Bir nit, metrekare başına bir kandelaya eşit olan bir ölçü birimidir. Kandela ise ışık yoğunluğunun birim ölçüsüdür. Başka bir deyişle, nit, bir ekranın bir insan gözüne ne kadar parlak göründüğüdür. "Nit" kelimesi, "parlamak" anlamına gelen Latince "nitere" kelimesinden gelir.
Güneş ışığında iyi okunabilirlik açısından 1000 nit ve üzeri parlaklık teknik anlamda ideal olarak düşünülmüştür. Fakat telefonlarımızda genel olarak 400-500 nit değer aralığındaki parlaklık kullanım açısından daha uygundur.
Nit, bir metrekarelik bir yüzeydeki ışık kaynağından gelen ışık akısı ile orantılıdır. Daha yüksek bir nit sayısı, daha yüksek bir ışık yoğunluğu veya parlaklığı anlamına gelir. Nit, özellikle görüntüleme teknolojileri (örneğin televizyonlar, monitörler, projektörler) ve aydınlatma endüstrisinde kullanılmaktadır.
Cep Telefonu ve Tabletler
Teknik olarak güneş ışığında okunabilirlik açısından ise 1000 nit ve üzeri parlaklıklar idealdir. Fakat, genel olarak 400-500 nit aralığında bir parlaklık cep telefonu ve tabletler için iş görecektir.
cd/m² (candela per square meter) biriminin halk arasındaki adı. monitörlerin ne kadar parlaklık verebildiğinin ölçüsü olarak kullanılır. sıradan bir monitör 250/300 nit, hdr monitörler ise 500-1000 nit verirler.
İlgili 39 soru bulundu
Candelas ve Nits genellikle ekran parlaklığından bahsederken bahsedilir ve her ikisi de belirli bir alandan veya belirli bir yönden yayılan ışık miktarını ifade eder. Bu, temel olarak, belirli bir açıdan baktığınızda ışığın ne kadar parlak göründüğünün bir ölçümü olduğu anlamına gelir.
250Nits yani 250cd/m² tipik parlaklığa sahip LED arka aydınlatmalı monitörler, 200 nits parlaklık oranına sahip monitörlere göre daha geniş görüş açısı ve daha keskin görüntü kalitesi sunarlar. 250 nits parlaklık oranına sahip monitörler yatayda 170° ve dikeyde 160° 'lik geniş görüş açısı sunarak her yönden daha net ve ...
Gözleriniz için en iyi monitör parlaklığı %40 ila %60 arasındadır. Ancak bu değer ortam ışık koşullarına bağlı olarak değişebilir. Parlak ışık koşulları daha yüksek parlaklık gerektirirken, loş ışık koşulları daha düşük parlaklık gerektirir.
Bu oran, 1 ile 21 arasında değişir (genellikle 1:1 - 21:1 şeklinde yazılır). Sayının yüksek olması kontrastın daha yüksek olduğunu gösterir.
Biz otomatik parlaklık ayarını kapatılmasında önermiyoruz. Hem piliniz daha hızlı biter hem de ekran kaliteniz zaman içerisinde daha hızlı düşebilir. Bunların yanı sıra özellikle gece karanlıkta iken telefonunuzun parlaklığını yüksek kullanmanız gözlerinize de zarar verecektir.
Mevcut OLED panelleri yaklaşık 500 – 600 nit seviyesine kadar parlaklık sağlayabilirken, mini LED teknolojisi ise 2000 nit ve daha üzerine çıkabiliyor.
* HDR TV alırken en iyisini seçebilmeniz için kontrol listenizde şu 4 özellik bulunmalıdır; HDR Tipi kısmında HDR10 + (Dinamik meta veri), Parlaklık kısmında HDR 1000 nit veya üzeri, Siyah renkler kısmında Bölgesel Karartma* ve Renk kısmında Renk Hacmi %100 olarak belirtilmelidir.
Öncelikle güneş ışığından bahsedelim. Doğrudan güneş ışığı alan bölgelerde 30.000-130.000 lüks aydınlatma seviyelerine ulaşılmaktadır. Direkt güneş ışığı almayan bölgelerde ise gündüz vakti 10.000-30.000 lüks aydınlatma seviyelerinden bahsedilebilir.
Nit fizikte birim alana düşen ışık şiddeti birimidir. Her ne kadar MKS sisteminde kullanılmıyorsa da temel birimler kandela ve metre ile tarif edilmiştir. 1 nit 1 metrekareye düşen ışık şiddeti olarak tarif edilmiştir.
Ekran. Note 9'da; 1242:1 kontrast oranı ve 370 nit (otomatik mod açıkken 466 nit'e kadar maksimum parlaklığı bulunan 6.53 inç (166 mm) 1080p (1080x2340 çözünürlük, 19.5:9 ekran oranı ve 395 ppi piksel yoğunluğu) Gorilla Glass 5'le korunan 16 milyon renkli IPS LCD ekran bulunur.
Bu bakımdan televizyon renk ayarında parlaklığı %50 olarak, yani genellikle varsayılan oranda bırakmak en idealidir. Ton ayarını ise %0'a çekmelisiniz. Kontrast %70 ila 80'in üzerine çıkmamalı. Keskinliğin ise %10 ila 15 bandında olması da iyi bir oran kabul edilir.
Ekrandaki siyah ile beyaz renk arasında yer alan kontrast aralığı genişledikçe bu iki renk arasında yer alan ton seviyesi de artar. Yüksek kontrast oranına sahip ekrandaki görüntü, daha geniş bir renk aralığı sunduğundan görüntü de daha detaylı, renkli ve canlı görünür.
Kontrast oranı ne kadar fazlaysa görüntü o kadar derin, doygun ve doğal olur. Kontrast oranı yüksek ekranlarda siyahlar daha doğaldır. ASUS VS229DA monitör sahip olduğu 3000:1 kontrast oranı ile normal monitörlerden 5 kata kadar daha yüksek kontrast oranına sahiptir. Bu sayede size çok daha kaliteli görüntü sunabilir.
Titreşimsiz bir monitör – sabit bir ışık akışı sağlayan bir ekran – seçmek, gözlerinizi korumak için yapabileceğiniz en sağlıklı seçimlerden biridir.
Kontrast; zıt renkler arasındaki farkı ayarlar. %50 idealdir ama göz zevkinize göre ve ekranınızın kalitesine göre artırmak veya azaltmak görüntüyü iyileştirebilir.
Manuel olarak maksimum Parlaklık seviyesi çubuğunda bile, HBM (Yüksek Parlaklık Modu) ile Ekstra Parlaklık modundan daha fazla parlaklık deneyimi sağlar.
Parlaklık, metrekareye düşen kandela (ışık şiddeti birimi) olarak ölçülür, cd/m2 olarak gösterilir. Monitörünüzdeki görüntünün maksimum parlaklığını söyler. Monitörler genelde 250-350 cd/m2 sunar. Eğer HDR bir monitörünüz varsa genelde 400 cd/m2 oranına sahipsiniz. Ekran parlaklığı seviyesi kişiden kişiye değişir.
Az değil, gayet yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri