Buna göre isteğe bağlı sigorta priminin en düşük tutarı 3.202,56 TL'dir. En yüksek tutar ise bu ücretin 7,5 katı, yani 24.019,20 TL'dir.
5510 Sayılı Kanunda, işverenin işyerinde çalışan çocukları, ana, baba ve kardeşleri için herhangi bir istisna hükmü yer almadığından, işverenin hısımları hizmet akdine dayanarak çalıştıkları takdirde sigortaya tâbi tutulacaklardır.
Emeklilik durumu
Süre geçirilirse primin ödenme imkânı kalmaz. İleride borçlanma gibi bir hak bulunmuyor. Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalışanlar 2021 yılında 30 gün için 1.162,69 TL prim ödeyerek primlerini tamamlayarak emeklilik hakkına kavuşabilirler.
Yeni uygulama ile ayda 10 günden az gündelik temizlikçi çalıştıran ev sahipleri 5510'a SMS atarak ve günlük 4,31TL iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyerek tüm yükümlülüklerini yerine getirmiş oluyorlar.
Bakıcı sigortası primi ne kadar sorusunu genel bir çerçevede yanıtlayabiliriz. Şöyle ki 10 günden yani 75 saatten daha az çalışma saatleri için brüt günlük asgari ücretin %2'si kadar prim ödersiniz. Söz konusu prim 2023 itibariyle 8.94 TL'dir. 9 günlük prim 80,46 TL'dir.
Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az süre ile sigortalı çalıştıranlar “www.turkiye.gov.tr” uygulaması aracılığıyla SGK'ya müracaat edebilirler. Çalışanların kolay tescil edilebilmesi ve tahsilatın daha kolay yapılabilmesi için cep telefonu kısa mesaj servisiyle de işlem yapılabilir.
Çalışanların iş yaşamları esnasında veya sonrasında çeşitli problemlerle karşılaşmaları hâlinde mağduriyet yaşamamaları için gerekli olan bir uygulamadır. Dolayısıyla işçileri 1 gün bile sigortasız şekilde çalıştırmanın cezası vardır. 1 günlük sigortasız işçi çalıştırmanın cezası 2023 yılı için 10.008 TL'dir.
Bu bağlamda ev hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla çalışanlar tam sigortalı sayılırken, 10 günden az çalışanlar kısmi sigortalı statüsünde kabul edilebilir.
Ev hizmetlerinde işveren yanında 10 gün ve daha fazla süreyle çalışanlar, SSK kapsamında sigortalı sayılacak olup, uzun ve kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası hükümlerinden yararlanabileceklerdir.
Bu şekilde çalışanlar hakkında sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kolları uygulanacak, hastalık sigorta kolu ise uygulanmayacaktır. Dolayısıyla, hastalık halinde bu kişiler SGK'dan geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) ve hastalık sigortası kolundan sağlanan diğer yardımlardan yararlanamayacaklardır.
Ev hizmetlerinde çalışanların tamamı işsizlik maaşı alabilirler. Ancak işsizlik maaşına hak kazanabilmek için sahip olunması gereken şartların yerine getirilmiş olması gereklidir.
Sigorta primi hesaplama ilk aşamada karışık gibi görünebilir. Ancak sigorta prim oranlarını brüt maaşınız üzerinden kolay bir örnekle açıklayabiliriz. Söz konusu brüt maaş 10.000 TL olsun. Hesaplama sonucunda, 10.000 TL brüt ücretli bir çalışan için SGK'ye ödenmesi gereken sigorta primi 3.750 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, Temizlik Görevlisi 2023 yılında ortalama 21.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Temizlik Görevlisi , Ocak 2023 yılında ortalama 17.160 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.780 TL maaş alıyordu.
Kıdem tazminatına hak kazanmak için ilk koşul 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalışan bir işçi olmaktır. Oysa ev işlerinde çalışanlar 4857 sayılı İş Kanunu'nun 4. maddesinde kanun kapsamında olmayan çalışanlar arasında sayılmıştır.
Örneğin haftada bir gün temizliğe gelen bir çalışanınız için ödeyeceğiniz prim 4 gün olarak belirleniyor. 10 günden az çalışan gündelikçi ve bakıcılar için SGK'ya bir SMS atarak bile sigorta işlemlerini başlatabiliyorsunuz. Yine e-devletten de bu işlemi kolayca yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri