Elde edebilmek için mutlaka belirli bir çaba harcanması ya da bedel Ödenmesi gereken mallara ekonomik mallar denir (örneğin, ekmek, peynir, elbise, otomobil).
Pazarlamada, bir ürün, bir müşterinin arzusunu veya ihtiyacını karşılamak için bir pazara sunulabilecek herhangi bir şeydir. Perakendecilikte ürünler, genellikle "ticari mal" olarak isimlendirilir. Ürün, yetiştirilen, yapılan ve bir yerden diğer bir yere taşınan şekillendirilmiş ticari eşyadır.
Sonuç olarak, ekonomide temel kavramlar arasında arz ve talep, fiyatlar ve piyasa dengesi, rekabet ve monopol, enflasyon ve faiz oranları, fırsat maliyeti ve karşılaştırmalı üstünlük gibi önemli unsurlar bulunmaktadır. Bu kavramlar, ekonomik süreçlerin ve ilişkilerin daha iyi anlaşılması ve analizi için kullanılır.
İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretilen somut nesnelere mal denir. Ekmek, şeker, kalem, elbise, otomobil, buzdolabı vs. birer maldır. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerçekleştirilen işlere hizmet denir. Temizlik, ulaşım, bankacılık, işçilik, berberlik, doktorluk, eğitim vs. birer hizmettir.
İlgili 23 soru bulundu
İktisadi mallar: çaba harcanarak üretilir ve belirli bir bedel ödenerek elde edilir. Serbest mallar: Doğada her istendiğinde bulunur ve bedel ödenmeden elde edilir. Bir malın serbest veya iktisadi olması duruma göre değişebilir. Ör: çölde su, kıt olduğundan iktisadi mal olabilir.
Ekonomik faaliyetlerin gayesi; ihtiyaçları tatmin edebilmek için mala sahip olmaktır. Elde edebilmek için mutlaka belirli bir çaba harcanması ya da bedel Ödenmesi gereken mallara ekonomik mallar denir (örneğin, ekmek, peynir, elbise, otomobil).
Ekonomik Birimler
İktisatçılar, ekonomik birimleri üç gruba ayırırlar. Bunlar hanehalkı, firmalar ve devlettir. Her ekonomik birim, insanın yaşamdaki rolünden çok, insanın ekonomik fonksiyonlarını tanımlar. Bu nedenle, bir insan gün boyunca, bu ekonomik fonksiyonların birden fazlasını gerçekleştirebilir.
Ekonomi veya İktisat, mal ve hizmetlerin üretim, dağıtım ve tüketimini inceleyen sosyal bilimdir. Ekonomi, ekonomik aktörlerin davranış ve etkileşimlerine ve ekonomilerin nasıl işlediğine odaklanır.
Ekonomi, üretim, ticaret, dağıtım, tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan bir insan aktivitesidir. Ekonomi, toplum halinde yaşayan insanların davranışlarını konu alan sosyal bir bilimdir. İnsanların sınırsız kabul edilen maddi ihtiyaçlarının karşılanması amacına yöneliktir.
Ekonomi öğrenmenin belki de en önemli nedeni bir düşünce tarzı geliştirmektir. Ekonominin temelini üç ana kavram oluşturmaktadır ki bunlar bir kez içselleştirildiğinde insanların günlük olaylara bakış açılarını değiştirmektedirler: fırsat maliyeti, marjinalizm ve etkin piyasalardır.
KAYNAKLAR: Üretim-fayda yaratma faaliyetinde kullanılan unsurlara denir. İktisatçılar kaynaklar kavramı ile üretim faktörleri ve girdiler kavramlarını eşanlamlı kullanırlar ve kaynakları doğal kaynaklar, emek, sermaye ve müteşebbis biçiminde dört grupta ele alırlar.
Mamul kelimesi Arapçadan Türkçeye geçmiştir ve yeni Türkçede "ürün" kelimesi ile karşılanmaktadır. Ürün, mal ve hizmetlerin toplamından oluşmaktadır. Ürünler, doğadan elde edilebildiği gibi (mahsul), ham maddelerin işlenmesiyle de (yiyecek, eşya, eser) elde edilebilmektedir.
Ürün özellikleri, adından anlaşılacağı üzere bir ürünün teknik açıdan sahip olduğu özellikleri kapsar. Üretimdeki materyal, boyut, renk vb. karakteristik özelliklerin belirlendiği; donanımsal ya da duruma göre yazılımsal olan teknik özelliklerden oluşmaktadır.
Yinelemek istersek ürün ya da mal, dokunulur ve dokunulmaz niteliklerin oluşturduğu bir bütündür. Bir ürünü satın alan tüketici, ihtiyaç ve istek doygunluğu başka bir deyişle, fayda satın alır. Bireylerin satın aldığı ürünler, çoğunlukla mobilya, bira, otomobil, gazete ya da kitaplar gibi, fiziksel mallardır.
Ekonomik amaçlar kâr amacı güden işletmelerin en temel amaçları konumundadır. Ekonomik amaçlar, işletmenin pay sahiplerinin elde etmek istediği amaçlardır. Bu amaçların belirlenmesinde işletme sahiplerinin beklentileri etkin rol oynar.
A) Tanınmış Fransız ekonomisti François Perroux (okunuşu: Fransua Peru) “ekonomik yapı”yı şöyle tanımlar: Bir ekonomik ünitenin yapısı belli koşullar altında ve belli bir zamanda o üniteyi karakterize eden oranların tümüdür. Ekonomik yapının bu tanımı, statik bir tanımdır.
Ekonominin temelini oluşturan 3 ana kavram (fırsat maliyeti, Enflasyon: Fiyatlar genel düzeyinin toptan ve sürekli yükselişidir. Resesyon: Durgunluk anlamına gelir, ekonomik çöküş olarak nitelendirilir. Kısaca, çıktı (üretim) miktarının azalması, işsizliğin artması olarak tanımlanır.
Bu bağlamda, temel olarak iki tür ekonomik sistemin varlığından söz edilebilir. Bunlar; yaygın deyimleriyle kapitalizm ve sosyalizm olarak bilinse de, her iki sistemin zamana ve mekana göre değişiklikler göstermiş olan versiyonları bulunmaktadır.
Ekonominin Dalları Nelerdir? Hayatın hemen her alanını konu edinen ekonomi bilimi temel olarak iki alt başlık altında inceleniyor. Bu alt başlıklar makroekonomi ve mikroekonomi olarak isimlendiriliyor. Mikroekonomi, tüketicilerin ve işletmelerin arz talep dinamikleri ve üretim maliyetleri benzeri konulara odaklanıyor.
Ekonomik faaliyetler kavramındaki faaliyet sözcüğü çalışma, etkinlik olarak sözlük anlamı ile kullamhr ise, ekonomik faaliyetler; çok genel anlamda gelir/çıkar elde etmeye yönelik her tür çalışma, etkinlik olarak tanımlanabilir.
İkame mal, zamana ve mekâna bağlı olarak, tüketicilerin ihtiyaçları doğrultusunda birbirinin yerine kullanılabilen mallardır. İkamenin kelime anlamı, yerine koyma ya da kullanmadır. Aynı ihtiyacın karşılanmasına yönelik olarak üretilen ve birbirinin muadili olarak kullanılabilen ürünler, ikame mallardır.
Markalar ürün sağlayıcılar ve servis sağlayıcılar olarak iki gruba ayrılıyor. Kısacası gerektiğinde ürünler, ele alınabilen, somut cisimler; hizmet ise belli bir süre içinde az bir zamanda tüketiciye sunulan servislerdir.
Üretimde yer alan makine, alet, bina, bilgisayar gibi ekipmanlar sermaye mallarıdır. Sermayenin mal sahipleri bireyler, hane halkları, şirketler veya hükûmetler olabilir. Sermaye malları üretmek için kullanılan herhangi bir malzeme de bir sermaye malı olarak kabul edilir..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri