Ekstansör Tendon Nedir? El ve parmakların sırt kısmında bulunan ekstansör tendonlar, parmakların ve başparmağın düz olmasını sağlayan yapılardır. Bu tendonlar ön koldaki kaslara bağlıdır. Tendonlar parmaklara doğru ilerledikçe düz ve ince hale gelirler.
Ekstansör tendonlar parmakları ve el bileğini yukarı kaldıran tendonlardır. Bu tendonların üzerlerindeki koruyucu deri ince olduğundan ve yüzeyel yerleşimleri nedeniyle hasarlanmaya meyillidirler .
Eklem yapılarının açılmasına yardımcı olan tendonlara extensor, eklemlerin kapanmasına yardımcı olan tendonlara ise fleksor adı verilir. Tendonlar, kaslar tarafından üretilen gücün kemiklere aktarılmasını sağlayan yapılardır.
Ekstansiyon, bir eklemi yapan iki parçası arasındaki açının artması yani gerilme/esnemedir.
"E/I" nin anlamı "ekstrensek" veya "intrensek". Pek çok durumda ekstrinsik kaslar flexör yapıdadır. Bu kaslar el bileğine doğru yüzeyden uzanır. Çoğu zaman, extrensek anterior kaslar fleksör, extrensek posterior kaslar ekstensör yapıdadır.
İlgili 26 soru bulundu
Fleksör tendonlar, elin avuç içi kısmında bulunan, ön koldan başlayıp parmak kemiklerine kadar uzanan ve parmakların bükülme işlemini gerçekleştirmesini sağlayan yapılardır. Avuç içinin kesilmesi, elin ezilmesi veya delici bir darbe alması gbi durumlar sonucu fleksör tendonlar zarar görebilir.
Ekstensör kasların tendonları güçlü kavrama esnasında elin stabilize edilmesine yardımcı olur ve hassas parmak hare- ketlerinin birbirinden bağımsız şekilde yapılması için gerekli olan gevşekliği sağlar.
Elin üst yüzeyinde yer alan tendonlara ekstansör tendonlar adı verilmektedir. Bu tendonlar, parmakların ve elin yukarıya doğru kaldırılmasını sağlar. Cildin hemen altında yer alan ekstansör tendonlar, parmak hareketlerinin koordinasyonunda ve gerçekleştirilmesinde önemli bir role sahiptir.
Ekstansör Tendonlar; derinin hemen altında, doğrudan kemiğin üzerinde, ellerin ve parmakların sırt kısmında bulunur. Konumlarından dolayı küçük bir kesik bile onları kolayca yaralayabilir.
ADDUKTOR TENDİNİT
Bacak iç bölümünü oluşturan kasların (adductor magnus, brevis, longus ve pectineus kas) tendonlarında aşırı kullanım veya zorlanmalar sonucunda oluşan iltahabi değişikliklere verilen isimdir.
Parmakların içeriye bükülmesini sağlayan kaslara fleksor kaslar denir. Önkolda mevcut kaslardan çıkan kordona benzeyen tendon denen yapılar ile parmak kemiklerine bağlanırlar. Fleksor kaslar dirsek veya önkoldan başlar ve kolun orta kısımlarında tendonlara dönüşerek parmak uçlarına kadar uzanırlar (Şekil 1).
Dorsal: bir canlı vücudunun sırt tarafı. Ventral: karın tarafı. Anterior: ön tarafı. Posterior: arka tarafı.
Elde Bükücü (Fleksör) Tendon Nedir? Fleksör Tendonlar, ön kol kaslarını parmaklardaki kemiklere ve elin avuç içi tarafındaki başparmağı bağlayan güçlü, bağ dokusu yapılarıdır.
Pronator quadratus kası (Latince: musculus pronator quadratus) önkolun distal kısmında yer alan ve elin pronasyon yapması yani el ayasının aşağı doğru bakması için çalışan kare şeklinde bir kastır.
Tendon yaralanmalarının belirtileri nelerdir? Tendon yaralanmalarının belirtileri (Tendinopati) genellikle etkilenen bölgede ağrı, sertlik ve güç kaybına neden olur. Tendonun bulunduğu eklem kullanıldığında ağrı daha da kötüleşebilir. Gece boyunca veya sabah uyanınca daha fazla ağrı ve sertlik yaşanabilir.
Tam kopmuş aşil tendonu kısa sürede ve uygun şekilde tedavi edilmezse, tendonun fonksiyonları zayıflar. Yürüyüş gibi normal günlük aktiviteler, koşma ve diğer spor aktiviteler için gerekli bacak gücünü sağlayamaz.
Sıkışma ve çarpmalar sonrası oluşan ekstansor mekanizmanın bağlanma yerinden ayrıldığı durumlarda.(mallet finger, boutoniere deformitesi) atelleme, parmak yüzükleri uygulanması, üç nokta atelleri kullanılması gibi yollar ile tendonun ayrışma yerine yaklaştırılarak tekrar bağlanmasını sağlamak amaçlanır.
Ekstansör tendon yaralanmaları, tendonlar derinin hemen altında, doğrudan kemik üzerinde olduğundan küçük bir kesikle bile kolayca oluşmaktadır. Bunun dışında parmak sıkışması, parmak ucuna alınan darbe de ekstansör tendon yaralanmalarına neden olur.
Tendon, kasların kemiklere tutunmasını sağlayan bağlardır. Ayak bileğinin arka kısmında bulunan ve baldır kaslarının topuk kemiğine (kalkaneus) yapışmasını sağlayan sert bir fibröz doku bandıdır. Aşil tendonunun bir diğer ismi de bağlandığı yerden dolayı kalkaneal tendondur.
Egzersiz ve esneme hareketleriyle sorun giderilmeye çalışılır. Fizik Tedavi: Tendon yaralanması daha şiddetliyse veya yukarıdaki öneriler hastaya fayda sağlamadıysa fizik tedavi uygulaması değerlendirilir. Hastaya atel veya alçı uygulanabilir. Cerrahi: Bazı tendon yaralanmalarının cerrahi tedavisi gerekir.
Dinlenme ve Buz uygulaması
Aşil tendonunun kısmi olarak yaralanması ve zorlanması gibi hafif sayılabilecek şikayetlerde tendon dinlendirilir. Bu şekilde tendonun daha fazla zarar görmesi engellenir ve tendon kendini onarır.
Tendinit, kasları kemiğe bağlayan kalın lifli kordlar olan tendonun iltihaplanması veya tahrişine verilen isimdir. Tendinit eklemin hemen dışında ağrı neden olur ve vücutta bulunan herhangi bir tendonda ortaya çıkabilir. Omuzlar, dirsekler, el bileği, dizler, ayak bileği ve topukların çevresinde en fazla görülür.
İntrinsik kaslar dilin içinde yer alır. Ekstrinsik kaslar ise, dil kemiği (os hyoideum) dan başlayıp dilde sona ererler ve yine dilin hareketlerinden sorumludurlar.
Hipoglossal sinir dil ekstrinsik ve intrinsik kaslarını innerve eden pür motor bir sinirdir. Ekstrinsik kaslar dili dışarı çıkaran, geri çeken, dil kökünü yukarı, aşağı hareket ettiren kaslardır. İntrinsik kaslar ise dil uzunluğu, genişliğini değiştirir, ağız içinde dil ucunu bir taraftan diğerine döndürür.
Triceps kas bölgesinden bulunan en büyük kastır. Sulcus Nervi kemiğinin altından başlayarak, Humerusun iç yüzeyinden çıkmaktadır ve Olecranon' a Aponeurosis Tricipitalis ile ön Faciasına yapışır. Kolunuzun işlevinde, daha fazla güç kullanımlarında devreye girmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri