Perşembe (Türkçe): Penç-şanbe (Farsça) nın kısa okunuşudur. El-Hamis (Arapça): Cumartesi'den sonra gelen beşinci gün. 5= Penç ( farsça ) = Hamse ( arapça ) . pençe de bir elde beş parmak olduğundan pençe'dir.
şenbe farsça'da gün demektir bu arada. sanıldığının aksine günümüz farsçasına müslüman araplardan değil, hristiyan perslerden miras kalmıştır.
Akleşi (rahimehullah) der ki: Allah'ın "el-Ahad" ile vasfedilmesine gelince: Ahad ile Vahid arasındaki fark, Ahad, takisem kabil olmayan demektir. Vahid ise zatının sıfatıdır. Ortağı veya benzeri bulunmayan nefyeder.
دوشنبه (düşenbe) : pazartesi.
Perşembe, Farsça-Süryanice beşinci gün anlamındaki Farsça: پنجشنبه penc-şenbe kelimesinden gelir, "Çarşamba" kelimesine kafiyeli olarak "Perşembe" olarak söylenir.
İlgili 33 soru bulundu
Farsça günaydın için "sabah bi'hayr" (hayırlı sabahlar) denir ve bu ifade صبح بخیر şeklinde yazılır.
Kelime, Farsça "dördüncü gün" anlamına gelen Farsça: چهارشنبه çahâr şenbe'den gelir.
Pazar gününün eski isimlerinden biri ise yevm-i ahaddır. Yevm-i ahad, ilk gün anlamına gelir.
Farsça hafte هفته “yedili şey, yedi günlük süre” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça ve Orta Farsça haft هفت “yedi” sözcüğünden +a ekiyle türetilmiştir.
Lun, Mar, Mie, Jue, Vie, Sab, Dom ispanyolca günlerin kısaltması... Diferansiyeli kırarsın! Lun, Mar, Mie, Jue, Vie, Sab, Dom ispanyolca günlerin kısaltması...
El-Vâhid Anlamı
Tek olan. Yaptıklarında, söylediklerinde ve verdiği hükümlerde ortağı kesinlikle bulunmayan. İsimlerinde benzeri ve ortağı olmayan. Bir tek olan.
Eski Türkçe kün sözcüğünden evrilmiştir.
Osmanlı Türkçesi كون, o da Eski Türkçe kün (kün).
Farsça günlerin sonundaki “şenbe” ifadesi “gün” anlamına gelir. “Şenbe” kelimesinden önceki ifadeler ise rakamdır.
Bu kelime ilk kez 14. yüzyılda, Aydınoğulları Beyliğinde kullanılmıştır. Bu tarihten itibaren önce Anadolu'da sonra İslam coğrafyasında yaygınlaşan Ahad ismi, İslami kaynakların bazılarında "Ehad" şeklinde geçer. İki kelime aynı anlama gelse de sadece Ahad, isim olarak kullanılır.
“Bir, yegâne, bir tek” anlamına gelen ahadın, vahd (الوحد) veya vahde (الوحدة) kökünden türetilen vahad kelimesindeki vav harfinin hemzeye çevrilmesiyle ortaya çıkmış bir isim olduğu kabul edilir. Aynı kökten türemiş olan vâhid de aynı veya yakın anlamda olmak üzere Allah'ın isimleri arasında yer alır.
İmâm Şâfiî âhâd haberi “Peygamber'e (s.a.v.) veya ondan başka bir kişiye nispet edilmek üzere tek bir kişinin tek bir kişiden rivâyet ettiği haber” şeklinde tanımlamaktadır.18 Mezkûr tanıma göre âhâd haber, tüm tabakalarda tek bir râvinin rivâyet ettiği haber şeklinde anlaşılsa da aslında Şâfiî'nin burada haberin ...
Telaffuzu "Dooset Daram"
Merhaba Arapça kökenli bir kelimedir. Sözcük anlamı üzerinden merhaba kelimesi 'selam' anlamına gelir. Birine hoş geldiniz ya da kendinizi burada rahat ediniz gibi belirli bir mekan içinde dile getirilmektedir.
Nasılsın? حال شما چطور است؟
Hafta; yedi gün demektir ve Farsça heft (yedi) kelimesinden türemiştir. Haftanın dördüncü günü Çarşamba (çahar “dört”) ve beşinci günü Perşembe (benç “beş”) sözcükleri de Farsçadan geliyor. Şenbe ise, cumartesi demektir. Perşembe, beşinci şenbe “cumartesi”dir.
aşr-ı ahir / aşr-ı âhir / عَشْرِاٰخِرْ Son on gün; Mübarek Ramazan ayının son on günü.
üsbu' / üsbû' / اسبوع Hafta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri