Dışa vurumculuk (ekspresyonizm), doğanın olduğu gibi temsili yerine duyguların ve iç dünyanın ön plana çıkarıldığı 20. yüzyıl sanat akımı.
Ekspresyonizm (Anlatımcılık ya da Dışavurumculuk)
Çağdaş resim dünyasında önemli yeri olan bir akımdır. Ekspresyonizm modern bir akım olarak 1890'larda Norveçli sanatçı Edvard Munch, Avusturyalı Gustav Klimt, Belçikalı James Ensor gibi sanatçıların resimleriyle başlamıştır.
20. yüzyılın başlarında empresyonizme bir tepki niteliğiyle ortaya çıkan ekspresyonizm, dış dünyanın insanı nasıl etkilediğini anlatmaktan vazgeçerek, sanatçının kendi iç dünyasını ve düşüncelerini dış dünyaya aktarmayı hedeflemiştir yani bireyi merkeze almayı tercih etmiştir.
EKSPRESYONİZM (DIŞAVURUMCULUK)
Birinci dünya savaşından sonra, empresyonizme tepki olarak doğmuş, Alman sinemasında uygulanmıştır. Çevremizi saran evrene ve dünyaya karşı ilgisiz görünen bu akım, insanın iç dünyasını ve bütün duygularını en gizli ve çıplak yönleriyle, olduğu gibi anlatır.
Varlığın olduğu gibi anlatılması yerine, sanatkârın iç dünyasının dışa vurumunu öne çıkaran, 1910'da Almanya'da ortaya çıkan, I. Dünya Savaşı yıllarında gelişen ve 1920'lerin ortalarına kadar etkisini gösteren bir akımdır.
İlgili 17 soru bulundu
Ekspresyonizm 1910 yılında Almanya'da ortaya çıkan bir sanat akımıdır.
empresyonistler iç dünya'da hissedileni, ekspresyonistler ise dış dünya'da görülenlerin saf halini, iç gözlem yöntemiyle anlatılmak istenilen şeyi anlatır. gerçek görülen değil sanatçının yarattığıdır. ayrıca ekspresyonistlerde sanatta fayda anlayışı da hakimdir.
Ekspresyonizm (dışavurumculuk), duygusal deneyimden ilham alan çağrışımcı bir sanat hareketidir. 19. ve 20. yüzyıldaki ana akımlardan biri olan Ekspresyonizm, sanatçının objektif gerçeklikten ziyade nesnelerin ve olayların insan içinde uyandırdığı öznel duyguları ve tepkileri tasvir ettiği sanatsal bir tarzdır.
Egzistansiyalizm akımının öne çıkan temsilcileri Jean Paul Sartre, Albert Camus, Andre Gide, Samuel Beckett, Franz Kafka olarak ifade edilmektedir.
Dışa vurumculuk (ekspresyonizm), doğanın olduğu gibi temsili yerine duyguların ve iç dünyanın ön plana çıkarıldığı 20. yüzyıl sanat akımı. Politik istikrarsızlık ve ekonomik çöküntü ortamında Almanya'da pozitivizm, naturalizm ve empresyonizm akımlarına karşı olarak ortaya çıkmıştır.
Ekspresyonizmin en belirgin yönü sanatçıların benliğini oluşturan etmenleri tüm çıplaklığıyla sergilemeye çalışmalarıdır. Her sanatçı o anki ruh halini hiç çekinmeden tuvale aktarmaya çalışmaktadır. Dolayısıyla her eser, her bir sanatçının kendine özgü duygu ve duyumlarının dışa yansıması olarak değerlendirilebilir.
Empresyonizme tepki olarak doğan akımlardan bir de Ekspresyonizm'dir.
Kısa süreli hayat buluş olan bu akım, süresine göre birçok sanatçı çıkarmıştır. Ekspresyonizm öncüleri arasında başta Edward Munch gelmektedir. Öyle ki, Edward Munch bu akımın kurucusu olarak bilinmektedir.
Ekspresyonist mimarlık, genelde tarihten biçim aktarmaları yapmayı yadsımış olmasına rağmen ortaya çıkan bazı ürünlerde geçmişi yorumlama çabası görülmektedir. Yine de ekspresyonistlerin ana özelliği hiçbir biçimsel ön yargı taşımamaları ve daima yaratma sorunsalını ön plana çıkarmalarıdır.
ilham kaynağı Kabile Sanatları'dır. Reiter (Mavi Atlı) 1909'da Münih'de etkindi. Berlin'de ise Der Sturm (Fıtına) etkin oldu.
Bu anlamda, ifadecilik (expressivism), sanat eserlerinin kişisel bir ifadenin ürünü olduğunu savunan estetik tezdir. Duyguların ifadelerini savunan teorilerin, Avrupa düşüncesinin Yunan kökenli mimetik kuramlarına ilk gerçek alternatifi oluşturduğu söylenebilir.
Neo-Ekspresyonizm veya Yeni-Dışavurumculuk resim ve heykelcilik gibi sanat alanlarında Modernizm akımının bir kolu olarak 1970'lerde gelişmiş ve 1980'lerin ortalarına kadar Batı Avrupa ve ABD'deki sanat piyasasında oldukça popüler olmuş bir sanat akımıdır.
İzlenimcilik doğadaki unsurların kişinin kendisinde oluşturduğu izlenimleri, duygusal izleri yansıtmayı hedefler. Bu akım içerisinde yer alan sanatçılar doğayı objektif bir gerçek olarak değil, kendilerinde yarattığı izlenimi resme (veya edebi esere) aktarırlar.
Empresyonizm; özellikle resimde, 19. yüzyılda Fransa'da doğmuş bir sanat akımıdır. Doğadaki unsurların bireyin içinde oluşturduğu izlenimleri, yansıtmayı hedefleyen bu akımın dâhil olan sanatçılar; doğayı objektif ve nesnel bir gerçek olarak değil, kendilerinde yarattığı izlenim olarak almışlardır.
Empresyonizmin Özellikleri
Sanatçılar, gördüklerini olduğu gibi değil de, izlenimlerinin kendisi üzerinde yarattığı duyguyu ve etkiyi eserlerinde yansıtır. Anlam kapalıdır. Bu akım, edebiyatta ve resimde daha çok gelişmiştir. Sanatçılar, dış olaylara, etkenlere ve olaylara karşı ilgisizdir.
Franz Kafka'nın, 'Dönüşüm' hikâyesi gerçeküstücülüğün ve varoluşçuluğun önemli bir örneğidir.
Dışavurumculuğu yaratan sanatçıları şöyle sıralayabiliriz; Matisse, Braque, Picasso, Fütüristler ve Fovlar, Die Brücke ve Der Blaue Reiter gibi Alman grup üyeleri, Viyana'lı Oskar Kokoschka ve Egon Schiele. Dışavurumculuk akımı bu sanatçılardan bir kaçı dışında Almanya'da geçerliliğini sürdürmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri