Eksen eğikliği, Yerküre üzerinde mevsimlerin oluşumundan sorumludur. On bin yıllık zaman ölçeklerinde, Yerküre'nin eksen eğikliği arttığında, mevsimlik enerji dengesi bozulduğu ve sıcaklık zıtlıkları kuvvetlendiği için, her iki yarımkürede de kışlar daha soğuk ve yazlar daha sıcak olur.
Mevsimlerin oluşma nedeni Dünya'nın yörüngesindeki hareketi sırasında Güneş'e doğru olan yöneliminin değişmesidir. Dünya'nın eksen eğikliği yaklaşık 23 derecedir ve Dünya'da mevsimlerin oluşmasında eksen eğikliğinin belirgin bir etkisi vardır.
Dünya'nın ekseni, Güneş etrafında yörüngesi boyunca eğiktir. Dünya'nın ekseni, Güneş etrafında yörüngesi boyunca eğiktir. Bu eğiklik, Dünya'nın farklı bölgelerinde mevsimlerin ve iklimlerin oluşmasına neden olur. Eksenin eğikliği, güneş ışınlarının dünya üzerinde nasıl düştüğünü etkiler.
Dünya'nın dönme ekseninin eğik olmasının etkileri
küresinde farklı mevsimler yaşanır. ✓ Yıl boyunca sıcaklık değişimleri olur. ✓ Gece ve gündüz süreleri yıl boyunca değişir.
- Güney yarım kürede ve kuzey yarım kürede aynı anda farklı mevsimler yaşanır. - Aydınlanma sürelerinde sürekli değişimler yaşanır. - Gece gündüz süreleri belirli tarihlerde uzar veya kısalır. - Basınç farkları ile birlikte mevsimlik sıcaklık farkları oluşur.
İlgili 23 soru bulundu
Eksen eğikliği, Yerküre üzerinde mevsimlerin oluşumundan sorumludur. On bin yıllık zaman ölçeklerinde, Yerküre'nin eksen eğikliği arttığında, mevsimlik enerji dengesi bozulduğu ve sıcaklık zıtlıkları kuvvetlendiği için, her iki yarımkürede de kışlar daha soğuk ve yazlar daha sıcak olur.
Eksen eğikliğinin yüksek enlemlerdeki etkisi düşük enlem- lere kıyasla daha fazladır. Eğiklik 45 derece olsaydı 66°33' olan kutup daireleri Ekvator'a yaklaşık 21,5 derece daha yaklaşırdı. Güneş ışınlarının dik geleceği aralık da geniş- leyeceği için tropikal kuşak da genişler ve orta kuşak or- tadan kalkardı.
Dünya'nın Güneş etrafındaki yolculuğu ile gerçekleşen yörünge düzlemi ve Dünya'nın dönme ekseninin yaptığı açı neticesinde mevsimler yaşanır. Dünya, Güneş etrafında dönerken Kuzey ve Güney Yarım Küre'de mevsim farklılıkları meydana gelir. Mevsimlerin oluşmasındaki temel nedenlerinden biri de eksen eğikliğidir.
EKSEN EĞİKLİĞİ SONUÇLARI
(Dünya`nın farklı yarıkürelerinde farklı mevsimlere neden olur) • Gece-gündüz süreleri uzayıp kısalır • Mevsimler oluşur.
Not: Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığının değişmesi mevsimlerin oluşumu üzerinde etkili değildir. Temmuzdur, fakat kuzey yarım kürede yaz mevsimi yaşanır. Dünya'nın Güneş'e en yakın ve en uzak olduğu iki konum arasında yaklaşık 5 milyon km fark vardır. ile yörünge düzlemi arasında 23° 27' (Yaklaşık 23.5°) lik açı vardır.
Mevsim, sezon ya da sürem, Dünya'nın eksen eğikliğinin etkisiyle beraber, Güneş çevresindeki yıllık hareketi sonucu Dünya üzerinde yaşanan birbirinden farklı, ortalama hava durumu koşullarında verilen isimdir. Eylüle kadar kuzey yarım küre, güneye göre Güneş'e daha dönüktür ve daha çok Güneş tarafından ısıtılır.
Gece gündüz süreleri, güneşlenme süreleri, mevsimsel değişiklikler, ısı değişimleri ve tüm bunlara bağlı olarak oluşan iklim kuşaklarının hepsi eksen eğikliğinin sonuçlarıdır.
Dünya'nın Yıllık Hareketi ve Eksen Eğikliğinin Sonuçları
Güneş ışınlarının bir noktaya düşme açısı yıl içinde değişir. Sıcaklık değerleri yıl içinde değişir. Cisimlerin gölge boyları yıl içinde değişir. Aydınlanma çemberi yıl içinde kutup daireleri ile kutup noktaları arasında yer değiştirir.
Mevsimlerin oluşmasının nedeni dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi değildir. Dünyanın eksen eğikliği (41.000 yıllık bir döngüde 22.1° ila 24.5° derece arasında değişir. Şu an 23 ° 26′ 13.5′′ (veya 23.4371°) ve azalıyor) nedeniyle, güneş ışığının geliş açısının değişmesidir.
Çarpışmanın ürünü olan Ay, çekimiyle eksen eğikliğini belirli bir dengede tutuyor.
Dünya'nın yörünge üzerindeki konumu nedeniyle eksen eğikliğinin etkisi ortadan kalkar.
Kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır. Güneye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır.
Dünya kendi ekseni etrafında dönmesi ile beraber aynı zamanda güneş sistemi etrafında dönmeye devam eder. Bu doğrultuda dünya kendi ekseni etrafında dönüşünü 24 saatte tamamlar. Böylece gece ve gündüz oluşumu meydana gelmektedir.
21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer. 21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır.
Görselde, eksen eğikliğinin yörüngenin her noktasında aynı tarafa doğru dönük olduğuna dikkat ediniz. Dolayısıyla Dünya Güneş'ten en uzaktayken, yani 152 milyon kilometre mesafedeyken, kuzey yarımküre Güneş'e doğru 23.5 derece eğiktir; tabii güney yarımküre de Güneş'ten 23.5 derecelik açıyla uzaktadır, ters taraftadır.
4 Mevsim Az Sayıda Ülkede Yaşanır
Kuzey yarım küredeki ülkelerin eylül, ekim ve kasım aylarında yaşadıkları mevsim sonbaharken aynı aylar güney yarım kürede yaşayanlar için ilkbahar mevsimine karşılık gelir. Onların sonbaharı da biz kuzey yarım kürelilerin ilkbahar aylarına denk gelir.
Mevsimler, ekiliptik adı verilen Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinin düzlemiyle Dünya'nın dönme ekseninin yaptığı açı sonucunda meydana gelir. Bu nedenle Dünya'nın Güneş etrafında dönerken Kuzey ve Güney Yarım Kürelerin yönelmesinde farklılıklar ortaya çıkar.
Tam 900 olsaydı neler değişirdi? Mevsimler olmazdı, gece gündüz süresi tam 12 saat eşit olurdu. Doğal olarak; iklimler ve ekoloji daha farklı olurdu. Ekvator çevresi ve ekinokslar arası sürekli aşırı sıcak olurdu, kutuplara doğru sürekli aşırı soğurdu, yani iklimler olması gerekenden çok daha sert olurdu.
Tropikal kuşak ve kutup kuşağı genişler orta kuşak daralırdı. Orta kuşak eskisine göre daha sıcak olurken tropikal kuşak daha ılık olurdu. Ülkemiz orta kuşakta yer aldığı için yazlar daha sıcak kışlar daha soğuk geçerdi.
Eksen Eğikliği Olmasaydı
Yıl içerisinde Güneş ışınlarının geliş açısı değişmediği için yıllık sıcaklık farkları oluşmaz. Gece ve gündüz süreleri eşit olur. Bir merkezde yıl içerisinde belli saatte bir cismin gölge boyu sürekli aynı kalırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri