Orta Kulak İltihabı Kaç Günde Geçer? Ortalama 10 gün kadar sürmektedir.
Çoğu orta kulak iltihabı birkaç gün ile bir hafta içinde kendiliğinden düzelir. Çocukların yaklaşık %80 ila %90'ı üç gün içinde iyileşir ve tam iyileşme genellikle yedi gün sürer. Bu süreçte ağrıyı hafifletmek için ağrı kesiciler, iltihabı durdurmak için antibiyotikler kullanılabilir.
Şiddetli orta kulak iltihabının tedavisi bir uzman tarafından kulağın iç kısmındaki iltihabın temizlenmesi ile yapılır. Bunun yanında, burun ve östaki borusunun açılması için hastaya çeşitli ilaçlar verilir. Bu ilaçların başında spreyler ve antibiyotikler gelir.
Antibiyotikler: Antibiyotik tüketiminin en sık olduğu hastalık orta kulak enfeksiyonlarıdır. Ancak son araştırmalara göre orta kulak enfeksiyonlarının çoğunluğu iki hafta içerisinde antibiyotiksiz kendiliğinden iyileşmektedirler.
Dış kulak yolu iltihabı kişinin durumuna bağlı olarak kulak damlaları ve ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Ağrı çok fazlaysa ağrı kesici önerilebilir. Tedavi süresi boyunca kulağı sudan korumak gerekir. Tedavi başlandıktan sonra genellikle 3 gün içinde şikayetlerde azalma,10 gün içinde de tamamen iyileşme görülür.
İlgili 28 soru bulundu
Belirtilerin bir günden fazla sürmesi, 6 aydan küçük bir çocukta orta kulak iltihabı belirtisi görülmesi, şiddetli kulak ağrısı, bebek veya çocuğun üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra huzursuz olması, kulaktan sıvı veya irin akması durumunda zaman kaybetmeden kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
Orta kulak iltihabının veya orta kulaktaki sıvının sürekli tekrarlaması, daha belirgin işitme kaybına neden olabilir. Eğer enfeksiyondan dolayı kulak zarında veya diğer orta kulak yapılarında bir miktar kalıcı hasar oluşursa kalıcı işitme kaybı meydana gelebilir.
Ameliyatta kulak zarlarına küçük bir delik açılır. Buralardan küçük birer tüp geçirilir. Bunlara ventilasyon tüpü adı verilir. Kulak zarından geçirilen bu tüp orta kulaktaki sıvıyı tamamen boşaltır ve kulağın havalanmasını sağlar.
Antibiyotikler ateş düşürmez. Her antibiyotik her hastalıkta kullanılmaz. Antibiyotiklerin etkisi en erken 72 saatte ortaya çıkabilir, hatta kemik enfeksiyonları gibi uzun süre antibiyotik tedavisi gerektiren hastalıklarda bu süre aylar olarak ifade edilir. Antibiyotikler virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez.
Enfeksiyonun tedavisinde en doğru antibiyotik, spesifik olarak hastaya göre değişse de, ülkemizde kulak enfeksiyonu tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler amoksisilin-klavulanik asit ve sefalosporinlerdir.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Genellikle 1-2 hafta içinde tamamen iyileşir. Bazı durumlarda ağrılı durum geçer, ancak orta kulakta sıvı iltihap birikimi devam edebilir. Sık tekrarlayan orta kulak iltihaplanması (senede 5-6 kez veya daha sık) olan çocuklarda, her atak sonrası kulak normale dönüyor da olsa kulak tüpü takılması önerilir.
Yüksek ateş bazen 3 gün sürer ve ilk günün ardında burun akıntısı koyu bir hale gelir. 3 günden fazla devam eden ateş ise orta kulak iltihabının habercisi olabilir.
Enfeksiyon geçtikten sonra timpanik kavite içinde sıvı (efüzyon) ve mukus birikir. Bu birikinti hastaya orta kulağının dolu olduğunu hissettirecektir.
Kulak tıkanıklığı genel olarak ciddi bir probleme yol açmaz ve kulak damlası ya da sadece beklemek gibi basit yöntemlerle çözülebilir. Ancak beş ila yedi günden fazla süren kulak tıkanıklığı için bir doktora başvurmanız gerekebilir.
Kulak zarında meydana gelen delinmeler çoğunlukla birkaç haftada kendiliğinden iyileşir. Bazen de kulak zarı eski durumuna 3-4 ayda gelir. Delik 6 hafta içinde kendi kendine kapanmazsa cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir. Kulak zarında oluşan delinme genellikle ilaçla tedavi edilmeye çalışılır.
*Antibiyotiğin verilme saatine dikkat edilmelidir. Doktor tarafından önerilen kullanma saatleri aksatılmamalıdır. İlacın belirlenen saatten en çok 1 saat önce veya 1 saat sonra verilmesi tedaviyi çok etkilemez.
Dr. Helen Stokes-Lampard, antibiyotiklerin kullanım miktarının kişiye göre belirlendiğini söyleyerek, "Çoğu durumda kullanım süresi son derece kısa. Örneğin; idrar yolları iltihaplarında 3 gün tedavi için yeterli oluyor" diyor.
Antibiyotiği geç alma durumunda, ilacın etkisi azalır ve. bakteriler çoğalmaya başlar. Bu şekilde antibiyotik. direnci gelişebilir.
Koyu salgı nedeniyle siliyaların orta kulağı östaki aracılığı ile temizleme özelliğinin azalması ve sonucunda östakide tıkanıklık ve gerisindeki orta kulak havalı boşluğunun basıncının artması ve kulak zarının orta kulağa doğru çökmesine neden olur.
Kulakta sıvı birikiminden şüphelenilen hastada orta kulak basınç testi ve işitme testi tanıyı doğrular. Tedavide ne yapılır? Kulakta sıvı birikiminin tedavisi öncelikle ilaç tedavisidir. Söz konusu sıvının iltihabi bir sıvı olduğu ortaya koyulduğu için üzerinde uzlaşma olan tedavi antibiyotik tedavisidir.
Kulak akıntısı sağlıklı bir kulakta yoktur. Kulak akıntısı ile kulak kiri akıntısı karıştırılmamalıdır(kulak kiri sarı renkli hafif yapışkandır). Akıntı varsa hastalığa işaret eder akıntı ya kulak yoluna bağlı hastalıklarda (mantar, ekzema, iltihap) ya da kulak zarı delik olup orta kulak iltihabına bağlı olur.
Orta kulak iltihabı tanısı, kulak-burun-boğaz muayenesinde kızarık görünümde kanlanması artmış kulak zarının ya da sağlam kulak zarında bombeliğe neden olan orta kulak sıvısının görülmesiyle konulur.
Bazen kulakta dolgunluk, zarda çökme, kemik mekanizmasında bozulma görülebiliyor. Bu nedenle hekim kontrolü gerekiyor. Tedavi edilmeyen kronik hale gelen orta kulak iltihabı kalıcı sağırlığa neden olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri