Sözlük anlamı ödünç almak olan istiare, bir sözcüğün başka bir sözcüğün yerine ''ödünç'' olarak kullanılması anlamına gelir. İstiare kendi içerisinde açık ve kapalı istiare olarak ikiye ayrılır. Açık istiarede, teşbih sanatının güçlü ögesi olarak nitelendirilen ''kendisine benzetilen'' bulunur.
İstiare çeşitlerinden biri olan açık istiare benzetme sanatının sadece "kendisine benzetilen" yani güçlü olan öğesi kullanılarak yapılan söz sanatıdır. Daha iyi anlaşılması için sizin için hazırladığımız bazı açık istiare örnekleri aşağıdadır; Bir hilal uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor! (Mehmet Akif Ersoy)
İstiare, Türk Edebiyatında, bir sözcüğü kendi anlamı dışında kullanarak, bir şeyi benzediği başka varlığının adıyla anma sanatı. Diğer adı eğretilemedir. Benzetmenin iki temel öğesi vardır, benzeyen ve benzetilen. İstiare bunlardan birinin söylenmemesiyle yapılır.
İstiâre-i Musarraha.
Yalnızca benzetilenin zikredildiği bu şekle “istiâre-i musarraha-i mutlaka” denilmektedir. Benzetilenle birlikte bir özelliği de söylenmişse ona da istiâre-i musarraha-i müreşşaha adı verilir. Bu pekiştirmeli ve güçlü bir istiare türüdür.
Sözlükte “hayırlı olanı isteme” anlamına gelen istihâre, terim olarak “bir iş veya davranışta Allah katında hayırlı olanı kılınan nâfile bir namaz ve dua ile talep etme” mânasında kullanılır.
İlgili 31 soru bulundu
“İstiâre-i temsiliyye”; üslûp zenginliği, söylenen sözü ifade etme kuvveti ve edebî güzellik barındırdığı için benzetme ve tasvire dayanır.
a- Müstear minh (kendisine benzetilen). Yukarıdaki misalde insan; b- Müstear leh (benzetilen).
Bir kelimenin yerine anlamca onu çağrıştıran başka bir kelimenin kullanılmasına istiare ya da eğretileme denir. Sözlük anlamı ödünç almak olan istiare, bir sözcüğün başka bir sözcüğün yerine ''ödünç'' olarak kullanılması anlamına gelir. İstiare kendi içerisinde açık ve kapalı istiare olarak ikiye ayrılır.
Eğretileme, bir sözcüğün alışılmış anlamının dışında bir başka anlamda kullanılmasıdır. Bir başka deyişle, bir şeyi anlatmak için ona benzetilen bir başka şeyin adını eğreti olarak kullanmadır.
Sözlükte “hayırlı olanı isteme” anlamına gelen İstihâre, bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup-olmayacağı konusunda bir işarete kavuşmak maksadıyla yatmadan önce iki rekât namaz kılarak Allah'a dua etmesidir.
İstihâre, bir kişinin yapmayı istediği bir şeyin kendisi için iyi olup-olmayacağı yönünde bir işaret almak gayesiyle yatmadan önce iki rekât şeklinde namaz kılarak Allah'a dua etmesidir.
İstihâre namazı iki rekatlık bir namazdır. Birinci rekatta "Kafirun suresini" İkinci rekatta "İhlâs suresini" okumak gerekir. Namazdan sonra İstihâre duası okuruz ve abdestli olarak kıbleye yönelip yatarız. Rüyada beyaz ya da yeşil görmek hayır ve iyiliğe; siyah ya da kırmızı görmek şerre işaret olarak yorumlanır.
Teşhis bir edebi sanat türüdür. İnsan dışındaki varlıkları insan özelliğiyle donatma, kişileştirme sanatıdır. Edebiyat dışında hitabet sanatında (retorik), görsel sanatlarda, dini metinlerde vs. de kullanılır.
İstiare Örnekleri
"Şakaklarıma kar mı yağdı; ne var?" "Ve dörtnala, dümdüz bir mavilikte, kar yağıyor üstümüze, inceden."
Edebi sanatlar, genel olarak üç grupta incelenir ve bunlar mecaza, anlama ve söze dayalı sanatlar şeklinde ayrılır. Her bir kategori, farklı durumlarda kullanılır ve hepsinin amacı, okuyucunun zihninde iz bırakabilmek ya da etkileyebilmektir.
Batı dillerine Yunancadan geçerek yaygınlaşan metafor, öncelikle sözün hakiki (temel) anlamının dışında kullanılması demektir. Türkçedeki istiare, eğretileme, deyim aktarması kavramları da aynı şekilde sözün geçici olarak asıl anlamının dışında kullanılmasını kasteder.
Klasik kabulde beyân ilminin; teşbih, mecaz ve kinaye olmak üzere üç temel konusu bulunmakta ve söz sanatları bu konuların altında ele alınmaktadır. Beyân ilmi içerisinde mütalaa edilen söz sanatları, ekseriyetle, anlamına çıkarım yoluyla ulaşılan ifade biçimleridir.
Bir düşünceyi örnek vererek sembol diliyle açıklamak anlamında beyân terimi. İlgisi benzeşme olan en önemli mecaz türü ve edebî sanat. Beyân ilminde iki veya daha fazla şeyin bir vasıfta ortak olduğunu ifade eden terim.
Teşbih diğer adıyla benzetme sanatı özellikle edebiyat derslerinde sanatlar konusunda en çok kullanılan söz sanatlarından birisidir.
Allah dengi ve benzeri bulunmayan bir varlık olduğuna göre O'nun hakkında mantıkî anlamda mahiyet tasavvur edil- mesi benzeri varlıkların mevcudiyetini ka- bul etmek mânasına gelir.
Tespihin 11, 33 ve 99 taneli olanları Müslümanlar, 33 ve 59 taneli olanları Hristiyanlar ve 108 taneli olanı Budistler tarafından kullanılır.
İstihare için abdest alınır ve iki rekat namaz kılınır. İlk rekâtta, Sübhaneke ve Fatiha'dan sonra, Kâfirun, ikinci rekâtta Fatiha'dan sonra İhlâs okunur. Daha sonra duası okunur ve rüyaya yatılır.
Ancak istihareye yatmak için yapılması gereken belli başlı şeyler vardır. Öncelikle istihare namazı kılınmalı ardından istihare duası okunmalı ve abdest alınarak kıbleye yönelerek yatılmalıdır. Rüyada beyaz, yeşil gibi renkler görülürse olumlu; siyah, gri gibi renkler görülürse olumsuza yorulması gerektiği belirtilir.
İstihare Duası Okunuşu
Allâhümme innî estehîrüke bi-'ılmike ve estakdirüke bi-kudretike ve es'elüke min fadlike'l-'azîm. Fe-inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta'lemü ve lâ a'lemü ve ente 'allâmü'l-ğuyûb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri