Japon balıkları soğuk su balıklarıdır ve 15-21 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda yaşamaya alışıktır. Sıcaklık bu değerlerin altına düştüğünde yem yemeyi keser ve kış uykusuna dalarlar. Balığınızın kışın hayatta kalabilmesi için soğuk havalarda bakımının doğru yapılması oldukça önemlidir.
Ama süslü japon balıkları için (oranda, ranchu, rykuin gibi) ıstıcıya ihtiyaç vardır, ısıtıcı suyu ısıtmak için değil ısının sabit kalması için önemli bir ekipmandır. Vahşi türevleri 4-30 derece arası yaşarken süslü türler 18-25 derece arası yaşayabilir.
Japon balığı, 24 derecenin üzerindeki sıcaklıklardan hoşlanmazken, sıcaklığın kışın 15-20 dereceye düştüğü mevsimsel değişimleri severler.
Akvaryum balıkları arasında en çok tercih edilen balık türlerinden biri olan Japon balıkları, soğuk suda yaşayabildikleri için akvaryumda ısıtıcı bulunmasını gerektirmez.
Akvaryumda balık başına 10 litrelik bir su hacmi olması gerekmektedir. Japon balıkları sıcak sulardan hoşlanmadıklarından dolayı suyun sıcaklığının yaklaşık olarak 15- 20 derece olması ideal olacaktır. Akvaryumun içerisine bitki koymamanız daha iyi olacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Japon balıklarının doyma hissiyatı olmadığından ne kadar yem görürlerse hepsini yerler ve bu da ölmelerine neden olmaktadır. Bundan dolayı balıkların beslenme programlarına dikkat edilmesi gereklidir. Balıkların yeteri kadar beslenmesi için sabah ve akşam 1'er tane yem vermeleri tavsiye edilmektedir.
Bi pipo filtre iş görür 10 günde bir suyunu %30 döküp dinlenmiş su eklersin dip bakımı yapabilirsen ayda bir oda iyi olur.
Balıklar sahibini tanır.Gerek görüntü gerek ses. Zaman geçtikçe daha iyi oturacaktır kafasına.
Sz geldiğinizde köşede pısırık takılan balık cama saldırıyorsa fena halde aç demektir. Bunun dışında pek anlaşılmaz iyice acıktığı. Balıklarda tokluk hissi yok diye biliyorum hatta bazen japon balıkları fazla yemden şişerek öldüğünü biliyorum.
Evet, Japon balıkları gerekirse 2 hafta boyunca aç kalabilirler.
Bu sebeple bu balıkların kontrollü beslenmesi önemlidir. Aynı yemi yemekten sıkılabilirler ve bu yüzden başka kuru yemler de deneyebilirsiniz. Bu balıklara haftada bir kez canlı balık verebilirsiniz. Bunun aksine ıspanak, bezelye, brokoli gibi yiyeceklerle de beslenebilirler.
Akvaryumunuza bakım yapmadan önce ellerinizin iyice yıkandığından ve durulandığından mutlaka emin olun. Hatta akvaryuma eldivenle müdahele eden akvaristler bile bulunmaktadır. Yemleme gibi sık yaptığınız işler için de mümkünse elinizi kullanmayın.
Balıkların ihtiyaç duyulandan fazla soğuk veya sıcak bir suda yaşaması, onları strese sokar ve hatta hasta eder. Balıklarınızın çeşitli sağlık sorunları yaşamaması için, onların türüne göre gereken ısıyı öğrenerek bunu sağlamalısınız.
Eğer maddi imkanın varsa ileridefiltre öneririm japon balıkşarı fazla sirkülasyonu sevmez o yüzden elinden geldiğin kadar sirkülasyonu yani akıntıyı minimum seviyeye getirmeye çalış. Bu arada japon balıkları normal koşullarda o hacim de bakılmak yavsiye edilmez.
Japon balıkları diğer birçok akvaryum balığı gibi geceleri uyur. Akvaryumun dibine ya da su yüzeyine yakın bir yerde nispeten daha hareketsiz vaziyette uykuya dalarlar. Uykudayken çevresinde olan bitene tepkisiz kalırlar. Renkleri biraz solgunlaşabilir.
Lakin endişe edilecek kadar uzun süreli bir tatile çıkmıyorsanız açlık süreci gözünüzü korkutmasın. Küçük boyutlu (4-6 cm.) japon balıkları ortalama bir hafta aç kalabilirken, daha büyük boyutlara sahip olan sağlıklı bir japon balığı 10 güne kadar aç kalabilir.
Çünkü japon balıkları diğer balık türleri gibi gece uyumaya ihtiyaç duyar. Bu yüzden ortamın karanlık olması gerekir. Akvaryum aydınlatması ya da oda ışığı açık bırakılmamalıdır. Açık bırakılan ya da aniden açılan ışık yüzünden balıklar rahatsız olur.
Balığınız büyük ihtimal yemleme sonucu kabız oldu ve bu durum ilerlerse hava kesesi problemi yaşayabilir. Balığınıza yarın hiç yem vermeyin. Ertesi gün sabah haşlanmış yarım bezelye, akşam da yine yarım bezelye verin. Daha sonraki gün de yarım bond yemi ufalayarak verin.
Ters yüzüyorsa kaya tuzu kullanılabilir. Her hafta yüzde elliye yakın su değişimi yapman iyi olur ufak akvaryumunda, birde aşırı kuru yem yemekten kabız olmuştur zannedersem, 2 gün yem vermeyin düzelirse kabızdır.
Balıkların ses üretmesinin üç yolu vardır. Bunlar; yüzme keseleri ile sonik kasları kullanarak ürettikleri sesler (davul çalma), iskelet yapılarının birbirine sürtünmesi ve çarpmasıyla (stridülasyon) ve yüzerken suyu kullanarak ürettikleri seslerdir (hidrodinamik).
Balıklar sesleri bizim duyduğumuz titreşim frekansına göre duyarlar ama balık türleri arasında sese duyarlılık farklılık gösterir. Balıkların işitmesi titreşimin duyulmasının balığın bir cevap hareketi ile desteklenmesine bağlıdır.
Balıkları elle sevmek bu mukoza tabakasındaki ince yerlerin zarar görmesine ve balığın bu açılan yerden bakteri almasına neden olabilir. Çok sevdiğiniz balığınızın hastalık riski ile karşı karşıya gelmesini istemiyorsanız balığınızı zaruri haller dışında ellememenizi tavsiye ederim.
Balıkların beslenmesi için günde 2 ya da 3 kez yem atmanız yeterli olacaktır. Sabah ve akşam yem atmanız en ideali ve sağlıklısıdır. Ancak yavru balıklar varsa, azar azar ve günde 3-4 defa beslenmesi gerekmektedir.
ben sizin yeni japon akvaryumu kurma yöntemi isimli konunuzun 14. maddesini okudum tolga bey aynen şöyle yazıyor (Eğer akvaryumunuzda bitkiniz bulunmuyorsa,suyunuza belirli zaman dilimleri içerisinde ve belirli aralıklarla kaya tuzu eklemeniz balıklarınızın hastalık riskini azaltacaktır.)
Akvaryuma musluk suyu koyabilir miyim? Çok nazik olmadıklarından japon balıklarını musluk suyunda besleyebilirsiniz. Ancak suyu kullanmadan önce en azından iki gün dinlendirin. Bu sayede içindeki klor gazı uçmuş ve pH değeri stabil hale gelmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri