Eğer kokusu ve tadı ekşiyse pekmez tam anlamıyla bozulmuş demektir. Bu pekmezi kesinle tüketmeden hemen imha etmeniz gerekir. Pekmez kavanozundan bir kaşık pekmez alıp kendi kendine akışına bakarak da bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz.
Pekmezin kendine has tadını hepimiz biliriz ve tatlı bir gıdadır. Tadında ekşime olan pekmez bozulmuş demektir ve yapısında kimyasal değişikliklerin başladığını gösterir.
Pekmez yoğun kıvamlı bir yapıya sahiptir. Eğer kıvamı değişmiş ve ekşi bir koku geliyorsa pekmez bozulmuş demektir. Pekmez oda sıcaklığında cam kavanozlarda 6 ay kadar bozulmadan dayanır. Buzdolabında ise bu süre 12 aya kadar çıkmaktadır.
Pekmezleri uygun koşullarda saklamadığınız zaman her gıdada olduğu gibi kısa zaman içinde bozulma gerçekleşir. Pekmez hangi meyveden yapılırsa yapılsın içinde bol miktarda mineral ve antioksidan içerir. Pekmezin yapısı çok çabuk bozulabilen bir gıdadır. Bu nedenle de çok bekletilmeden tüketilmesi gerekir.
Arada ıslak temiz bezle de tencerenin kenarına yapışan köpükleri silerek yaklaşık 2.5 saat kaynattık. Sonunda elimize 1.5 litreye yakın elma ekşisi geçti. Ekşi kıvam olarak pekmeze benzer de olabilir, isterseniz daha fazla kaynatarak, daha koyu ve yoğun bir kıvama da getirebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Ekşi, pekmeze göre biraz daha katı kıvamlıdır. Ekşiden isterseniz evde alternatif bir soğuk çay veya sağlıklı, rayihalı bir meyve suyu yapabilirsiniz.
Pekmezden az miktarda yiyerek bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Eğer kokusu ve tadı ekşiyse pekmez tam anlamıyla bozulmuş demektir. Bu pekmezi kesinle tüketmeden hemen imha etmeniz gerekir.
Pekmez yapımı için kullanılan üzüm, keçiboynuzu ya da dut gibi çeşitli meyveler kaynatıldıktan sonra elde edilen şıra, pH'ı 3 ila 4 arasında olduğu için damakta oldukça ekşi bir tat bırakıyor. Aynı zamanda içinde meyve parçacıkları bulunduğundan bulanık bir görüntüye sahip oluyor.
Açıklama. Hayır, pekmez doğal bir gıda maddesidir, şekerlenebilir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur, aynen tüketilebilir. Pekmez ürünü kolay bozulan bir gıda maddesi değildir.
Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır. Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır.
Tereyağı tavamıza alıp eritiyoruz. Köpük köpük olunca dut pekmezimizi ekleyip karıştırıyoruz. Pekmez bir taşım köpürünce hemen ocaktan alıp sıcakken ekmek bandırarak sabah kahvaltısında afiyetle yiyoruz. Bu yöresel birşeydir.
Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır. Kahvaltı rutininize ekleyeceğiniz birkaç kaşık keçiboynuzu pekmezi hem vücudunuzdaki kan oranını arttıracak hem de sağlığınıza katkıda bulunacaktır.
Çerez şaraplarının üretiminde pekmez kullanımı çok yaygın bir yöntemdir. Beyaz ve kırmızı çerez şaraplarında fermantasyon süresi kısadır.
İşleyeceğimiz üzümlerin sağlam taneli ve olgun olmasına dikkat edeceğiz. Üzüm pekmezi ekşi ve tatlı olarak istenilen şekilde yapılabilir.
İyi huylu kolesterol için faydalıdır.
Her gün içeceğiniz 1 kaşık pekmez, potasyum kaynağı olduğu için kan basıncınızı destekleyecek ve kalp sağlığınızı da koruyacak. Yapılan araştırmalarda, pekmezin iyi huylu kolesterol olan HDL'ye de iyi geldiği gösterilmiş.
Yaklaşık 3,5 - 4 kg elmadan 350 gr lık bir kavanoz ekşi elma pekmezi üretiyoruz. Kendi bahçelerimizden topladığımız Granny Smith cinsi elmalardan üretimini yaptığımız ekşi elma pekmezi, kanda bulunan kolesterolü düşürerek vücudumuzu kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı korumakta etkilidir.
Pekmez neden köpürür sorusu, satın aldıkları pekmezin üzerinde köpüklenmeler gözlemleyen tüketicilerin merak ettiği bir sorudur. Pekmez, raf ömrü oldukça uzun olsa da bozulabilen bir gıdadır. Pekmezin üzerinde köpükler oluşmaya başlaması bozulmaya başladığını işaret eder.
Keskin bir tada sahip olan pekmez, yutulduktan sonra boğazda az da olsa yanma hissi oluşturur. Eğer bu his oluşmuyorsa pekmezin gerçek olmadığını söyleyebiliriz.
Pekmezde gerçekleşen bozulmanın ilk evresi köpüklenmedir. Genelde açık kahverengi veya sarı renkte olan bu köpük, pekmezin üzerini kaplar. Köpüren pekmezin rengi koyulaşır, kaşığa aldığınızda yoğun, koyu bir renk görülür ve pekmez kaşıktan kolayca akmaz.
Karadut Horun Pekmezi ekşi kara dutlardan üretilmiştir. İçinde herhangi bir katkı maddesi, şeker, glikoz bulunmamaktadır. Doğal Karadut Pekmezinin kansızlık, kanser, ağız aftı ve bağışıklık sistemi güçlenmesine faydası olduğu öngörülmektedir.
O da beklemeden kaynaklanır. Bizim yaptırdığımız laboratuvar çalışmalarında da bozadaki alkol oranı yüzde 2 çıkmıştı. Diyelim ki yüzde 3 olsun. Ama pekmezde, yoğurtta da vardır aynı alkol oran.
Andız pekmezi yapımında bir çam türü olan iğne yapraklı andız ağacının kozalağından, dallarından ve meyvesinden yararlanılır. Üzüm ya da keçiboynuzu pekmezinin aksine, acımtırak bir tadı vardır.
Presten alınan şıra çeşitli irilikte meyve parçaları, kabuk parçaları, hücre ve hücre parçaları içerir. Ayrıca üzüm suyunda tartarik asit, protein ve pektin gibi bileşikler de mevcut olup pekmez üretimine olumsuz etki yaparlar. Bu olumsuzlukları en aza indirmek için şırada durultma ve asit giderme işlemleri yapılır.
Zayıflık ve halsizlikten yakınan kişiler için mükemmel bir şifa kaynağı. Kemik erimesinin, öksürüğün, iştahsızlığın organik ilacı. 30-40 dakikada kana karışması nedeniyle en hızlı ve doğal enerji dopinglerinden biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri