Somunlar ve vidalar genel olarak sağa doğru veya saat yönünde açılmalıdır. Bu, somunların sıkıştırılıp gevşetilmesi esnasında kullanılan bir yöntemdir. Sağa doğru döndürmek somunu sıkıştırırken, sola doğru döndürmek ise somunu gevşetir.
Somun hangi yöne açılır? Sökülüp takılan alet ya da parçalar sağ el kuralına göre imal edilmektedir. Bu nedenle somunda sağa döndürülerek takılır, sola döndürülerek açılır.
Sıkışmış somunun açılması için uygulanacak yöntemlerden biri de pas çözücü kullanımıdır. Paslanma sonucunda sıkışma meydana geldiyse pas sökücü kullanarak civata ve somunun kolaylıkla birbirinden ayrılmasını sağlayabilirsiniz.
Bu durumda yapılması gereken taş motoru ile cıvatanın başını kesmektir. sonrasında ise delici matkapla delip; kılavuz çekerek yeni cıvata takabilirsiniz. Bu işlemi sıyırmış cıvatalarda da uygulayabilirsiniz.
- Paslanmış ve sıkışmış vidanın üstüne sıcak su dökmek. - Çakmak ya da saç kurutma makinesi kullanarak vidayı ısıtmak. - Vida üzerine biraz oksijenli su damlatıp biraz beklettikten sonra çıkarmayı deneyebiliriz.
İlgili 44 soru bulundu
İlk adımda, kaynamış civatanın etrafına bol miktarda pas sökücü sprey sıkın. Spreyin birkaç dakika etkisini göstermesini bekleyin. Pas sökücü spreyin etkisini göstermesinin ardından, dilme anahtar veya civata anahtarı ile civatayı saat yönünün tersine çevirin.
Vidaya Delik Açma
Vidanın üzerinde bir darbeli matkap uçlu vida ve tornavida yardımı ile arkadan destek uygulayarak bir delik açarsanız daha sonra bu delikten güç uygulayarak yalama yapmış olan vidayı rahatlıkla çıkartabilirsiniz.
Altı köşe kontra somunu, herhangi bir somunun bağlandığı yerden çözülmemesi için ters yöne döndürülerek takılan altı köşeli ikinci somunlara denir. Normal sonumun açıldığı yöne çevrilerek sıkıştırma işlemini sağlar. Böylelikle birinci cıvatanın gevşemesini ve açılmasını önler.
WD 40 veya pas sökücü sıkıp biraz bekledikten sonra somunu ters istikamette biraz sıkmaya çalışın, sonra sökme işlemine başlayın. Büyük ihtimalle çözülecektir. L demir kaynaklıyorsunuz, soğuyunca çevirerek çıkıyor. Nasıl olsa bu somunu bir daha kullanmayacaksınız.
Tek yapmanız gereken paslanan somunların ve cıvataların üzerine WD-40'ı uygulamak ve ardından çekiçle hafifçe vurmaktır. Bu işlem, ürünün somun ve cıvataların bağlantılarına girmesine ve böylece bağlantı elemanlarının gevşemesine yardımcı olacaktır.
Bir Somun Sıkma Tabancası, bir otomotiv tamirhanesinde en yaygın ve popüler havalı alettir. Bijon tabancası, darbeli anahtar veya vida sökme tabancası olarak da bilinir. Bijon tabancasının görevi, lastikleri çıkarmak veya değiştirmek için arabadaki bijon somunlarını çıkarmak veya takmaktır.
Pul, bir civatanın veya somunun altına yerleştirilen ve basınç dağılımını sağlamak için kullanılır. Düz veya şekilli metal parçadır. Somun ise, bir cıvatanın ucuna sıkıştırılarak bağlantıyı sabitleyen dişli bir parçadır.
Somunlarda kendiliğinden gevşeme çoğunlukla şok veya titreşimden kaynaklanır. Bir süre sonra, bu hafif hareketler daha önce sıkılmış olan cıvatalarda daha fazla dönüşe neden olabilir.
Vidalar döndürme yönüne göre (Civata başından bakıldığında, saat ibresi yönü veya saat ibresi tersi yönü) sağ helis veya sol helis olarak tanımlanır (sağ diş veya sol diş). Helis sağa doğru tırmanıyorsa sağ helis, sola doğru tırmanıyorsa sol helistir.
Vidalar normal olarak sağ helisli vidadır. Sağ helis vidalı civatada somun saat yönünde çevrilirse bağlantı sıkışır, aksi yöne çevrilirse gevşer. Özel durumlarda kullanılan sol helisli vidalar ise saat ibresi yönünde döndürülürlerse bağlantı gevşer, aksi yönde ise sıkışır.
El sıkmak için her zaman sağ el uzatılır; el dolu ise sol el uzatılabilir; bu da ancak sağ eldekileri sol ele çabucak geçiremeyecek olursanız uygundur; yalnız bunu yaparken bağışlanmanızı dilemelisiniz. Tokalaşırken muhatabın eli, iki ile beş saniye arasında tutulur ve birden değil, yavaşça bırakılır.
Kilitli somunlar, geleneksel somun çeşitlerine göre daha güvenli bir bağlantı sağlamak için tasarlanmış özel bir somun türüdür. Bu somunlar, kendilerine özgü bir özelliği sayesinde sıkıştırıldıktan sonra gevşemez ve bağlantının tutarlılığını korumaktadır.
Mekanik-Elektrik ekipmanlarındaki cıvata bağlantılarında vibrasyon-darbe veya nedeni ne olursa olsun cıvata-somun gevşemelerini önlemek için kullanılır. İstenen her tip ekipman da rahatça kullanılır.
Kendinden ters dönüşlü vida dişleri, vinç üzerindeki ağır kabloları makaraya sarmak için kıyısal sanayi alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Makaralama cihazları bir flanşdan bir flanşa düzgün bir şekilde kablolara rehberlik eder.
Sol diş somun, dişli yapısı sayesinde vida ve civatalarla kullanılan bir tür bağlantı elemanıdır. Bu somunlar, genellikle zorlu şartlar altında kullanılan montaj ve demontaj işlemlerinde tercih edilir.
Kör somun, mobilya üretiminde kullanılan önemli bağlantı elemanlarıdır. Kör somunlar, çekmeceler, masa ayakları, menteşeler ve dolaplar gibi mobilya parçalarının montajında yaygın olarak kullanılır. Metal levhalar, profil kesimleri, kanallar ve diğer metal parçaların bağlantı noktalarında da kör somunlar tercih edilir.
musluklar, vidalar, hatta venüs haricindeki tüm güneş sistemi gezegenleri sağ el kuralına göre dönmektedir. insanlar muhtemelen bu durumları gözlemledikleri için sağ ellerini baskın kullanacak şekilde evrimleştiler. icatlarını da yine bu duruma uygun yaptılar.
Akıllı Vida Çeşitleri
Akıllı vidaların 2 farklı çeşidi mevcuttur. Bunlar havşa başlı ve lokma başlı vidalardır. Havşa başlı vidalar alçıpan ve beton alanlarda kullanılmaktadır. Lokma başlı akıllı vidalar ise sandviç panel, çatı, cephe panelleri ve metal montajı için tercih edilmektedir.
Özellikle vida, bir yapıştırıcı malzeme ile yerleştirildiğinde kesin biçimde işe yarayacaktır. Isıtma esnasında vidaya ait dişlileri gevşemeye başlayacaktır. Üzerine su döküldüğünde az miktarda ses çıkaracak kadar ısıtın ve soğumasını bekleyin. Daha sonra tekrar tornavida ile sökmeyi deneyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri