Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

3 kişi istirdat davası açabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 3 kişi istirdat davası açabilir mi?

Ayrıca, borcu hakkında takip yapılan kişi adına, başka bir 3. kişi de ödeme yapmış olabilir. Bu durumda, borcu 3. kişi ödemiş olsa bile, borçlu sıfatı hala hakkında icra takibi yapılan kişiye aittir. Ancak borçlu adına ödeme yapmış olan 3. kişi istirdat davası açabilir ve parasını geri alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Istirdat davasını kim açabilir?

İstirdat davasında borçlu olduğu ileri sürülen kişi “davacı”, borçlunun ödemeyi gerçekleştirdiği takip alacaklısı ise “davalı” sıfatını haizdir. Borçlu adına ödeme yapan kefil de davacı sıfatıyla takip alacaklısına karşı geri isteme davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Istirdat davasının şartları nelerdir?

İstirdat davasının açılabilmesi için borçlu olunmayan bir paranın icra takibinin kesinleşmesinden sonra cebri icra tehdidi altında ödenmiş olması gerekmektedir. Ayrıca İstirdat Davası'nın ödemenin yapıldığı tarihten itibaren bir yıllık hak düşürücü sürede ödenmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Istirdat kısmi açılır mı?

İstirdat davasını kısmi olarak açmaya herhangi bir engel bulunmamaktadır. İstirdat davasında geri alınması talep olunan tüm alacağın aynı hukuki nedene dayanması icap etmektedir, hal böyle olursa, kısmi dava açılmasına herhangi bir engel yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esmasenguler.av.tr

Istirdat davası kesin hüküm mü?

İstirdat davasının reddine karar verilmesi halinde alacaklı lehine HMK md. 303 uyarınca kesin hüküm oluşturur. Bu durumda borçlunun alacaklıya karşı aynı alacak için genel mahkemelerde dava açılması söz konusu olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Menfi Tespit Davası - İstirdat Davası | Pratik Hukukta İcra Takibi - 5

İlgili 17 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Istirdat davası için icra takibi şart mı?

İstirdat davası şartları olarak şunları saymamız mümkündür: Davayı hakkında icra takibi başlatılmış olan kişinin, icra takibi devam ederken açmış olması gerekir. Davayı açacak kişi, ödemeyi cebri icra tehditi altında yapmalıdır. Yani kişinin hakkında açılan icra takibi onu ödeme yapmaya zorlamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Istirdat davası için arabuluculuk şart mı?

İcra İflas Kanununa baktığımızda istirdat davası için arabuluculuk bir dava şartı olarak öngörülmemiştir. Fakat Türk Ticaret Kanunundan kaynaklanan şekilde istirdat davaları için bir arabulucuya başvurma durumu söz olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

Istirdat davası ihtirazi kayıt şart mı?

Yargıtay uygulaması istirdadı talep edilen paranın "cebri icra tehdidi" aldında yatırılmış olmasını veya en azından ihtirazı kayıtla yatırılmış olmasını şart koşuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Istirdat davasında faiz istenir mi?

İstirdat Davasının Özellikleri Nelerdir? İstirdat davası ile, alacaklıya ödenen asıl borç, alacaklıya ödenen faiz, icra harç ve giderleri ve paranın alacaklıya ödendiği tarihten itibaren faizlerin hepsinin davalıdan tahsili istenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Istirdat davası süresi geçerse ne olur?

Eğer borçlu, istirdat davası açılması için öngörülen bir yıllık hak düşürücü süre geçmiş, sebepsiz zenginleşme davası için öngörülen iki yıllık süre geçmemişse bu durumda artık sebepsiz zenginleşme davasının şartları oluştuğundan, sebepsiz zenginleşme davası açılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulahukuk.com

Istirdat davasında ıslah olur mu?

İİK m. 72/6'daki düzenleme gereği, menfi tespit davası kendiliğinden istirdat davasına dönüştüğünden, davacının neticeyi talebini değiştirmesi için ıslah yoluna başvurmasına ya da karşı tarafın (alacaklının) muvafakatine gerek yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Istirdat davası tespit davası mıdır?

Menfi tespit ve istirdat davaları İcra ve İflas Kanunu'nunn 72. maddesinde düzenlemiştir. Menfi tespit davası borçlu olmayan kişinin borçlu olmadığının tespitine ilişkindir. İstirdat davası ise; kişi borçlu olmadığı halde ödeme yapmış ise bu ödemenin geri alınmasını sağlayan dava türüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulhukukdanismanlik.net

Çek Istirdadı davası hangi mahkemede açılır?

Çek iptali davalarında görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemeleridir. Yetkili yer mahkemesi ise ödeme yerinin veya yetkili hamilin yerleşim yerinin bulunduğu yer mahkemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tolgaymingan.av.tr

Istirdat davası kaç ay içinde açılır?

İstirdat davasında hak düşürücü süre kanunda belirtilmiş olup borçlu olmadığı parayı tamamen ödemek zorunda kalan şahıs, ödeme tarihinden itibaren 1 sene içerisinde istirdat davasını açmak için başvurmalıdır (İİK madde 72/7).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Ödeme emrine itiraz etmeyen borçlu istirdat davası açabilir mi?

Buna karşılık, ödeme emrine itiraz etmeyen borçlu, takip kesinleştikten sonra borcunu öderse, istirdat davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: capa.av.tr

Takibin iptali davası icrayı durdurur mu?

İcra Takibin İptalinin Sonuçları

İcra mahkemesi eğer takibin iptaline karar verirse yani takip kesinleştikten sonra borçlunun borcunu itfa ettiği karar verirse bu kararın akabinde takip olduğu yerde durur ve karar kesinleşince o ana dek yapılmış olan tüm takip işlemlerinin iptaline karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Menfi tespit davasında ispat yükü kime ait?

Menfi tespit davasında ilk ispat yükü, alacaklı olduğunu iddia ederek takibe girişen alacaklıda (HMK.m.190/1) olduğundan, davalı alacaklı, bu ispat yükünü kural olarak senet (HMK.m.200) veya diğer kanuni delillerden biri (HMK.m.225, m.188, m.169) ile yerine getirmek zorundadır (Y.13.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kilinc.av.tr

Çekin Istirdatı ne demek?

Kişinin borcu olmayan bir parayı kesinleşen icra takibi dolayısıyla ödemek zorunda kalması durumunda, bu paranın geri alınması için açılan dava türüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Tespit davası sonucunda ne olur?

Tespit davası, yalnızca hukuki ilişkinin var olup olmadığı konusunda açılabilecek bir davadır. Tespit davasına konu olan hukuki yarar, açılmış olan bir davada ya da açılacak olan davanın konusunu içerebilmektedir. Dava sonucunda verilen karar, kesin tespit niteliğinde olduğundan delil olarak kullanılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Ihtirazi kayıt mı itirazi kayıt mı?

“İhtiraz” kelimesi, Türk Dil Kurumu Sözlüğünde “Çekinme, Sakınma, Çekince” olarak tanımlanmaktadır. Daha çok vergi dünyasında kullanılan “İhtirazi kayıt” deyimi ise “belli hakların kullanma hakkının saklı tutulması” anlamına gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

Ihtirazi kayıtla yapılan ödeme alacaklıya ödenir mi?

Ancak, ödemenin ihtirazi kayıtla, diğer bir deyişle koşullu olarak yapılması halinde de ödemenin dosya borcu karşılığında yapıldığı sonucu değişmez. Böyle bir durumda, koşul gerçekleşmediği sürece, yani alacak kesinleşmediği sürece para alacaklıya ödenmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: myicra.com

Ihtirazi kayıt şartı nedir?

İhtirazi kayıt, ortada teknik bir ifa bulunmaması nedeniyle borcun sona ermesini engelleyen, yeni bir borç ilişkisi kurulmaksızın mevcut borcun varlığının alacaklı açısından korunmasını sağlayan, asıl borçla aynı hukuksal sebebe dayalı irade beyanından ibarettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Çek istirdat davası arabuluculuğa tabi mi?

Bu itibarla TTK'nın 792. maddesi kapsamında açılan çek istirdadı davasında arabuluculuğa başvurmak dava şartı değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Hangi davalarda arabuluculuk zorunlu değildir?

Hemen belirtelim ki; iş kazaları veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları ile bu konulara ilişkin tespit, itiraz ve rücu davalarında arabuluculuk yoluna gidilmesi zorunluluğu aranmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Menfi tespit ve istirdat davası arabuluculuk zorunlu mu?

Sonuç olarak; menfi tespit davaları bir miktar paranın ödenmesi talebini içermeyip aksine ödenmemesi gerektiğinin tespiti talebiyle açıldığından ticari dava niteliğindeki menfi tespit davalarının açılabilmesi için önce arabulucuya başvuru zorunluluğu yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kilinc.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT