Ekşi, pekmeze göre biraz daha katı kıvamlıdır. Ekşiden isterseniz evde alternatif bir soğuk çay veya sağlıklı, rayihalı bir meyve suyu yapabilirsiniz. Bunu pekmezden yapınca daha yalın bir tat olurken, ekşide meyvenin karakteri daha fazla belli olur.
Ekşi olan bu şıra 50-60 derecede 10-15 dakika kaynatılıp içine pekmez toprağı eklenir. Beyaz renkli olan bu toprak üzümler daha ezilmeden işleme dahil edilmelidir. Bu işleme kestirme adı verilir.
Pekmez yapımı için kullanılan üzüm, keçiboynuzu ya da dut gibi çeşitli meyveler kaynatıldıktan sonra elde edilen şıra, pH'ı 3 ila 4 arasında olduğu için damakta oldukça ekşi bir tat bırakıyor. Aynı zamanda içinde meyve parçacıkları bulunduğundan bulanık bir görüntüye sahip oluyor.
Tadında ekşime olan pekmez bozulmuş demektir ve yapısında kimyasal değişikliklerin başladığını gösterir. Pekmez cam kavanozlarda serin ve güneş almayan yerlerde ve rutubetsiz ortamlarda saklanırsa bozulmadan 6-12 ay boyunca saklanabilir. Bu süre içerisinde besin değerlerinde herhangi bir değişme beklenmez.
sallayın. Yeterli miktarda ısınmışsa pekmezin şekerlenmesi çözülmüş olacaktır. Çözülmemişse bir miktar daha ısıtmayı deneyebilirsiniz. Bu yöntemden sonra pekmezi tekrar buzdolabına koymamayı unutmayın.
İlgili 45 soru bulundu
Kapağı açıldıktan sonra reçellerin kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir. Reçelde köpüklenme fark ettiğimizde ise asla tüketilmemesi gerekir, çünkü köpüklenme reçelin bozulduğu anlamına gelir.
Pekmez cam kavanozlarda ya da hava almayan kaplarda 6-12 ay kadar buzdolabında saklanabilir. Yoğun kıvamı nedeniyle çabuk bozulma özelliği göstermeyen pekmez oda sıcaklığında 6 ay kadar bozulmadan durabilmektedir.
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
Şıradaki ekşiliği gidermek için durultma işlemi uygulanmaktadır. Bu işlem genelde içeriğinde %50-90 oranında kalsiyum karbonat (CaCO3) bulunan pekmez toprağı kullanılarak yapılmaktadır. Şıraya pekmez toprağının katılmasının nedeni şırayı durultmak, süzmeyi kolaylaştırmak ve şıranın ekşiliğini gidermektir.
-Sirke ananız yoksa, doğal bal ve doğal pekmez kullanabilirsiniz.
Eğer kokusu ve tadı ekşiyse pekmez tam anlamıyla bozulmuş demektir. Bu pekmezi kesinle tüketmeden hemen imha etmeniz gerekir. Pekmez kavanozundan bir kaşık pekmez alıp kendi kendine akışına bakarak da bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Eğer kolaylıkla akmıyorsa da bozuk olduğu anlaşılabilir.
Kaynamaya çıkan üzüm yarım saat kadar kaynatılır ve süzgeçten geçirilir. Ardından tekrar ocağın altı yakılır ve kaynamaya başlayan üzümün altı kısılıp yavaş yavaş ve dikkatli bir şekilde karbonat eklenir. Karbonatı ekledikçe pekmez köpürüp yeşil bir renk alacaktır.
Şekerlenmiş reçel düzelmek için, reçelin içine birkaç damla su ekleyebilirsiniz. Bu, şekerlenmenin etkisini azaltacak ve reçelin daha yumuşak hale gelmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca, reçeli hafifçe ısıtarak veya oda sıcaklığında bırakarak şekerlenmenin etkisini azaltabilirsiniz.
Püf noktası: Üzüm pekmezi içerisine şeker koyulmamalıdır. Üzüm pekmezinin faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için şekersiz bir şekilde pişirmek gerekmektedir.
Yaklaşık olarak 40 ila 60 dakika arasında bir kaynatma süreci gerekiyor. Dutlar tamamen yumuşayana dek kaynatmaya devam edin.
Kullanılan meyvenin şekerli olması ve çürük olmaması gerekir. Sirke yaparken kullanılan meyve eğer çürük ise fermantasyon işlemini engeller ve sirkenin tadını bozabilir. Sirke için kullanılan meyvelerin şeker oranı yetersiz ise ekstra bal ya da pekmez kullanılabilir.
Şıranın Kestirilmesi: Tatlı pekmez yapılacaksa seperatörden geçirilmiş şıraya asitliğini azaltmak için pekmez toprağı veya teknik kalsiyum karbonat (CaCO3) ilave edilir. Pekmez toprağı olarak, kireci fazla, rengi beyaz veya beyaza yakın bileşiminde % 50-90 oranında CaCO3 ihtiva eden topraklar kullanılmaktadır.
Demir takviyesi için kavanoz kavanoz pekmez yemeniz lazım ama pekmezin yapıldığı bitkiler ürünler potasyum içerir. Pekmezi bu kadar çok sürekli vücudunuza alırsanız, potasyum birikerek kalbiniz için zararlı bir düzeye yükselebilir. Bir iki kaşık aldığınız pekmezle demir olmaz.
Pekmez karışımındaki katı maddelerin çökmesi için eklenen pekmez toprağı, tamamen tercihe bağlı olarak pekmez yapılırken kullanılabilir. Kullanmadan da pekmez yapabilirsiniz.
Meyvelerin kaynatılmasıyla elde edilen şıranın pH'ı 3-4 arasındadır ve asidik olduğundan ekşidir. Aynı zamanda içindeki meyve parçaçıklarından dolayı bulanık bir görüntüsü vardır. Ph'ı ve bulanıklığın düzenlenmesi pekmez toprağı ile sağlanır.
Açıklama. Hayır, pekmez doğal bir gıda maddesidir, şekerlenebilir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur, aynen tüketilebilir.
Sıktığınız bütün şırayı büyük bir kapta toplayın ve içine yaklaşık 2 avuç pekmez toprağı atın. Toprağı ilk karıştırdığımızda kaymaklı bir köpük oluşur. Bu iyi karıştığının kanıtı. Sabaha kadar toprak dibe çökecek ve bulanık şıra daha parlak ve pekmeze yakın bir görünüm alacak.
Özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacını karşılayabilen dut pekmezi, kansızlığa iyi gelen, soğuk algınlığı etkilerini azaltan, enerji veren, karaciğeri güçlendiren ve kan dolaşımını dengeleyen sağlıklı bir besin kaynağıdır.
Yoğurdun içeriğinde kalsiyum, pekmezde ise demir vardır. Kalsiyum, demir emilimini azaltır; ancak pekmezin içeriğindeki demirin vücuttaki emilimi yetersizdir. Bu yüzden bebeğinizin yoğurduna pekmez ilave edebilirsiniz.
Pekmez neden köpürür sorusu, satın aldıkları pekmezin üzerinde köpüklenmeler gözlemleyen tüketicilerin merak ettiği bir sorudur. Pekmez, raf ömrü oldukça uzun olsa da bozulabilen bir gıdadır. Pekmezin üzerinde köpükler oluşmaya başlaması bozulmaya başladığını işaret eder.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri