Bulutlarda oluşan kar ve yağmur da ekzotermik tepkime neticesinde meydana gelmektedir. Demirin paslanması yani oksitlenmesi de ekzotermik bir tepkimedir. Çekirdekte meydana gelen füzyon tepkimelerinin de ekzotermik bir olay olduğu ifade edilebilir.
Termodinamikte ısıveren (ekzotermik) kelimesi ısı formunda enerji salan bir işlem veya reaksiyonu tanımlar. Kelimenin kökü Yunanca “dışında” anlamındaki önek “ex-“ ve “ısıtmak” anlamına gelen Yunanca kelime “thermein” kelimesinden gelmektedir.
Sabit basınç altında, q, bir sürecin entalpisindeki (ΔH) değişime eşittir. ΔH pozitif ise, süreç çevresinden ısı soğurur ve endotermik olarak adlandırılır. ΔH'ın negatif olması ise, sürecin çevresine ısı verdiği ve ekzotermik olduğu anlamına gelir.
Endotermik tepkimeler ise ısı alan tepkimelerdir. Bu tepkimelerde ΔH değeri sıfırdan büyüktür. Yani pozitif bir sayıdır. Yani özetle çevresi soğurken sistemin ısındığı tepkimelere verilen tepkimelere endotermik tepkime denir.
İlgili 27 soru bulundu
Sülfürik asit (H2SO4) endüstride en çok kullanılan ve çok çeşitli alanlarda uygulanan en önemli asittir dersek yanlış olmaz. Konsantre sülfürik asit, kütlece %96-98 oranında H2SO4 içerir. Konsantre sülfürik asidi çay şekerinin (C12H22O11) üzerine dökecek olursak ekzotermik bir tepkime gözlemlenir.
Termodinamikte, ısıalan (endotermik) kelimesi, ısı formunda enerji yutan reaksiyon veya işlem olarak tanımlanır.
Bu tepkimelerde sistem çevreden ısı almaktadır. Bu sebeple endotermik reaksiyona ısıalan reaksiyon da denmektedir. Endotermik reaksiyona buzun erimesi ve yağmur yağması örnek verilebilir. Endotermik reaksiyonun tam tersi ekzotermik reaksiyondur.
Endotermik Tepkime Nedir? Endotermik bir tepkime sırasında soğurulan enerji, reaksiyonların gerçekleşmesi için de aktivasyon enerjisini sağlamaktadır. Bu tür endotermik bir reaksiyonun genel ayırt edici özelliği ise soğuk hissetmesi olmaktadır. Ayrıca endotermik tepkimeler gerçekleştirilirken dışarıdan bir ısı alırlar.
Günümüzde yaşayan hayvanlar arasında yalnızca kuşlar ve memeliler evrensel endotermik hayvanlar grubunu oluşturur. Dikburungiller familyasından bazı köpekbalıkları ile bazı ton ve kılıç balıkları da endotermiktir. Gündelik konuşmada endotermler "sıcakkanlı" olarak belirtilirler.
Kimyasal açıdan işlem gerçekleşirken dışarıya ısı veren tepkimelere ekzotermik denmektedir. Bu tepkimeler esnasında maddenin enerjisi önemli oranda azalır. Tepkime devam ettiği sürece maddenin ısı vermesi devam etmektedir.
1870'li yıllarda, Berthelot ve Thomsen istemli bir değişmede, – Sistemin entalpisinin azaldığını ileri sürmüşlerdir, – Ekzotermik tepkimelerin istemli olması gerektiğine karar vermişlerdir.
Ekzotermik sürece karşı endotermik süreç
Endotermik süreçlerin aksine, ekzotermik süreçler sistemden ısı şeklinde enerji salar .
Girenler daha kararlıdır. Sıcaklık arttıkça tepkimeyi başlatacak eşik değere gelirsin ve ürün oluşur, ürün de daha kararlıdır.
Ekzotermik tepkimeler başladıktan sonra kendiliğinden devam eder. Tepkimede dışarıya ısı verildiği için ortam ısınır, maddelerin entalpisi azalır. Bu ne- denle girenlerin entalpisi, ürünlerin en- talpisinden büyüktür.
Bu nedenle dışarı ısı verilir. ve reaksiyon ekzotermik olarak adlandırılır. Tüm yanma tepkimeleri ekzotermiktir. Bu nedenle bu reaksiyonlarda DU ve DH negatiftir.
Yani endotermik tepkimelerde çözücünün sıcaklığı artar mı? Mesela bi tuzun çözündüğünü düşün endotermik çözünme olsun o zaman ortamdan ve sudan ısı alır . Ekzotermik tepkime olursa ısı verir ve suyun sıcaklığı artar.
Yanma, bir yakıt (indirgeyici madde) ve oksidanın (genellikle atmosferik oksijen) arasında gerçekleşen ve sonucunda oksitlenmiş ürün oluşan genellikle yüksek sıcaklıklı ekzotermik redoks tepkimeleridir.
Çözücü ile çözünen tanecikler arasındaki etkileşim, kendi tanecikleri arasındaki etkileşimden zayıfsa çözünme endotermik, kuvvetli ise de ekzotermik olarak gerçekleşir.
Isıveren veya egzotermik, etrafına ısı yayan olaylara denir. Örneğin yanma veya kar yağışı.
Endotermik tepkimelerde sistem enerji kazandığından ΔH pozitiftir (ΔH > 0). Ekzotermik tepkimelerde sistemden ortama enerji verildiğinden ΔH negatiftir (ΔH < 0).
O halde ekzo- termik bir reaksiyon için ∆H eksi, endotermik bir reaksiyon için ise artı değer alır.
egzotermik tepkimelerde - olur, endotermik tepkimelerde + olur.
meydana gelirken çevreye ısı yayan kimyasal tepkime. bulunduğu kabı ısıtır. kendiliginden gerceklesir. delta h eksidir.
Ekzotermik tepkimelerde tepkime sonucu ısı açığa çıkar. Isı açığa çıktığı için ürünlerde sıcaklığımız daha az olur. Bu durumda ürünler daha kararlı olur. Sıcaklık yüksek olursa taneciklerin kinetik enerjisi artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri