Pestil kalp ve damar hastalığı riskini ciddi seviyede azaltır. Tam bir enerji deposudur. Güne daha zinde ve daha dinlenmiş şekilde başlamanızı sağlar, gün sonu yorgunluğunu azaltır. İçerisinde rafine şeker bulunmayan pestiller vücudun günlük tatlı ihtiyacını en sağlıklı şekilde karşılar.
Sabah saatlerinde kahvaltıdan hemen sonra tüketmeniz, verdiği enerjiden ziyadesiyle faydalanmanızı ve daha zinde bir gün geçirmenizi sağlar. Öğle saatlerinde ya da açlığınızı bastırmak için atıştırmalık olarak da tüketebilirsiniz. Akşamları kahve ya da çayla birlikte de tüketebileceğiniz bir gıdadır.
Pestiller: dut, kayısı, üzüm, incir ve erik gibi birçok meyveden elde edilebilmektedir. Pestil ne demek sorusuna cevap vermek gerekirse, meyvelerin ezme ve kaynatma gibi aşamalardan geçirilen özleriyle yapılan geleneksel bir atıştırmalık olduğu söylenebilir.
Demir eksikliği tedavisine de yardımcı olarak pestil tüketilebilir. Pestilin tüm çeşitleri yüksek oranda demir minerali içerdiği için kansızlık sorunu yaşayanlar düzenli olarak pestil çeşitlerini tüketebilir. Diş eti iltihaplarının kuruması üzerinde de etkilidir ve iltihabın giderilme süresini kısaltır.
Yapımında bal, süt, ceviz veya fındık, dut ve un kullanılan pestil selenyum açısından zengindir. Bu itibarla kanser, kalp-damar hastalıkları, kansızlık ve iktidarsızlık problemi çeken insanların hemen her gün tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Pestil kalp ve damar hastalığı riskini ciddi seviyede azaltır. Tam bir enerji deposudur. Güne daha zinde ve daha dinlenmiş şekilde başlamanızı sağlar, gün sonu yorgunluğunu azaltır. İçerisinde rafine şeker bulunmayan pestiller vücudun günlük tatlı ihtiyacını en sağlıklı şekilde karşılar.
Kayısı, dut, incir, üzüm gibi meyvelerle hazırlanan pestil, normal şartlarda kolay bozulan bir gıda değildir. Ancak uzun süre neme maruz kalması, pestilin küflenmesine ve bozulmasına neden olur.
Elbette dut pestili besin değeri oldukça yüksek. Besleyici ve bir o kadar da faydalı bir gıdadır. Ancak aşırı tüketimi ve hareketsiz bir yaşam kilo almanızı beraberinde getirebilir.
Gümüşhane Dut Pestili Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Gümüşhane pestili ve kömesi Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir. Köme halk arasında sucuğa benzetildiği için cevizli sucuk olarak adlandırılıyor.
Üzüm ve dut, pestil yapımında hatırı sayılır bir yere sahip olsa da incir, kayısı ya da erik gibi farklı meyveler ile yapılan pestil çeşitleri de çok lezzetli oluyor.
İçine sevdiğiniz kuru yemişleri (çiğ) ekleyerek karıştırın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine karışımdan ince bir tabaka olacak şekilde serin ve güneşte 2 gün boyunca kurumaya bırakın.
Ortalama 1 hafta sürede kurudular. Pestil ile yapılan tüm katlama şekillerini tek tek resimlerde gösterdim. Çerez kullanacak hanımlar cevizi ya da fındık parçalarını tepsiye ince bir kademe halinde yaydırılan harçtan hemen sonra yapmalıdırlar.
Tatlı ve enerji ihtiyacınızı doğal yoldan karşılayabileceğiniz bu lezzetli ve sağlıklı ürünü, kahvaltıdan sonra gün içinde zinde kalma amacıyla tüketebileceğiniz gibi açlığınızı bastırmak için veya çayınızın-kahvenizin yanında da severek tüketebilirsiniz.
İçindekiler Sade Pestil (kg)
Malzeme: Şeker, Un, Bal, Dut, Süt Tozu, Su. Az Miktarda Ceviz, Fındık, Hindistan Cevizi Ve Antep Fıstığı İçerebilir.
Pestil çeşitlerinin buzdolabına koyulmasından önce sarılan kağıda yapışmaması için herhangi bir fırın kağıdının kullanılmasına özen göstermek gerekmektedir.
1 kilo Pestil ne kadar? 2023 yılı güncel Pestil fiyatları 89,00 TL ile 299,00 TL aralığındadır. Pestil, incir, dut, üzüm, kayısı ve erik gibi meyvelerin ezilip güneşe serilmesi ve yufka formunda kurutulmasıyla yapılan bir tür ezme tatlı olarak nitelendirilebilir.
Başta üzüm ve dut olmak üzere aklınıza gelebilecek birçok meyveden enfes pestiller yapılabiliyor. Bu meyvelerin ortak özellikleri posalarının çıkabiliyor olması. Muz gibi posası çıkmayan kurutmaya el verişli olmayan meyveler ne yazık ki pestil yapımında kullanılamıyor ya da sadece tat vermesi amacıyla kullanılabiliyor.
Pestil kelimesinin resmi kayıtlarda ilk defa geçtiği yıl ise 1500'lü yıllardan da önce hazırlanan Osmanlı Kanunnameleri oluyor. Bu da Osmanlı döneminde de pestilin yapıldığını ve tüketildiğini ortaya koyuyor.
1 ince dilim (10 gr) üzüm pestili 35 kaloridir. Üzüm pestilinin 100 gramı 84.49 gram karbonhidrat, 1.31 gram protein, 3.27 gram yağ, 3.27 gram lif içermektedir.
Pestil ve kömenin diyet listelerinde yer alması için, doğru şekilde tüketilmesi önemlidir. Özellikle, şekerli tatlılar yerine, pestil ve köme gibi doğal tatlılar tüketilebilir. Ayrıca, pestil ve kömenin tüketimi sırasında porsiyon kontrolü de yapmak gerekiyor.
Eğer bir kahvaltı tabağında ölçülü miktarda tüketilirse cevizin kilo alımına hiçbir etkisi yoktur. Şekerli ya da bol yağlı bir tatlının içerisinde tüketirseniz kilo alacağınız kesindir. Gün içinde mutlaka tüketilmesi gerekiyor. Çok fazla yerseniz vücutta yağ depolaması yapar ve kilo alımına sebep olur.
Serin, güneş görmeyen, kuru bir yerde tutmak en ideal saklama şeklidir. Pestili özellikle nemden korumanız gerekiyor. Nemli ortam pestilin küflenmesine, bozulmasına ve kokmasına neden olabilir.
Pestili yağlı kağıttan ayırmak için arkasını suyla iyice ıslatıp birkaç dakika bekletin. Bir ucundan tutarak pestili yağlı kağıttan ayırın. Arzunuza göre şekillendirip servis yapın.
Üzerine nişasta serpilir ve katlanır. Tenekelere yerleştirilir. Kışın ceviz, badem ve kayısı çekirdeği içi ile birlikte yenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri