Görselde, eksen eğikliğinin yörüngenin her noktasında aynı tarafa doğru dönük olduğuna dikkat ediniz. Dolayısıyla Dünya Güneş'ten en uzaktayken, yani 152 milyon kilometre mesafedeyken, kuzey yarımküre Güneş'e doğru 23.5 derece eğiktir; tabii güney yarımküre de Güneş'ten 23.5 derecelik açıyla uzaktadır, ters taraftadır.
Dünya'nın eksen eğikliği, 41.000 yıllık bir döngüde 22,1° ila 24,5° derece arasında değişir. Şu anda yaklaşık 23° 26′ 11,3″dir (veya 23,43648°) ve giderek azalmaktadır.
Eksen eğikliğinin yüksek enlemlerdeki etkisi düşük enlem- lere kıyasla daha fazladır. Eğiklik 45 derece olsaydı 66°33' olan kutup daireleri Ekvator'a yaklaşık 21,5 derece daha yaklaşırdı. Güneş ışınlarının dik geleceği aralık da geniş- leyeceği için tropikal kuşak da genişler ve orta kuşak or- tadan kalkardı.
Eksen çizgisi Kuzey ve Güney kutup uçlarına birer nokta koymak suretiyle ve iki noktayı eğik bir çizgi ile birleştirdiğimiz çizgidir. Dünyanın üzerinde 23 derecelik bir eğim bulunmaktadır. Bu eğiklik 23 derece açı yapacak şekilde sağ tarafa doğru eğiktir. Dünyamız işte bu Eksenin etrafında eğik bir şeklide dönmektedir.
Dünyanın düzleminin eliptik düzleme tam dik olmaması sebebi ile bu iki düzlem birbiri ile çakışmamaktadır. Dünya ekseninin eğik olması güneş etrafındaki hareketlerini oluşturmaktadır. Dünyanın güneş etrafında dönüşünün sonucunda oluşan durumlar eksen eğikliği nedeni ile ortaya çıkmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Bir gezegende mevsimlerin oluşmasına neden olan iki etken vardır: gezegenin eksen eğikliği ve Güneş etrafındaki yörüngesinin şekli. Eksen eğikliği, bir gezegenin dönme ekseniyle yörünge ekseni arasındaki açıdır. Dünya'da mevsimlerin oluşmasında eksen eğikliği -yaklaşık 23 derece- daha büyük rol oynar.
Dünya'nın dönme ekseninin eğik olmasının etkileri
✓ Yıl boyunca sıcaklık değişimleri olur. ✓ Gece ve gündüz süreleri yıl boyunca değişir. ✓ Güneş ışınlarının Dünya üzerine geliş açıları değişir.
Her üçü de Dünya'nın hangi kısımlarının az ya da çok güneş ışığı alacağını etkiler ve bu da kısmen Dünya'nın iklimini koşullandırır. Jeologlar, “Bu karmaşık bir konu” diye belirtiyolar. Çünkü iklim durağan bir şey değil, sürekli değişiyor. Ancak, Dünya'nın eğikliği olmasaydı mevsimlerimiz olmazdı.
Eksen eğikliği 35 derece olsaydı neler meydana gelirdi ? Tropikal kuşak ve kutup kuşağı genişler orta kuşak daralırdı. Orta kuşak eskisine göre daha sıcak olurken tropikal kuşak daha ılık olurdu. Ülkemiz orta kuşakta yer aldığı için yazlar daha sıcak kışlar daha soğuk geçerdi.
en basit anlatımıyla dünya'nın 23 derece 27 dakika sağa doğru eğik olmasıdır. dünya ekseni ile ekvator arasındaki açıdır aynı zamanda bu oran. ha bu durumda dünya eğik oldugundan dolayı güneş ışınlarını sürekli aynı açılarla almaz ..
Eksen Eğikliği 20° Olsaydı
Yurdumuzda yazlar daha serin, kışlar daha ılık olurdu. Kutup noktalarının sıcaklığı azalırdı. NOT: Eksen eğikliği kaç derece ise Kutup noktalarına güneş ışınları en fazla o açıyla düşer. Aydınlanma çizgisi daha az yer değiştireceğinden gece ile gündüz arasındaki fark azalırdı.
Dünya ekseni yaklaşık olarak her 26 bin yılda tam bir dairelik devinim (presesyon) ger- çekleştirir. Aynı zamanda eliptik yörünge daha düşük hızda döner.
Dünya'nın Yıllık Hareketi ve Eksen Eğikliğinin Sonuçları
Güneş ışınlarının bir noktaya düşme açısı yıl içinde değişir. Sıcaklık değerleri yıl içinde değişir. Cisimlerin gölge boyları yıl içinde değişir. Aydınlanma çemberi yıl içinde kutup daireleri ile kutup noktaları arasında yer değiştirir.
Dünya'nın yörünge üzerindeki konumu nedeniyle eksen eğikliğinin etkisi ortadan kalkar. Güney Kutup Noktası'nda 6 aylık gündüzün, Kuzey Kutup Noktası'nda 6 aylık gecenin başlangıcıdır. Güneş ışınları Güney Yarım Küre'de öğle vakti Oğlak Dönencesi'ne dik gelmektedir.
Dünya'nın etrafında döndüğü eksenin sabit ve durağan olmadığı, Kuzey ve Güney kutuplarından geçen bu hayali çizginin dönerken sürüklendiği ve sallandığı biliniyor. Kuzey Kutbu her yıl 10 metre genişliğinde bir daire çizerken, dönüş eksenindeki bu hareketlere kutup kayması deniyor.
Eksen Eğikliği Olmasaydı
Yıl içerisinde Güneş ışınlarının geliş açısı değişmediği için yıllık sıcaklık farkları oluşmaz. Gece ve gündüz süreleri eşit olur. Bir merkezde yıl içerisinde belli saatte bir cismin gölge boyu sürekli aynı kalırdı.
Gece gündüz süreleri, güneşlenme süreleri, mevsimsel değişiklikler, ısı değişimleri ve tüm bunlara bağlı olarak oluşan iklim kuşaklarının hepsi eksen eğikliğinin sonuçlarıdır.
WASHINGTON - Dünyanın dönüş ekseni, gezegenimiz kendi etrafında dönerken kuzey ve güney kutupları birleştiren hayali bir çizgi. Yerkürenin kendi etrafında döndüğü eksen durağan bir yapıda değil. Hatta 2000'lerden itibaren Kuzey Kutbu'ndan uzaklaşıp Kanada'ya doğru kaymaya başladı; sonra da keskin bir dönüşle doğuya.
✓ Güneş ışınlarının geliş açısı yıl içinde değişir. ✓ Yıllık sıcaklık farkları oluşur. ✓ Mevsimler arasında basınç farkları oluşur. ✓ Yıl içinde gece ve gündüz süresi değişir.
Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki hareketine bağlı olarak sıcaklık, gün boyunca değişmekte, günlük sıcaklık farkları ortaya çıkmaktadır.
Bu durumda gölge uzayıp kısalmaz, ekvatordaki güneşin doğuş yada batış anındaki gibi sürekli maksimum boyda kalır. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir:İlkbahar,21 Mart-21 Haziran; yaz,22 Haziran-22 Eylül; güz, 23 Eylül-21 Aralık;kış,22 Aralık-20 Mart.
Dünyanın küresel bir şekle sahip olmasından dolayı dünyanın her yerinde herkes aynı anda gece ve gündüz yaşamamaktadır. Dünya kendi etrafında döndüğünden güneşin önüne gelen kısım gündüzü yaşarken, güneşin arkasında kalan yerlerde gece olmaktadır.
Dünya'nın her yerinde gece ve gündüz süresi eşittir. Aydınlanma çemberi Kutup Daireleri'nden teğet geçer. Hangi Tarihlerde Gerçekleşir? Bu tarih Kuzey Kutup Noktası'nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası'nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.
Ekinoks (gün tün eşitliği, gece gündüz eşitliği veya ılım), Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez tekrarlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri