Okuduğunuz (ve gördüğünüz) gibi banka, vatandaşın kendisinden alacağını “- borç” (“eksi borç”) olarak ifade ediyor. Yani banka müşterisi olan yurttaş her şart altında 'borçlu'! Alacağı da olsa borçlu, borçluysa zaten borçlu! Alacağı varsa '- borçlu', borçlu ise '+ borçlu'!
Örneğin toplam kredi kartı borcu 5 bin lira olan bir kişinin güncel burcunda +2300 TL yazıyorsa eğer toplam borçtan 2300 TL düşerek borcunuzu görebilirsiniz. Ancak güncel borçta '-' işareti varsa eğer bakiyenizde fazla para yoktur. Bunun yerine eksi borcunuz olduğu görülmektedir.
Eksi Bakiye ise ekstradan faiz demektir.
Hesabında yeterli bakiye olmasa bile, hesap sahibi önceden belirlenmiş esnek hesap limiti dahilinde hesabını eksi bakiyeye çevirerek kredi kullanabilir. TL Kart ile bütün dünyada anında kredi kullanma olanağı verir. Hesaba yatırılan paralar borç bakiyeden düşülür. Sadece kredinin kullanıldığı süre için faiz ödenir.
Kredi kartı dönem borcu, kredi kartı ekstresi içerisinde yer alan ve kullanıcıların bir önceki hesap kesim tarihinden son hesap kesim tarihine kadar yapmış olduğu harcamaların ve daha önceki dönemlerden gelen (taksit vb.) harcamaların ve geçmiş dönemden kalan borçların toplamını gösteren borç tutarıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Borç ödenmezse ve yapılandırma için bir anlaşmaya varılmazsa borçlu için haciz başlatılır. Haciz başlatıldıktan sonra borçlunun 3 gün içerisinde mal beyanında bulunması gerekmektedir. Mal beyanında bulunulduktan sonra borçlunun mal varlığının borcu kadar olan bölümüne ya da maaşına el konulur.
Banka ve kredi kartını aynı dijital bankacılık üzerinden kullanıyorsan bu bakiyen eksiye düşebilir. Kredi kartı borcun olduğu durumlarda banka, bu borcunu otomatik olarak kullanılabilir bakiyenden çekiyor ve böylece kullanılabilir bakiyen eksiye düşüyor.
Ekpara, Vadesiz TL hesabınıza bağlı çalışan bir kredi limitidir. Ekpara limitiniz Vadesiz TL hesabınıza tanımlandıktan sonra, bu hesabınızdan yaptığınız işlemleriniz için, hesap bakiyenizin yetersiz olması durumunda Ekpara limitiniz kullanılır.
Fakat karta para yattığı an harçlık avanstan harcanılan para direkt alınır ve kullanılabilir bakiye eksiye düşer. Aynı şekilde banka kartı ve kredi kartı aynı dijital bankacılıkta yer alıyorsa ve kredi kartınıza borç varsa, banka otomatik parayı çekecektir. Haliyle kullanılabilir bakiye eksiye düşecektir.
Geri ödeme gününde hesabınızda yeterli bakiye olmaması durumunda, taksit tutarının hesaptan tahsil edilemeyen kısmı KMH limitinizden tahsil edilir, bakiyeniz söz konusu tutar kadar eksiye döner ve bu tutar için güncel KMH faizi işlemeye başlar.
Tatil günü kullanıp, aynı gün içinde hesabınıza para yatırmanız halinde ise sonraki iş gününe kadar faiz ödersiniz. Ek Hesabınıza paranız bir iş günü valörlü şekilde yatar.
Eksi Bakiye Nedir? Banka mevduat hesabınıza tanımlı bir kredi limiti varsa, hesabınızdaki para yetmediğinde bu kredi ile bankadan borç alabilirsiniz. Bu durumda hesabınız eksi bakiyeye geçer ve borç üzerinden faiz işler.
Benzer şekilde, eğer yatırımcının hesabında önceki işlem gününden kalan bir hisse senedi bakiyesi varsa ve yeni bir satış işlemi gerçekleştirmek istiyorsa, hesabında yeterli miktarda hisse senedi olmadığı için işlem gerçekleştirilemez ve bakiye eksiye düşer.
Kredi kartı limit aşımı durumunda herhangi bir ceza bulunmamaktadır. Fakat kredi notunu olumsuz olarak etkileyebilen ve ödeme de zorluklar yaşatan limit aşımı durumuna dikkat edilmelidir.
Hesabınız eksi bakiyedeyken Ek Hesabın bağlı olduğu hesabınıza herhangi bir para girişi olduğunda hesap, otomatik olarak krediyi kapatır. Kullandığınız Ek Hesaba, sadece kullandığınız gün kadar faiz işler ve yalnızca işleyen faizi ödeyerek anapara ödenmeden, kredinizi kullanmaya devam edebilirsiniz.
Kredi Kartı Limitimi Aşarsam Ne Olur? Genellikle kredi kartı limitiniz aşmanız söz konusu olduğunda kart işleminiz reddedilir. Bunun sebebi kredi kartı yasasıdır. Bu yasa, kart sahibinin sizden önceden limitinizi aşan işlemlere özellikle rıza göstermediğiniz sürece limit aşım ücretleri talep edemeyeceğini söylüyor.
Özellikle bir hesap içerisindeki geriye kalan miktar hesap bakiyesi olarak bilinir. Aynı zamanda borç ve alacak kısmının arasındaki fark olarak değerlendirilir. Bu bağlamda kullanılabilir bakiye ise hesabın bakiyesi ve kalan kredi toplam limit miktarı olarak öne çıkar.
Vadesiz hesabınızdaki paranız yetmeyip vadesiz hesabınıza tanınan kredi limitinden para çektiğinizde kredili mevduat hesabınız eksi bakiyeye geçer. Bu eksi bakiye üzerinden ana para+faiz+vergi yükümlülüğü doğar.
T+2 eksi bakiye ise komisyon ve hesap işlem ücretleriyle alakalı bir durumdur. Borsada T2 bakiyesi, hisse senedi ve benzeri alım satımlardan sonra belli bir komisyonun hesaptan düşmesi ile eksi görebilir.
Kredi kartı borcunuzu ödemeyi geciktirdiğinizde borcunuza gecikme faizi ve akdi faiz uygulanır. Kredi kartı dönem borcunun sadece bir kısmının ödenmesi durumunda kalan hesap bakiyesine faiz işler.
Hesap kesiminden itibaren 10 gün sonra yani son ödeme tarihinde kart borcunuzun asgari tutarının ödenmesi gerekir. Ancak öncesinde borcunu ödemek isteyenlerin avantajı, karttaki harcama limitinin artmış olmasıdır. Yatırılan tutar borçtan düşecek, yine hesap kesim tarihinde ödenmesi gereken borç azalacaktır.
Kredi kartı dönem borcunun asgari ödemesi son ödeme tarihinden bir gün sonra bile ödense, kredi raporuna "geç ödeme" olarak yansıyor ve kredi notunu ciddi anlamda düşürüyor. Çünkü kredi notunun %35'i kredi ve kredi kartı ödeme düzenine, %35'i de mevcut borç durumuna göre oluşturuluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri