Ekvator enlemi güneş ışınlarını yılda iki kez tam dik açı ile alır (21 Mart ve 23 Eylül). Diğer günlerde ise dike yakın açı ile alır. Buna rağmen üzerinde gece ve gündüz süreleri her gün eşittir.
Ekinoks (gün tün eşitliği, gece gündüz eşitliği veya ılım), Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur.
Ekvator çizgisi üzerinde yıl boyunca gece ve gündüz süreleri değişmez. Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığı yıl içinde değişir.
Dolayısıyla bir tam gün 24 saattir. Bu şu demektir: 24 saat sonra Güneş, tekrar doğacaktır (ya da batacaktır). 360 adet meridyen olduğuna göre, meridyen başına düşen saat 24/360'ten 1/15 olur.
Güneş ışınları kutuplara daha eğik açıyla geldiği için çok fazla yansır bu yüzden yüzeyi ısıtamaz. Ekvatorda ise yansıma az olduğu için daha çok ısınır. Dikkat ettiysen ışığın kat ettiği mesefe ekvatorda daha az, kutuplarda daha fazla. Bu mesafeden kaynaklanan ısı enerjisi kaybından dolayı daha soğuk oluyor orası.
İlgili 40 soru bulundu
Ekvatoral iklimde kış ya da yaz ayları yaşanmaz. Hava yıl boyunca sıcak ve yağışlıdır. Yağışlar düzenli ve sıktır. Ekvatoral iklim kuşağında gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı yıllık sıcaklık farkından daha fazladır.
Kito (Resmî adı: San Fransisco de Quito), Güney Amerika'nın kuzeybatısındaki Ekvador'un başkentidir.
Ortalama güneş zamanı 12 saatlik ortalama Güneş'in saat açısıdır.
Kutuplarda her yıl 5 ay gündüz, 1 ay alacakaranlık, 5 ay gece, 1 ay alacakaranlık yaşanıyor. Kuzey ve Güney kutupları birbirine ters olduğu için 21 Temmuz'da Kuzey Kutbunda yaz ortası yaşanırken aynı gün Güney Kutbunda kış ortası. Güneyde ise yaz ortası 21 Aralık.
Türkiye'de ve Dünya'da 12 saat gece 12 saat gündüz yaşanır.
Dünyanın kendi ekseninde dönüşü 24 saatte tamamlanmasından dolayı, bir gün 24 saattir. Bu 24 saatinin kaçının gece ve kaçının gündüz olacağı, mevsimine bağlı olarak değişmektedir. Kışın gündüzler daha kısayken, geceler uzundur. Yazınsa gündüzler uzun, geceler kısadır.
Güneş'ten gelen ışınlar 21 Mart ve 21 Eylül tarihlerinde ekvatora dik düşer. Her yerde gece ve gündüzler eşit olur, bu duruma Ekinoks denir. Kuzey Yarıkürede olan ve yaklaşık olarak 20 Mart İlkbahar Ekinoks'u - 23 Eylül Sonbahar Ekinoks'udur.
Fakat 23 Eylül tarihine kadar gündüzler gecelerden uzun olmaya devam eder. 23 Eylül'de gece-gündüz eşitliği (12 saat gündüz-12 saat gece) yaşanır. 23 Eylül günü ise Güneş ışınlarının dik açı ile geldiği yer 0° enlemi olan Ekvator'dur.
21 Mart ekinoksu özellikleri merak ediliyor. Ekinoks tarihlerinde her yıl Kuzey Yarıküre ve Güney Yarım Küre'de farklı mevsimlere geçiş yapılıyor. 21 Mart'ta Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°'lik açı ile düşüyor. Her yerde gece ve gündüzler eşit oluyor, bu duruma ekinoks deniyor.
Yani şu an Güneş sisteminde yer alan ve en küçük gezegen Merkür'dür. Dünyanın yaklaşık olarak %38'ine kadar sahip yerçekimi bulunmaktadır. Aynı zamanda Güneş sisteminde en hızlı dönen gezegen olarak da öne çıkar.
Uranüs gezegenler arasında en soğuk gezegendir. Uranüs, Güneş'e Neptün'den bir milyar milden daha yakın olduğu için bu beklenmedik bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Uranüs yan dönen tek gezegendir. Dünya ve diğer gezegenlerin aksine kendi etrafında ters yöne (doğudan batıya) doğru döner. Uranüs'ün bir günü 17 saatten biraz fazladır. Tam olarak 17 saat 14 dakika sürer.
11. Ekvador petrol zengini bir ülkedir, ülke ihracatının yarısından fazlası petrol geliridir.
Ekvator'un ihracat gelirlerinin %50'si petrole dayanmaktadır. Petrol dışı gelirlerde ilk sıraları muz, karides ve turizm almaktadır. Ülkenin başlıca diğer ürünleri kahve, kakao ve ton balığıdır. Altın ve bakır da çıkarılmaktadır.
Gerçekte ise burada kış ve yaz mevsimleri, öbür ülkelerde bilinen biçimiyle yoktur. Ekvator çizgisi, dünyanın şeklinden dolayı gökyüzüne en yakın noktadır. Aynı zamanda deniz seviyesinin, dünyanın çekirdeğinden en uzak noktası yine Ekvator çizgisidir.
Ekvator çizgisinin hayali olarak dünyayı ikiye böldüğü varsayılır. Çizginin üstünde kalan bölüm kuzey, altında kalan kısım da güney yarımküre olarak kabul ediliyor. Türkiye bulunduğu konum itibariyle kuzey yarım kürede yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri