Yapı Kredi Bankası'nda satın alacağınız konutun ekspertiz raporunda belirlenen değerinin %80'ine kadar konut kredisi kullanabilirsiniz. Ancak satın almak istediğiniz ev ile birlikte mevcut evinizi de teminat göstererek, yeni evin değerinin 100%'üne kadar kredi kullanabilirsiniz.
Konut kredisi için bankalar tarafından verilen en yüksek kredi oranı ekspertiz değerinin %90'ı tutarındadır. Burada eksper tarafından belirlenen değerin evin piyasa değerinin altında olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir.
Bu kapsamda; 5 milyon TL değerindeki bir evi, ikinci tapulu evi olarak alacak olanlara evin değerinin yüzde 22,5'i kadar kredi kullandırılabilecek. Bu oran 5 ila 10 milyon lira arasındaki sıfır konutlar için yüzde 20 olacak.
Ev alımlarında evin ekspertiz tarafından belirlenen değerinin en fazla %80'i kadar kredi kullanılabilir. Kalan %20'lik tutarın peşinat olarak ödenmesi gerekir.
SPK lisanslı değerleme şirketlerinin hazırlamış olduğu ekspertiz raporu esas alınarak satın alacağınız konutun krediye uygunluğu değerlendirilir ve nihai kredi oluşturulur. VakıfBank'ta bu işlemler ortalama 4-5 günlük bir süre zarfında tamamlanmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Kampanya kapsamında vadeler 15 yıla (180 ay) uzatıldı. Ancak daha kısa süre borçlanmak isteyenler, vade süresini düşürebilir. HANGİ BANKALAR KREDİ VERECEK? HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları kredi sağlayacak.
Konut kredisi için net olarak bir alt sınır belirlenmese de kredi notunun 1500'ün üzerinde olması durumunda zorlanmadan kredi çekebilirsiniz.
Bankaya yasal olarak beyan edilen aylık gelirin en fazla %50'si, aylık kredi ödemesi üst limiti olarak kabul edilir. Örneğin, bankaya beyan edilen aylık gelir 3.000 TL ise en fazla 1.500 TL aylık toplam kredi taksit ödemesi yapılabilir. (İstisna birkaç bankada bu oran %70 olarak belirlenmiştir.)
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
BDDK kararına göre değeri 10 milyon TL üzeri olan konutlar için kredi kullanılamaz. 1. el konut alımında enerji sınıfı A olan ve değeri 2 milyon TL altındaki evler için %90'a kadar kredi kullanılabilir. Değeri 2 ila 5 milyon TL arasındaki evlerde ise kredi oranı %70 olarak uygulanabilir.
Buna göre aylık taksit ödemeleriniz, belgelenebilir aylık gelirinizin %50'sini geçemez. Yüzde elliye kadar olan kısım için kredi kullanmanız mümkün. Bu sayfada yer alan hesaplama aracını kullanarak hesaplama yapabilirsiniz.
Buna göre sıfır konutlarda (1. El olarak da geçiyor) enerji sınıfı A olan bir evin değeri 2 milyon ve altındaysa yüzde 90'ına kadar kredi çıkıyor. Başka bir deyişle evin fiyatı 2 milyon liraysa 1.8 milyon liraya kadar kredi çıkıyor. İkinci el konutlarda kredi limitleri düşük tutulsa da kredi verme oranı düşük kaldı.
Halkbank 1.20 Konut Kredisi İçin Maksimum 250-300 Bin Tl Limit Kısıtlaması Halkbank 2. El Konut Kredisi için başvuru yapmak istediğinizde 300 bin tl'den fazlası için giriş yapılamayacağı, VakıfBank ® ve Ziraat Bankası ® da 250 bin tl'den fazlası için giriş yapılamayacağını söyleniyor.
Alanında uzman kişiler tarafından hazırlanan konut kredisi ekspertiz raporunun sonucunda almak istediğiniz evin piyasa değeri belirlenir. Bu değer, konut kredisi ekspertiz raporu ile belgelenir ve bankanız bu rapordaki fiyat doğrultusunda size bir kredi önerisinde bulunur.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir. Konut kredisi işlemleri dahilinde son aşama ise ön onay ve ekspertiz sürecinin hemen ardından kredi talebinin yasal olarak onaylanması gelmektedir.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Resmi değer ve piyasa değeri
Banka ve resmî kurumların öncelikli olarak dikkate aldıkları gayrimenkulün ekspertiz rapor değeride gayrimenkulün resmi değeri olacaktır. Bu gibi nedenlerle mülk sahibi ve alıcının mutabık kaldıkları satış fiyatı genellikle ekspertiz değerinden daha fazla olmaktadır.
Dolayısıyla ekspertiz ücreti alıcı tarafından karşılanmaktadır.
Ekspertiz Ücreti
Kredi sürecinin ilerlemediği durumda banka ödenen bu ücreti iade etmeyecektir. Bankaların ekspertiz ücretleri 350-750 TL arasında değişir ve her bankanın konut kredisi sürecinde oluşan bir masraftır.
KKB puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en çok tereddütte kaldığı grup ise 1100-1499 arası puana sahip az riskli olarak görülen tüketicilerdir.
700 - 1099 puan aralığı: Kredi alınması yalnız kefil veya ipotek gösterilerek mümkün olabilir. 1100 - 1499 puan aralığı: Az risk grubuna sahiptir. Büyük olasılıkla kredi alabilir. Ancak, kefil istenebilir.
Aynı anda kredi çekilebilecek banka sayısı ile ilgili yasal bir sınır yoktur. Hem kredi notunuzun hem de gelirinizin yüksek olması hâlinde aynı anda 3 ya da daha fazla bankadan kredi çekebilirsiniz. Söz konusu bankalara aynı gün içinde başvuru yapmanız da mümkündür.
Kredi notunuz yükseldikçe finans kurumlarındaki prestijiniz artar. Her finans kurumunda farklılık gösterebilmekle beraber yaklaşık olarak; “0-699 en riskli, 700-1099 orta riskli, 1100-1499 az riskli, 1500-1699 iyi, 1700-1900 çok iyi” şeklinde gruplama yapılabilir.
Genel olarak 1500'ün üstündeki kredi notu iyi kabul edilir ve kredi ürünleri için uygundur.
Riskli kredi notu kapsamında değerlendirilen; yani puanı 1 ila 699 arasında olan kişiler, bloke teminatlı kredi kartlarına başvuru yapabilir. Notu 700 puan ve üstünde yer alan banka müşterilerinin ise çalışma durumlarına ve gelir beyanlarına göre kredi kartı sahibi olmaları mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri