Bu açıklamalar, süresinde verilmiş olan beyannamelere ek niteliğinde verilen düzeltme beyannameleri için de geçerlidir. Yani kendiliğinden verilen bu düzeltme beyannameleri için de % 50 vergi ziyaı cezası uygulanır.
Kanuni süresinde verilen düzeltme beyannamesi için herhangi bir cezai işlem uygulanmaz. Ancak kanuni süresinden sonra düzeltme beyannamesi vermek, cezai müeyyideye tabidir ve usulsüzlük cezası almanıza sebep olur.
Yasal süre dışında verilen ve matrah artırıcı düzeltme beyannameleri için ceza uygulanmaz. Fakat süresi geçmiş vergiler için, ödemenin geciktiği her ayın kesri, 6183 sayılı kanunun 51. maddesine göre gecikme zammıyla birlikte haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içerisinde ödenmelidir.
Elektronik beyanname ve bildirimlerin verilmemesi durumunda birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında uygulanacak ceza 7.500 TL.
Fatura ve benzeri evrak verilmemesi ve alınmaması ile diğer şekil ve usul hükümlerine uyulmaması durumunda uygulanacak cezalar.
İlgili 32 soru bulundu
* 2023 yılı itibariyle Ba- Bs formlarının belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 213 sayılı VUK'nun Mükerrer 355'inci maddesine göre 7.500.-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Düzeltme beyannameleri ilk verilen beyanı da kapsayacak şekilde verilmesi gerekir. Ayrıca dilekçe ile GİB e bildirilmesi uygun olur. Düzeltme beyannamelerinin kanuni süresinden sonra verildiği durumlarda “KSS” ile “7440” seçenekleri birlikte seçilmelidir.
Ancak bu mükellefe söz konusu beyannamenin süresinde verilmemesinden dolayı, ikinci 30 günlük süreden sonra VUK'nın mükerrer 355 inci maddesi uyarınca 3.400 TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
“Elektronik ortamda bildirim veya form verilmesi mecburiyetine uyulmaması hâlinde kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası, bildirim veya formların belirlenen sürelerin sonundan başlayarak elektronik ortamda 3 gün içinde verilmesi halinde 1/10 oranında uygulanır.
Düzeltme beyannamesini vermek için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) resmi sitesindeki Düzeltme Beyannamesi Verme Dilekçesini doldurup GİB'e iletmeniz gerekir. Dilekçedeki tüm bilgileri doğru ve eksiksiz şekilde doldurmanız gerekir.
Mükellefler de vergi işlemlerindeki hataların giderilmesini ve ilgili hatanın düzeltilmesini, vergi idaresinden düzeltme zamanaşımı içerisinde talep edebilmektedir. Zamanaşımı süresi vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği yılı izleyen takvim yılının başından itibaren beş yıldır.
Vergi hatalarında düzeltme zamanaşımı, vergiyi doğuran olayındoğduğu takvim yılını izleyen yılın başından başlamak üzere 5 yıldır. Bu sürehak düşürücüdür.
a) Beyan sahibine eşyanın muayene edileceğinin bildirilmesinden, b) Söz konusu bilgilerin yanlış olduğunun tespit edilmesinden, c) 73 üncü madde hükümleri saklı kalmak üzere, eşyanın teslim edilmesinden, sonra beyannamede düzeltme yapılmasına izin verilmez.” hükmünü amirdir.
Mükellefler nezdinde herhangi bir vergi incelemesine başlanıldıktan veya takdir komisyonuna sevk işlemi yapıldıktan sonra pişmanlık talepli olarak düzeltme beyannamesi verilemez.
Gönderilen düzeltme beyannamesi süresinden sonra ise "DZT" seçeneği yanısıra Kanunu Süresinden Sonra (KSS) veya Pişmanlık Talepli (PIS) seçeneklerinden birisi seçilerek "ÖZEL ONAY" butonuna tıklanarak işlem tamamlanacak süresinden sonra olması nedeniyle ihbarname aşamasına geçilecektir.
Şüpheli alacak tutarı 8.900 TL. Sermaye şirketleri için I inci derece usulsüzlük cezası 700 TL. Sermaye şirketleri için II inci derece usulsüzlük cezası 370 TL.
Elektronik ortamda beyanname verilmesi mecburiyetine uyulmaması halinde kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası, beyannamenin kanuni süresinin sonundan başlayarak elektronik ortamda 30 gün içinde verilmesi halinde 1/10 oranında, bu sürenin dolmasını takip eden 30 gün içinde verilmesi halinde ise 1/5 oranında uygulanır ...
Kanuni süresinden sonra verilen matrah artırıcı etkisi olmayan düzeltme beyannamesi önceki beyannamede beyan edilen bilgileri de kapsayacak şekilde düzenlenir. Beyannamede ödeme çıkmaz ise pişmanlık talep edilemez, ''Özel Onay'' ile birlikte KSS ve DZT seçenekleri beraber seçilerek beyanname verilir.
Pişmanlıkla beyanname verilmesi, vergi ziyaının doğmuş olması halinde mümkün. Dolayısıyla verilecek veya düzeltilecek beyannamede ödenecek verginin bulunmaması halinde, pişmanlık hükümlerinden yararlanılamıyor.
Buna göre, kanuni süresinde düzeltme amacıyla verilen vergi beyannamelerinden damga vergisi alınmayacaktır.
Bakanlık tarafından gümrük mevzuatında belirlenen istisnai haller dışında, eşyanın tesliminden sonra beyannamelerin iptal edilmesi mümkün değildir.
Özel usulsüzlük cezalarında zamanaşımı, usulsüzlüğün yapıldığı yılı takip eden yıl başından itibaren 5 yıldır. Usulsüzlük cezalarında ise tarh zamanaşımı, usulsüzlüğün yapıldığı yılı takip eden yıl başından itibaren 2 yıldır.
213 sayılı Kanunda düzenlenen idarî nitelikteki vergi cezalarından biri olan usulsüzlük cezası, aynı kanunun 351 inci maddesinde vergi kanunlarının şekil ve usule ilişkin hükümlerine riayet edilmemesi şeklinde tanımlanmıştır.
7338 sayılı Kanunla VUK'da yer alan uzlaşma hükümlerine eklenen hükümle, 6.800 TL'yi aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları da tıpkı vergi ziyaı cezasında olduğu gibi uzlaşma kapsamına alınmış ve yapılan değişiklik 26.10.2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri