Ekran kartları dizüstü bilgisayarlar için son derece önemli işlevlere sahip bir donanım birimidir. Laptop bilgisayarlar için ekran kartı değişimi mümkündür. Yalnızca birkaç farklı markanın oyun için üretilen dizüstü bilgisayarlarında ekran kartı değişimi mümkün olabilir.
Merhaba, "paylaşımlı ekran kartı" anakart üzerinde yer alır; ve harici bir ekran kartı takılacak olan portu (PCI-E portu) kullanmaz. Bu nedenle paylaşımlı ekran kartı olan bir bilgisayara harici bir ekran kartı alıp takabilirsiniz.
Belki daha önce hiç aklınıza gelmemiş olabilir ancak dizüstü bilgisayarınıza yaşı ne kadar eski olursa olsun (tabii ki bazı modeller hariç), bir masaüstü tipi harici ekran kartı takmak mümkün.
Ekran Kartının Performansa Etkileri
Ekran kartının yüksek performans sunabilecek kapasitede olması, grafiklerde doğrudan etkili olur ve yüksek kalitede görüntüler oluşturulması sağlanır. Bu işlemler sırasında verilerin hızlı işlenmesi de önemlidir.
Bu durum çoğu dizüstü sahibini üzecek gibi görünüyor ancak laptop ekran kartı değişimi, mevcut ekran kartını yükseltme amacı taşıyorsa mümkün olmuyor. Çünkü her ekran kartının kendine özel belirli güç ve ısı gereksinimleri olduğundan dolayı ekran kartınızı performansı az diye değiştiremiyorsunuz.
İlgili 40 soru bulundu
Özellikle oyun bilgisayarı kullanıcıysanız ve bilgisayarın performansından şikayet ediyorsanız; mutlaka Ram kısmını yükseltmeniz önerilir. Bunun dışında bilgisayar parçaları arasında performansı yükselten bir diğer unsur ise ekran kartı olarak karşımıza çıkıyor.
Eğer en yeni oyunları sorunsuz oynamak istiyorsanız, en az 2 GB bellekli ekran kartlarına yönelmelisiniz. Hedefiniz, oyunlardaki tüm detayları görüntülerken, oyunu 4K'ya varan yüksek çözünürlüklerde oynamaksa üst uç segmentteki 8 GB ve daha yüksek belleğe sahip kartları seçebilirsiniz.
Bazı durumlarda ihtiyaç duyduğunuz FPS değerini alamayabilirsiniz. Yeni nesil oyunlar, yüksek kalitede grafikler içerir. Bu durum da ekran kartının kapasitesini zorlayabilir. Ekran kartı, RAM ve işlemcide değişiklik yaparak FPS değerini yükseltebilirsiniz.
Özellikle oyunlardan yüksek performans almayı isteyenler en az 6 GB ekran kartı kullanmalıdır. Bazı oyunlar yetersiz ekran belleği sorunu nedeniyle geç yüklenirken bazı oyunlar da hiç açılmamaktadır. 6 GB ekran kartı oyunlardan yüksek performans almayı isteyenler tarafından rahatlıkla kullanılabilir.
Bellek: 4GB. Ekran Kartı: NVIDIA 9800 GT 1GB ya da AMD HD 4870 1GB (DX 10, 10.1, 11) Ses Kartı: 100 DirectX 10 uyumlu. HDD Alanı: 65GB.
Ekran kartları ömür tarafında uzun süreler dayanabilen parçaların başında geliyor. Ortalama olarak 7 yıl gibi bir ömre sahip olan bu parçalar, gelişen teknoloji nedeni ile performanstan düşüş yaşayabiliyor. Ekran kartı arızalarında en sık yaşanan sorun aşırı yük durumunda kartın çalışmayı durdurması oluyor.
Birbirine yakın iki ekran kartı daha fazla ısı ve ses üretecek, aynı zamanda daha çok enerji çekecektir. Bunlar sizi endişelendiren konular ise, SLI ve Crossfire'dan uzak durmanızda fayda var. Tüm oyunlar SLI ve Crossfire'ı desteklemeyebilir. Oyunun SLI veya Crossfire'ı desteklemesi aslında sürücünüze bağlıdır.
Aynı anakarta AMD ve Nvidia ekran kartı bile takılabilir. Oyunu açarken hangi karttan çalıştıracağını seçebiliyorsun ayrıca. Genelde bu tip kullanımlar iş amacıyla oluyor. Günlük kullanımını 1. ekran kartından sağlarken, render yapmayı istediği zaman performans ihtiyacını 2. ekran kartından gideriyor.
Çakışma ve uyumsuzluk problemlerinin birçoğu ekran kartı güncellemesiyle çözüme kavuşuyor. Oyun severler için önem taşıyan FPS değeri, ekran kartı güncel değilse düşebiliyor. Güncellemeler sayesinde birçok oyunun hızı ve sürekliliği artıyor. Yazılım güncel olmadığında bilgisayarın performansı da düşüşe geçiyor.
Ekran Kartı Neden Çöker? Ekran kartının çökmesi gibi bir durum ile karşılaştığınızda korkmanıza gerek yoktur. Ekran kartları üretici markaları, ürünlerinin içerisine koydukları güvenlik yazılımı sayesinde olası bir anormal durumda ekran kartının çalışmasını durdurarak bileşeni koruma altına alırlar.
Paylaşımsız ekran kartları kendi başına bir donanım olduğu için kendi sistem belleğini kullanarak işlem yapıyor. Paylaşımlı ekran kartı ise, işlemcide bulunan RAM ile besleniyor. Burada RAM, hem işlemci hem de ekran kartı tarafından kullanılıyor.
Özetle, RTX serisi daha yeni ve daha gelişmiş bir teknolojiye sahiptir ve daha yüksek performans ve daha gerçekçi görsel efektler sunar, ancak daha pahalıdır. GTX serisi ise daha uygun fiyatlıdır ancak daha eski bir teknolojiye sahiptir ve ray tracing özelliği gibi bazı yenilikleri desteklemez.
1 Gb ekran kartları genellikle orta düzey performans sağlar. Oyunlar ve temel grafik işlemleri için yeterli olabilir.
Temel düzeyde programlar kullanacaksanız giriş seviyesindeki 16 gb ekran kartları sizin için yeterli olabilir. Fakat daha yüksek çözünürlüğe sahip bilgisayar oyunları ve spesifik program kullanıcıları için üst seviyelerde bulunan ürünleri almanız önerilir.
RAM belleğinin fazla olması FPS değerini arttırdığı için oyunlar daha akıcı bir şekilde oynanabilir.
Ram, FPS değerlerini arttırmaz sadece donma ve kasmayı bir nebze azaltabilir. FPS arttırmak için ekran kartı modelini yükseltmen gereklidir tabi ekran kartın ne kadar iyi olursa olsun oyun oynarken bir yandan farklı işlemler yapacaksan, işlemcinin de iyi olması gerekiyor.
Cyberpunk'ta en yüksek ayarlarda DLSS kalitede ve RTX kapalı iken 70-80 FPS alıyorum. DLSS kapalı ise 60 FPS alıyorum. RTX açınca ise DLSS kapalı iken 24 FPS, DLSS kalitedeyken ise 40-45 FPS alıyorum. Neredeyse yarısına hatta fazlasına düşürüyor FPS'i.
Ortalama olarak 1 ya da 1,5 GHz işlemci hızı genellikle iş amaçlı kullanımda yeterli oluyor. Eğer tasarım işiyle uğraşıyorsanız ya da kullandığınız yüksek performanslı uygulamalar varsa bu durumda daha yüksek işlemci hızı ihtiyacınızı karşılıyor.
Günlük kullanım için 4 GB RAM miktarı bile fazla olabilir. Ancak video düzenleme gibi daha ağır işlemler için bilgisayar almak isteyen kullanıcıların en az 8 GB RAM tercih etmeleri gerekmektedir. Bilgisayarı kullanım şeklinize göre RAM miktarını uzun vadede artırıp azaltabilirsiniz.
Yeni RTX 3050 modeli, 9 TFLOPS gücünde geliyor. Kart, 2560 CUDA, 18 RT, 73 Tensor çekirdeği içerecek ve 128 Bit bellek genişliği üzerinden 8 GB GDDR6 VRAM ile beslenecek. Kartın güç tüketiminde 130W gibi iyi bir TPD değeri göze çarpıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri