Ekvatoral İklim Ekvator'un iklim tarafında 10 ° enlemleri arasında, Okyanus Adaları'nda, Amazon Havzası'nda ve Kongo Havzası'nda görülür. Her mevsim yağışlıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 25-30 °C civarındadır. Yıllık sıcaklık farkı çok azdır.
Ekvatoral iklim, tropikal bir iklim tipidir. Tropikal yağmur ormanı iklimi olarak da bilinen ekvatoral iklim, ekvator çizgisi boyunca uzanan ülkelerde görülür.
Türkiye'de görülmeye iklim türlerinden biri olan Ekvatoral iklim en fazla Ekvator'da yer alan ülkelerde görülür. Tropikal iklim olarak da bilinen bir iklim türüdür. Dünya ekseninde Ekvator adı verilen çizgiye en yakın olan ülkelerde oldukça yaygın görülen bir iklim tipidir. Bu iklim türünde tropikal yağmurlar görülür.
Ekvatoral iklim,Kuzey Yarım Küre'de, 36-42 derece kuzey enlemleriyle 26-45 derece doğu boylamlarında arasında yer alan ülkemizde görülmez. İşte, ekvatoral iklimin diğer özellikleri! Ekvator'un ikilim tarafında 10 ° enlemleri arasında, Okyanus Adaları'nda, Amazon Havzası'nda ve Kongo Havzası'nda görülür.
Tropikal yağmur ormanı iklimi ve ekvatoral iklim, genellikle ekvator boyunca yer alan bir tropikal iklimdir. Bu iklime sahip bölgelerde genellikle tropikal yağmur ormanları bulunmaktadır ve Köppen iklim sınıflandırmasında Af ile belirlenmiştir. Tropikal yağmur ormanı ikliminin (Af) bulunduğu bölgeler.
İlgili 24 soru bulundu
Ekvatoral iklimin görüldüğü alanlarda çoğunlukla laterit adı verilen toprak tipine rastlanmaktadır. Üzerinde bulunan bitki örtüsü oldukça gür olmasına rağmen aşırı yağış sebebiyle sürekli yıkanan bu topraklar, tarımsal faaliyet açısından ise verimsiz olmalarıyla dikkat çekmektedir.
Ekvatoral iklimde kış ya da yaz ayları yaşanmaz. Hava yıl boyunca sıcak ve yağışlıdır. Yağışlar düzenli ve sıktır. Ekvatoral iklim kuşağında gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı yıllık sıcaklık farkından daha fazladır.
Başlıca görülen hayvan türleri: yarasa, yılan, maymun, puma, jaguar, timsah kaplan, kurbağa, kuş türleri vb. dir. Yandaki Ekvatoral İklim Grafiğine bakılırsa, ekvatoral iklimde her ayın yağışlı ve sıcak olduğu sonucu çıkarılabilmektedir.
Kuzey ve güney kutup noktalarına eşit uzaklıkta olan noktaların birleştirilmesiyle elde edilen çizgidir. Ekvatorun enlemi tanım gereği 0°dir.
"İklim değişikliğinin etkileriyle Türkiye, subtropikal iklimden tropikal iklime doğru geçiyor. Bugünkü sıcaklık rejimi neredeyse tropikal iklim koşullarına yaklaşmış durumda. Özellikle kışın etkisi azalıyor. Bahar mevsimleri daha ılık geçebiliyor.
Dünya üzerinde 10 farklı iklim görülür. Kutuplarda genelde soğuk iklimler, orta kürede ılıman iklimler, ekvator ve çevresi ile çöllerde ise sıcak iklimler etkili olur. Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal iklimdir.
Muz Ekvatoral iklimlerde yetişen, dünyanın en çok tüketilen meyvelerdendir. Anavatanı Ekvator ülkesi olup, diğer Orta Amerika ülkelerinde de bolca üretilmektedir.
Çok sıcak olduğu için seyrek nüfuslu ve ormanlık alanlar var olduğu için ulaşım zorluğu var ve ulaşımdan dolayı insanlar yatırım yapamazlar bu şekilde gelirleri olmaz sıkıntı çekebilirler. ekvatoral iklimin görüldüğü yerlerde insanlar tarım yapar. Aynı zamanda çok soğuk olduğu için insanlar ulaşım zorluğu yaşar.
Buna enlemin de etkisini eklemek gerekir. Sıcaklığın enlemlere dağılışı göz önüne alındığında kalıcı kar alt sınırının güneş ışınlarını yıl boyunca dik ve dike yakın açılarla alan ekvatoral bölgede daha yükseklerde olması beklenir. Bu sınır bu bölgelerde 5000 metre yüksekliğe kadar çıkmaktadır.
Ekvador (İspanyolca: Ecuador), ya da resmî adıyla Ekvador Cumhuriyeti (İspanyolca: República del Ecuador), Güney Amerika'da temsilî demokrasi ile yönetilen bir cumhuriyettir. Kuzeyde Kolombiya, doğu ve güneyde Peru ile komşudur ve batısında Büyük Okyanus vardır.
Ekvatoral İklim
Yıllık sıcaklık farkı çok azdır. Yıllık ortalama yağış 2.000 mm üstündedir. Buradaki insanlar kapalı tenlidir. Bitki örtüsü gür ormanlardır.
- Ekvatoral iklimde güneş ışınları sürekli olarak dik gelir. Bundan dolayı yıllık sıcaklık farkları diğer iklimlere göre oldukça azdır. - Yıl boyunca sürekli yükseltici hava hareketlerine rastlanır. - Konveksiyonel yağış sık sık gözlemlenir.
Köppen sınıflandırmasına göre iklim tipleri
Bu iklim tiplerinden B (kurak), C (kışları ılıman nemli orta enlem) ve D (kışları soğuk, nemli orta enlem) harfleri ile gösterilen iklimler Türkiye'de yaygındır. Bu iklim tiplerinin 10 alt türü ülkede görülür. Ülkede A (nemli tropikal) ve E (polar) iklimler görülmez.
güneşe yakınlıkla alakası yok ekvator üzerinde bir nokta ile isterse güneşe en uzak nokta olsun,ekvator üzerinde olmayan bir nokta fakat güneşe en yakın karşılaştırıldığında ekvator üzerindeki nokta daha sıcak.. Ekvatora güneş ışınları dik ve dike yakın açılarla düştüğü için ekvator ve çevresi daima sıcak olur.
Açıklama: Çünkü: ekvatoral iklim orta kuşakta yaşanır, güneş ışınları yılda en dik açıda buraya gelir yani burası sıcak. O yuzden kalın kıyafet değil ince kıyafetler giyerler.
Güneş'ten gelen enerjinin etkisiyle ısınan nemli hava yükselir ve yükseldikçe soğur. Soğuk hava sıcak havaya göre daha az nem tutabildiği için hava yükseldikçe içindeki su yoğunlaşmaya başlar. Bu nedenle Ekvator bölgesinde nem oranı çok yüksektir ve tropikal iklim görülür.
Yeryüzünde görülen; sıcak, ılıman ve soğuk iklim türleri kendi içerisinde alt dallara ayrılmaktadır. Bu ayrım yapılırken; bölgenin yağış rejimi, kış ılıklığı, yıllık sıcaklık ortalaması ve doğal bitki örtüleridir. Bu kapsamda sıcak iklimler; ekvatoral, tropikal, muson ve çöl iklimi olarak ayrılmaktadır.
Ülkemiz sıcak ve ılıman iklim kuşakları arasında yer alan bir coğrafi konumdadır. Bu sebeple soğuk iklim türlerine ülkemizde rastlanmaz. Denizin etkisiyle kıyı bölgelerde ılıman iklim; dağların yükseliği ve uzanış şekliyle iç kısımlarda karasal iklim özelliklerine rastlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri