Kesinleşme ve Kararın İcrası İlgili yasa hükümleri ve yerleşik Yargıtay kararları gereğince, dava konusu haksız müdahale edilen şeyin aynına ilişkin olarak, taraflar arasında herhangi bir ihtilaf bulunmuyorsa, el atmanın önlenmesine yönelik verilen kararın icrası için kesinleşmesine gerek yoktur.
19 Haziran 2021 tarih 31516 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 7327 sayılı İCRA VE İFLÂS KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN uyarınca yapılan değişiklikle kamulaştırmasız el atma davalarında verilen kararlar kesinleşmeden icra takibi başlatılamayacağı hükmü getirilmiştir.
Borçlunun haksız işgalci olduğundan bahisle mahkemece müdahalenin menine karar verildiği görülmektedir. Bu durumda, taşınmazın aynı ihtilaflı olmadığından ilamın infazı için kesinleşmesine gerek bulunmamaktadır. O halde, şikayetin reddine karar verilmesi gerekir.
Ecrimisil davalarında mahkemenin vereceği karar, kesinleşmeden icraya konulabilen kararlardandır. Bu sebeple davanın kabulüne karar verilmesi durumunda davacı, hükmedilen ecrimisilin tahsili için icra takibi başlatabilir.
Bu dava ikame edilmeden önce tamamen ihtiyari nitelikte ihtarname de gönderebilirler. Bilinmelidir ki bu davayı açabilmek için ihtarname gönderme zorunluluğu bulunmamaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
El atmanın önlenmesi davası açabilmek için bazı durumlarda önceden karşı tarafa ihtarname gönderilmesi gerekmektedir. Ancak kural olarak el atmanın önlenmesi davası açabilmek için önceden böyle bir ihtarname gönderme zorunluluğu yoktur.
MÜLKİYET HAKKINA DAYALI EL ATMANIN ÖNLENMESİ İSTEMİ, TAŞINMAZIN AYNINA İLİŞKİN OLDUĞUNDAN ARABULUCULUK DAVA ŞARTINA TABİ DEĞİLDİR.
Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örneğin ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar kesin karar niteliğinde değildir.
MÜDAHALENİN ÖNLENMESİ VE ECRİMİSİL DAVASININ KESİNLEŞMEDENİNFAZININ MÜMKÜN OLMASI. ÖZET :Taraflar arasında mülkiyet uyuşmazlığı bulunmadığı, mahkemece de taşınmazın aynıyla ilgili bir karar verilmediğine göre, anılan kararın kesinleşmeden infazı mümkündür.
Buna göre tüketici hakem heyetinin kararları kesinleşmeden ilâmlı icra takibine konu edilebilecektir.
El atmanın önlenmesi davasına bakmaya görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir.
'Müdahalenin Men'i ve Muhdesatın Kal'ine İlişkin Takiplerde' mahkeme tarafından verilen hükmün yerine getirilebilmesi için ilamın icraya konulması ve icra dairesi tarafından hükmün icra edilmesi gerekmektedir.
El Atmanın Önlenmesi Nedir? Bir kişinin malik olduğu mal üzerinde bir başkasının haksız bir saldırısının bulunması, o mal üzerindeki hakların kullanımının engellenmesi durumunu gideren hukuki yola el atmanın önlenmesi, eski adıyla müdahalenin meni, denir.
TAŞINMAZIN AYNINDA DEĞİŞİKLİK YARATMAYAN MÜDAHALENİN MENİ İLAMI KESİNLEŞMEDEN İNFAZ EDİLEBİLİR.
Bu nedenle Anayasa Mahkemesi'nin 30/06/2022 tarihli iptal kararı uyarınca bundan böyle kamulaştırmasız el atma davalarında kararların icrası kesinleşme şartına bağlı değildir.
Bu tür bir davada, 492 Sayılı Harçlar Kanunu'nun 16.maddesi uyarınca dava değeri el atılan yerin değeri ile talep edilen ecrimisil toplamından ibarettir. Dava bir bütün olup, ecrimisil talebi, el atmanın önlenmesi talebinden ayrı olarak değerlendirilemez.
Bu konuda ayrıntılı bilgi için bkz., Özbay, s. 342-344. icrasını durdurur” hükmü öngörülmüştür. Buna göre, milletlerarası hakem ka- rarları, kesinleşmeden ilâmlı icraya konu olamayacaktır (Pekcanıtez, s. 571; Pek- canıtez/Yeşilırmak, Pekcanıtez Usûl, s. 2790).
Örneğin, tescil davası, istihkak davası, irtifak haklarına ilişkin davalar, yolsuz tescilin silinmesi veya düzeltilmesi davası, ipoteğin kaldırılması gibi davalar sonunda verilen ilamlar kesinleşmeden icraya konulamazlar.
Yargıtay 12.
HUMK'nun 443/4. maddesi gereğince; gayrimenkul ile ilgili ayni haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe icra edilemez. Bu nedenle, aynı ilamda yazılı eklentilerin de infazının istenebilmesi için ilamın kesinleşmesi zorunludur.
Kural olarak kararın kesinleşmemiş olması, kararın yerine getirilmesini önlemez. Bu kuralın istisnaları da yine yasalarda düzenlenmiştir. Mahkeme ilamının icraya konulabilmesi için kesinleşme, kural olarak şart değildir.
2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu m.363/4 uyarınca; istinaf yoluna başvurunun, satıştan başka icra işlemlerini durdurmayacağı hükme bağlandığından şikayet üzerine İcra Mahkemesi tarafından verilen kararların kesinleşmeden icraya konulabilmesi mümkündür.
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.
Kira hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar çoğunlukla tahliye, kira bedelinin tespiti ve kira bedelinin uyarlanması davalarıdır. 1 Eylül 2023 tarihinden sonra bu tür davalar açılmadan önce uyuşmazlık için arabuluculuk başvurusu yapılması zorunlu hâle gelmiştir.
Üstelik, intifadan men şartı, hukukî niteliği itibarıyla dava şartıdır.
Ecrimisil Davasında İhtar Şartı
Hak sahibi tarafından açılan ecrimisil davasından önce, haksız işgalde bulunan tarafa ihtar çekme zorunluluğu yoktur. Buna rağmen davacılar dava açmadan önce haksız işgal yapan tarafa ihtar çekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri